Μην χασετε

Ύπνος: Τι ώρα πρέπει να κοιμόμαστε το βράδυ & πόσες ώρες σύμφωνα με την ηλικία μας για να είμαστε ξεκούραστες

Η κούραση και η εξάντληση είναι συχνά παρουσιάζονται στη σύγχρονη ζωή, γι’ αυτό είναι σημαντικός ο ύπνος πριν από τα μεσάνυχτα.

Advertisements

Ο ύπνος πριν από τα μεσάνυχτα είναι πιο πολύτιμος από ό,τι θα μπορούσατε να φανταστείτε και σχετίζεται με τον τρόπο που το σώμα μας αντιδρά στις αλλαγές του φωτός κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από τη Dr. Nerina Ramlakhan, ειδική στον ύπνο και συγγραφέας του βιβλίου Tired But Wired: The Essential Sleep Toolkit, εξηγείται η επιστήμη πίσω από αυτό. “Όλα τα κύτταρα του σώματος συνδέονται με τις κινήσεις της γης και του φεγγαριού. Υπάρχει συγχρονισμός.”

Υπάρχει μια περιοχή στον εγκέφαλο που ονομάζεται κιρκαδιανή και βοηθά στο συγχρονισμό της κίνησης και της λειτουργίας όλων των κυττάρων του σώματος με τα επίπεδα φωτός και σκοτεινού περιβάλλοντος. Έτσι, όταν το επίπεδο φωτός πέφτει κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, στέλνει ένα μήνυμα στον επίφυση μέσω των ματιών και όλα τα κύτταρα του σώματος αρχίζουν να προσαρμόζουν τις λειτουργίες τους.

Με άλλα λόγια, ο κιρκαδικός ρυθμός μας είναι απαραίτητος για τη ρύθμιση του σώματος – συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης, της θερμοκρασίας του σώματος και της παραγωγής ορμονών. Η Dr Nerina περιγράφει την ιδανική ποσότητα ύπνου που πρέπει να έχουμε πριν από τα μεσάνυχτα για να νιώσουμε αναζωογονημένοι και ξεκούραστοι: τουλάχιστον 90 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα είναι μια από τις πιο ισχυρές φάσεις ύπνου, καθώς είναι η περίοδος κατά την οποία το σώμα αποκαθίσταται. Αναγεννάται σε όλα τα επίπεδα – σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά. Οι βασικές θεραπευτικές φάσεις συμβαίνουν σε αυτήν την πρώτη φάση του ύπνου.

Σημειώνει επίσης πόσο σημαντική είναι η αναδιοργάνωση του εγκεφάλου και η μείωση των επιπέδων αδρεναλίνης, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας εάν έχετε άγχος.

Ποιες είναι οι ανάγκες για ύπνο σε κάθε ηλικία;
Σύμφωνα με τους ειδικούς και τις στατιστικές οι άνθρωποι χρειάζονται τις παρακάτω ώρες ύπνου προκειμένου να ξεκουράζουν το σώμα τους και τα κύτταρά τους να αναζωογονούνται.

14-17 ώρες από τη γέννηση έως τους 3 μήνες

12-16 ώρες από τους 4 έως τους 12 μήνες

Advertisements

11-14 ώρες στις ηλικίες 1-2 ετών

10-13 ώρες στις ηλικίες 3-5 ετών

9-12 ώρες στις ηλικίες 6-12 ετών

8-10 ώρες στις ηλικίες 13-18 ετών

7-9 ώρες στις ηλικίες 19-64 ετών

7-8 ώρες από τα 65 έτη και πάνω

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα