Μην χασετε

Σάλιο κατά τον ύπνο: Βρίσκεις το Μαξιλάρι σου Βρεγμένο Όταν Ξυπνάς; Τα Νέα είναι Ευχάριστα

Σάλιο κατά τον ύπνο: Είναι πιθανό να έχεις αναρωτηθεί γιατί μερικές φορές βρίσκεις το μαξιλάρι σου βρεγμένο από σάλιο όταν ξυπνάς. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους και το νέο είναι ότι δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείς.

«Το στόμα μας πάντα παράγει σάλιο και μερικές φορές κοιμόμαστε με το στόμα ανοιχτό, και έτσι το σάλιο βγαίνει και μας τρέχουν τα σάλια»

Γιατί το σάλιο θεωρείται ευεργετικό κατά τη διάρκεια του ύπνου;

Το σάλιο είναι ένα φυσικό και απαραίτητο στοιχείο του στόματός μας, το οποίο μας βοηθά στην πέψη και στην προστασία του στόματος από βακτήρια. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι μυς του στόματος χαλαρώνουν και είναι πιθανό να το αφήσουν να διαρρεύσει.

Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται ανησυχητικό, στην πραγματικότητα αποτελεί ένδειξη καλής υγείας. Περιέχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία του στόματος από μικροοργανισμούς και διαδραματίζει καίριο ρόλο στην πρόληψη των φλεγμονών και των λοιμώξεων.

Advertisements

Επιπλέον κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να δείχνει ότι έχεις μπει στο τρίτο στάδιο του  ύπνου, το οποίο είναι εξαιρετικά ευχάριστο νέο, καθώς σημαίνει ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο. Όταν βρίσκεσαι σε βαθύ ύπνο, ο εγκέφαλός σου ‘ξεχνά’ να σου υπενθυμίσει να καταπιείς.

Ο καλύτερος ύπνος μεταφράζεται σε λιγότερο στρες, ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και γενικά βελτιωμένη καθημερινή ζωή. Επομένως, το να ξυπνάς με ένα μαξιλάρι βουτηγμένο σε σάλια δεν είναι κάτι που πρέπει να σε ντροπιάζει. Αντίθετα, είναι ένα σημάδι καλής υγείας και αποκαταστατικού ύπνου.

Επομένως, ενώ η παρουσία σάλιου στο μαξιλάρι σου μπορεί να μην είναι η πιο ευχάριστη εμπειρία όταν ξυπνάς, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι αποτελεί φυσιολογική συμπεριφορά και μπορεί να είναι ένδειξη καλής υγείας.

Αν, από την άλλη πλευρά, δεν παρατηρείς σάλιο στο μαξιλάρι σου μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι ο ύπνος σου διακόπτεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Εάν αντιμετωπίζεις  οποιοδήποτε πρόβλημα ύπνου, μην διστάσεις να επισκεφθείς έναν αξιόπιστο ιατρό.

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα