Μην χασετε

Πως η υπερβολική χρήση των ακουστικών επηρεάζουν την υγεία σου

Μήπως έχεις παρατηρήσει ότι φοράς ακουστικά πολλή ώρα μες τη μέρα; Κι όχι απλά πολλή ώρα, αλλά περισσότερο φοράς ακουστικά παρά τα βγάζεις; Τι συμβαίνει στο σώμα σου;

Advertisements

Οι γιατροί έχουν τον κανόνα 60-60 για την ασφαλή χρήση ακουστικών, δηλαδή η ένταση 60% για κάθε 60 λεπτά ακρόασης είναι ακίνδυνη. Όταν παραβιάζεις αυτόν τον κανόνα, ενδέχεται να πιάσεις τον εαυτό σου να ζαλίζεται λίγο, ακόμα και να έχει μια μικρή ναυτία ή να ταλαιπωρείται στον ύπνο. Ωστόσο, δεν αρκεί αυτό.

Μερικές φοράς φοράς ακουστικά πολλή ώρα και δεν τα χρησιμοποιείς με σύνεση. Ίσως να τα φοράς στις βιντεοκλήσεις, όποτε χρειάζεται να μιλάς στο τηλέφωνο, για να ακούσεις μουσική, να δεις κάποιο βίντεο ή ακόμη και σειρά, κι όλα αυτά μέσα σε μια μέρα. Τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση;

Πονοκέφαλος

Οι άνθρωποι που φορούν ακουστικά για μεγάλο χρονικό διάστημα εκθέτουν το κεφάλι τους σε πίεση που δε θα υπήρχε υπό άλλες συνθήκες. Συνεπώς, το τριχωτό της κεφαλής και το εσωτερικό αυτί συμπιέζονται και δημιουργείται πονοκέφαλος. Αν είσαι, λοιπόν, επιρρεπής στις ημικρανίες, η χρήση ακουστικών μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Προβλήματα ακοής

Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν κάθε μέρα ακουστικά στη δουλειά τους, όπως οι τηλεφωνήτριες, έχουν – έστω και μικρά – θέματα ακοής. Επίσης, όλο και περισσότερο νέοι παρουσιάζουν τέτοια προβλήματα από νεαρή ηλικία. Το ζήτημα είναι ότι αν χάσουμε ένα κύτταρο ακοής από τα χιλιάδες που έχουμε, δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Οι επιστήμονες συνδέουν αυτό το πρόβλημα απώλειας κυττάρων με τη συχνή χρήση ακουστικών.

Απόφραξη κεριού

Πολλές φορές συσσωρεύεται κερί στα αυτιά, κάτι που συμβαίνει επειδή τα ακουστικά εμποδίζουν το κερί να βγει με φυσικό τρόπο. Με τη σειρά τους, τα αυτιά μπορεί να μπλοκάρουν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη του αυτιού. Επιπλέον, τα ακουστικά δρουν σαν μπατονέτες και μπορούν να ωθήσουν το κερί βαθύτερα. Μην πανικοβάλλεσαι, δεν το παθαίνεις από την μικρή χρήση ακουστικών.

Ίλιγγος

Πρόκειται για μια περιστρεφόμενη αίσθηση απώλειας ισορροπίας, μια ψευδαίσθηση κίνησης που δεν υπάρχει εκεί. Συνοδεύεται συχνά από ναυτία και ζάλη και συμβαίνει όταν τα αυτιά φράζονται από τα ακουστικά και απομονώνουν τον θόρυβο. Ο πρόσθετος παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει την αίσθηση αυτή είναι το να ακούς μουσική σε υψηλή ένταση.

Ανύπαρκτοι ήχοι

Εάν φοράς υπερβολικά τα ακουστικά σου, μπορεί να εμφανίσεις μια ενοχλητική αίσθηση εμβοής. Μπορεί, ουσιαστικά, να αρχίσεις να ακούς κάποιους μικρούς ήχους στα αυτιά σου, ακόμα κι όταν υπάρχει πλήρης σιωπή. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να περιορίσεις τη χρήση ακουστικών και ωτοασπίδων.

Advertisements

Μην αμελείς την υγεία των αυτιών σου και κάνε χρήση των ακουστικών με μέτρο και σύνεση!

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα