Μην χασετε

Ξηροφθαλμία: Πώς το κινητό και o υπολογιστής μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των ματιών σoυ

Δεν υπάρχει κοινή αιτία για όσους έχουν ξηροφθαλμία. Η γήρανση είναι ένας από τους κύριους ένοχους, μαζί με τις μειώσεις στην παραγωγή δακρύων σου.

Advertisements

Επιπλέον, η υπερβολική εξάρτηση από τις οθόνες μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ματιών σου, μια κοινή ανησυχία καθώς ο COVID-19 μας έχει αναγκάσει να παρακολουθούμε οθόνες υπολογιστών κατά τη διάρκεια ατελείωτων συνεδριών βιντεοδιάσκεψης ενώ όσο περιορίζουμε τις μετακινήσεις, αναγκαζόμαστε να μένουμε σπίτι και να βλέπουμε τις αγαπημένες μας σειρές στην τηλεόραση ή το τηλέφωνό μας.

Μια μελέτη του American Journal of Ophthalmology αποκάλυψε ότι περισσότερα από 16 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες υποφέρουν από ξηροφθαλμία. Είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες παρά στους άνδρες, ενώ η πιθανότητα εμφάνισης ξηροφθαλμίας αυξάνεται περισσότερο με την ηλικία.

Η Δρ. Preeya K. Gupta, ειδικός κερατοειδούς και οφθαλμίατρος στο Duke Health, δήλωσε ότι η ξηροφθαλμία είναι μερικές φορές μια κατάσταση που δεν γίνεται αντιληπτή, καθώς δεν την ψάχνει αυτόματα κάθε γιατρός.

«Από τη δική μου κλινική πρακτική, είναι κάτι που βλέπω σε ασθενείς όλο και σε πιο μικρότερες ηλικίες. Οι ασθενείς βλέπουν μερικές φορές την ξηροφθαλμία ως κάτι που συμβαίνει όταν γερνάει κάποιος ή έχει συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου, αλλά βλέπω, αυτές τις μέρες, με τον ψηφιακό τρόπο ζωής μας, ότι κάτι αλλάζει », σημειώνει η Gupta στο Healthline.

Παρατήρησε ότι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται με «μη παραδοσιακά συμπτώματα» πέρα ​​από την ερυθρότητα, τον ερεθισμό και το κνησμό. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι της λένε ότι η όραση τους είναι θολή.

Η Gupta πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να επικοινωνήσεις πρώτα με έναν οφθαλμίατρο πριν από την αυτοδιάγνωση. Είπε ότι τα προβλήματα με την υγεία των ματιών γενικά είναι δυστυχώς προβλήματα όπου οι άνθρωποι στρέφονται εύκολα στις αναζητήσεις στο Google πριν ζητήσουν ιατρική καθοδήγηση.

«Ως γιατρός, εύχομαι οι ασθενείς να έρχονται νωρίτερα. Ο λόγος είναι ότι η διαδικασία αυτής της νόσου ανταποκρίνεται καλύτερα στις θεραπείες όταν οι ασθενείς βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο της νόσου τους», εξήγησε η Gupta. «Δεν βελτιώνει μόνο την ποιότητα ζωής αλλά και την εξέλιξη της ασθένειας. Γενικώς προτιμώ να βλέπω τους ασθενείς νωρίτερα στη διαδικασία της νόσου τους».

Advertisements

Ο Δρ. Craig See, ειδικός κερατοειδούς στο Cleveland Clinic Cole Eye Institute, δήλωσε στο Healthline ότι, πέρα ​​από μερικές φορές που η ξηροφθαλμία προκαλείται από έλλειψη παραγωγής δακρύων, μπορεί επίσης να αποδοθεί σε κάτι που ονομάζεται «ξηροφθαλμία από εξάτμιση», όταν υπάρχει έλλειψη παραγωγής δακρύων με αποτέλεσμα την απόφραξη των αδένων ελαίου γύρω από τα βλέφαρα. Αυτή η απόφραξη των αδένων ελαίου μπορεί να οδηγήσει σε χαλάζιο ή κριθαράκι, μια κατάσταση που μπορεί να είναι επώδυνη και να προκαλέσει ερεθισμό.

Όσον αφορά την εμμονή μας με τον χρόνο στην οθόνη, τόσο ο See όσο και η Gupta λένε ότι έχουν εξετάσει πολλούς ανθρώπους τελευταία, των οποίων τα ξηρά μάτια έχουν επιδεινωθεί βλέποντας ή διαβάζοντας οθόνες, κοιτάζοντας σταθερά για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους.

Ο See είπε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν εμπεριστατωμένα εάν αυτό έχει επιδεινωθεί από τις συνθήκες που επιβάλλει ο COVID-19, αλλά πρόσθεσε ότι με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι άνθρωποι περνούν τις περισσότερες μέρες τους κοιτάζοντας τα smartphone και χρησιμοποιώντας τους υπολογιστές τους στην εργασία, η ξηροφθαλμία έχει γίνει συνηθισμένο κομμάτι της σύγχρονης καθημερινής ζωής.

«Ο ψηφιακός τρόπος ζωής μας» έπαιξε «σημαντικό ρόλο» στην επικράτηση της ξηροφθαλμίας, πρόσθεσε η Gupta. Είπε ότι αν χρειάζεται να περνάς πολύ χρόνο με την οθόνη σου, η λύση είναι απλή: «Κάνε ένα διάλειμμα».

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα