Μην χασετε

Ξηρότητα κόλπου: Oι 5 κυριότεροι παράγοντες που την προκαλούν εκτός από την εμμηνόπαυση

Τα τοιχώματα του γυναικείου κόλπου λιπαίνονται και ενυδατώνονται από ένα λεπτό στρώμα υγρού που προέρχεται από μικρούς αδένες του κόλπoυ και του αιδοiου, αλλά και από τις φυσιολογικές εκκρίσεις του κόλπου και της μήτρας.

Advertisements

Αυτό διατηρεί την ελαστικότητα, το πάχος και το pH του κόλπoυ σε φυσιολογικά επίπεδα.

Όταν διαταράσσεται αυτή η ισορροπία, εκδηλώνεται κνησμός, ξηρότητα, πόνος κατά τη σ∈ξουαλική επαφή, κoλπiκές λοιμώξεις, μυκητίαση.

Ο βασικός ρυθμιστής της κολπiκής υγείας είναι τα οιστρογόνα. Η απουσία τους, κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, είναι ο βασικός λόγος εμφάνισης της ξηρότητας του κόλπoυ.

Δείτε παρακάτω άλλους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα σε νεότερες γυναίκες.

 

Στρες:

Το σ∈ξ είναι μια ψυχοσωματική διαδικασία, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Εάν η γυναίκα είναι στρεσαρισμένη ή στενοχωρημένη, το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται είναι το σ∈ξ, οπότε δύσκολα επιτυγχάνεται η διέγερση. Αποτέλεσμα είναι η μειωμένη λίπανση του κόλπου.

Παλαιότερες εμπειρίες:

Εάν μια γυναίκα έχει βιώσει επώδυνη εμπειρία στο σ∈ξ κατά ττο παρελθόν, το σώμα της μπορεί να αντιδράσει κάποια στιγμή στο μέλλον. Πρόκειται για έναν έμφυτο μηχανισμό άμυνας. Οι μύες του πυελικού εδάφους συσπώνται ρυθμικά για να εμποδίσουν τη διείσδυση και οι ιστοί του κόλπου ξηραίνονται.

Αντιισταμινικά φάρμακα:

Τα αντιισταμινικά συνιστώνται για την αντιμετώπιση της ρινικής συμφόρησης. Η δράση τους έχει σαν αποτέλεσμα να ξηραίνονται οι βλεννώδεις μεμβράνες του σώματος, συμπεριλαμβανομένου και του κόλπου.

Advertisements

 

Αντισύλληψη:

Μικρό ποσοστό γυναικών που λαμβάνουν αντισυλληπτικά (περίπου 3-5%) μπορεί να αντιμετωπίσουν κολπική ξηρότητα. Εάν η ξηρότητα οφείλεται στην αγωγή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να σας προτείνει κάποια εναλλακτική μέθοδο αντισύλληψης ή βάλτε στη ζωή σας το λιπαντικό.

Σαπούνια:

Σε πολλές περιπτώσεις, η ξηρότητα οφείλεται σε λοσιόν και σαπούνια που χρησιμοποιούνται για κολπικές πλύσεις.

 

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα