Μην χασετε

Ποια προβλήματα στα μαλλιά σου δείχνουν ότι αντιμετωπίζεις ζητήματα με την υγεία σου

«Τα μαλλιά είναι ένα παράθυρο για την υγεία σου», υποστηρίζει η Anabel Kingsley, σύμβουλος τριχολόγος στην κλινική Philip Kingsley. Ως μη βασικός ιστός – πράγμα που σημαίνει ότι τα μαλλιά δεν εξυπηρετούν μια λειτουργία που μας κρατά ζωντανούς- «οι τρίχες μας μας είναι συχνά το πρώτο κομμάτι μας που το σώμα μας παραμελεί, όταν κάτι δεν πάει καλά στο εσωτερικό του» , εξηγεί.

Advertisements

«Ανεξάρτητα από τα προϊόντα που χρησιμοποιείς, εάν δεν έχεις μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή ή εάν δεν ελέγχεις τα γενικά επίπεδα υγείας και στρες, η υγεία των μαλλιών σου δεν θα είναι τόσο καλή όσο θα μπορούσε να είναι». Έχοντας αυτό στο μυαλό, εάν αντιμετωπίζεις πτώση των μαλλιών και αραίωση ή φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής, θα πρέπει να ξέρεις ότι το σώμα σου μπορεί να προσπαθεί να σου πει κάτι.

Παρακάτω η Anabel Kingsley, εξηγεί στο harper’s bazaar τους λόγους που βλέπει πίσω από τα κοινά προβλήματα, ώστε να μπορείς να αντιμετωπίσεις ολιστικά την υγεία των μαλλιών σου.

Πρόβλημα: Η υπερβολική καθημερινή πτώση των μαλλιών (γνωστή και ως telogen effluvium)

Αυτή είναι μια αντιδραστική κατάσταση τριχόπτωσης που προκαλείται από μια εσωτερική διαταραχή, εξηγεί η Kingsley. Συνήθως συμβαίνει έξι έως δώδεκα εβδομάδες μετά το γεγονός που το προκάλεσε. Μπορεί να είναι οξεία (βραχύβια) ή χρόνια (μακροχρόνια και επαναλαμβανόμενη). Η οξεία τριχόπτωση προκαλείται συνήθως από ένα πρόβλημα, όπως η γρίπη, η τροφική δηλητηρίαση ή ο υψηλός πυρετός και δεν απαιτεί καμία θεραπεία.

Ωστόσο, η πτώση των μαλλιών που συνεχίζεται ή επαναλαμβάνεται, πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά» , συμβουλεύει. Οι συχνότερες αιτίες της χρόνιας τριχόπτωσης είναι:

  • Ανεπάρκεια σιδήρου και φερριτίνης. Αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό στην εμμηνόρροια των γυναικών και στις περιόδους μετά από χειρουργικές επεμβάσεις ή μετά τον τοκετό.
  • Έλλειψη βιταμίνης Β12 και βιταμίνης D
  • Υπο ή υπερθυρεοειδισμός
  • Υψηλά επίπεδα στρες που επηρεάζουν το πώς το σώμα σου απορροφά τα θρεπτικά συστατικά
  • Διαταραχές της δίαιτας και των ενεργειακών ελλειμμάτων (δηλαδή δεν καταναλώνονται αρκετές θερμίδες)
  • Υψηλά επίπεδα υδραργύρου (από την κατανάλωση ψαριών με πάρα πολύ υψηλό υδράργυρο όπως ο τόνος, ο ξιφίας και το σκουμπρί)

Πρόβλημα: Αραίωση μαλλιών (γνωστή και ως ανδρογενετική αλωπεκία)

Αυτός ο τύπος απώλειας μαλλιών είναι αργός και προοδευτικός. «Οφείλεται σε γονίδια – ειδικά σε μια γενετική προδιάθεση που έχει ως αποτέλεσμα, τα τριχοθυλάκια στο τριχωτό της κεφαλής σου, να είναι ευαίσθητα σε φυσιολογικά επίπεδα ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες)», αναφέρει η Kingsley. Εξηγεί ότι όταν έχεις αυτή την ευαισθησία, τα τριχοθυλάκια στο τριχωτό σου, βαθμιαία σμικρύνονται και παράγουν λεπτότερες και κοντύτερες τρίχες. «Ενώ ο μειωμένος όγκος μαλλιών συνήθως δεν είναι σημάδι μιας κατάστασης υγείας, οι συνθήκες που επηρεάζουν τα επίπεδα ορμονών σου μπορούν να κάνουν την ανδρογενετική αλωπεκία χειρότερη».

Ορίστε μερικά παραδείγματα:

  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). «Ωστόσο, αυτό συχνά συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως αύξηση βάρους, ακμή, τρίχες προσώπου και ακανόνιστες περιόδους», σημειώνει η Kingsley .
  • Τα υψηλά επίπεδα άγχους, «τα οποία μπορούν να αυξήσουν ακούσια τα επίπεδα των ανδρογόνων».
  • Άλλες καταστάσεις υγείας που συχνά προκαλούν απώλεια μαλλιών, περιλαμβάνουν το σύνδρομο Lupus και Cushing, προσθέτει η Kingsley.

Πρόβλημα: Εύθραυστα μαλλιά

Η ανάπτυξη αδύναμων, εύθραυστων μαλλιών μπορεί να προκληθεί από τη μη κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης, επιβεβαιώνει η τριχολόγος. «Για να το αποφύγεις, προτείνω να προσθέσεις τουλάχιστον ένα τμήμα πρωτεΐνης στο πρωινό και το μεσημεριανό σου». Καλό παράδειγμα είναι τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, τα οστρακοειδή, το άπαχο κρέας, το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τυρί, η κινόα, το tofu και τα καρύδια.

Προσθέτει ότι «η έλλειψη ψευδαργύρου και ο υπερθυρεοειδισμός μπορούν επίσης να προκαλέσουν την ανάπτυξη εύθραυστων μαλλιών». Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν στρείδια, ρεβίθια, κόντρα φιλέτο, σπόρους κάνναβης και κάσιους.

Advertisements

Πρόβλημα: Φαγούρα του τριχωτού της κεφαλής

«Ενώ συνήθως δεν είναι η μόνη αιτία του ερεθισμού του τριχωτού της κεφαλής, η έλλειψη ωμέγα-3 στη διατροφή σου, μπορεί να επιδεινώσει τις συνθήκες του τριχωτού της κεφαλής», αποκαλύπτει. Τα ωμέγα-3 μπορούν να βρεθούν σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί, τα καρύδια, τα αυγά, τα λάχανα και οι λιναρόσποροι.

«Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει φαγούρα στο κρανίο», προσθέτει η Kingsley. Οι ακραίες αλλαγές στη θερμοκρασία μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας.

womenonly.gr

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα