Τάρτα κοτόπουλο με γραβιέρα: Μια πεντανόστιμη συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε

 

Advertisements

 

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

Για τη ζύμη

Advertisements
  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 αυγό
  • Για τη γέμιση κοτόπουλου με γραβιέρα
  • 200 γρ. φιλέτο κοτόπουλο (ψιλοκομμένο)
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (και τα πράσινα φύλλα τους)
  • 200 γρ. γραβιέρα (τριμμένη)
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος light
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 30 γρ. κρύο βούτυρο (κομμένο σε μικρά κομματάκια)
  • Λίγο σχοινόπρασο ψητά ντοματίνια για γαρνίρισμα

 

Διαδικασία

Για τη ζύμη τάρτας

Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη τάρτας.

Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης για την τάρτα σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να μαζευτούν σε μπάλα.

Advertisements

Πατάμε με τις παλάμες να γίνει η ζύμη πλακέ.

Σε βουτυρωμένη μεγάλη ταρτιέρα, βάζουμε τη ζύμη.

Την απλώνουμε με τα δάχτυλα ή με τη βάση ενός ποτηριού. Φροντίζουμε να είναι παντού ισόπαχη.

Ανασηκώνουμε τη ζύμη ώστε να δημιουργήσουμε τοιχώματα.

Advertisements

Κόβουμε ότι περισσεύει από το χείλος της ταρτιέρας.

Τρυπάμε ελαφρά το φύλλο με πιρούνι.

Την αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

 

Advertisements

Για τη γέμιση με κοτόπουλο και γραβιέρα

Ζεσταίνουµε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.

Σε δυνατή φωτιά ψήνουµε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο για 5-6΄.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Advertisements

Το βγάζουμε στην άκρη να κρυώσει.

Βάζουµε τα αυγά σε ένα µπολ, προσθέτουµε τα φρέσκα κρεµµυδάκια, την κρέμα γάλακτος light, το µοσχοκάρυδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Τα χτυπάµε µε το σύρµα να αναµειχθούν καλά.

Πάνω στη ζύμη τάρτας, βάζουμε το κοτόπουλο σε όλη την επιφάνεια.

Advertisements

Προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα σε όλη την επιφάνεια.

Τοποθετούµε την τάρτα στη µεσαία σχάρα του φούρνου και µε προσοχή ρίχνουµε λίγο λίγο το υγρό µείγµα (αυγά κρέμα).

Βάζουµε εδώ κι εκεί τα κρύα κοµµάτια βουτύρου στην επιφάνεια.

Ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για περίπου 40 λεπτά, µέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια και να πήξει η κρέµα.

Advertisements

 

argiro.gr

 

 

Advertisements

 

 

Advertisements