Τάρτα κοτόπουλο με γραβιέρα: Μια πεντανόστιμη συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε

 

Advertisements

 

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 αυγό
  • Για τη γέμιση κοτόπουλου με γραβιέρα
  • 200 γρ. φιλέτο κοτόπουλο (ψιλοκομμένο)
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (και τα πράσινα φύλλα τους)
  • 200 γρ. γραβιέρα (τριμμένη)
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος light
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 30 γρ. κρύο βούτυρο (κομμένο σε μικρά κομματάκια)
  • Λίγο σχοινόπρασο ψητά ντοματίνια για γαρνίρισμα

 

Διαδικασία

Για τη ζύμη τάρτας

Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη τάρτας.

Advertisements

Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης για την τάρτα σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να μαζευτούν σε μπάλα.

Πατάμε με τις παλάμες να γίνει η ζύμη πλακέ.

Σε βουτυρωμένη μεγάλη ταρτιέρα, βάζουμε τη ζύμη.

Την απλώνουμε με τα δάχτυλα ή με τη βάση ενός ποτηριού. Φροντίζουμε να είναι παντού ισόπαχη.

Ανασηκώνουμε τη ζύμη ώστε να δημιουργήσουμε τοιχώματα.

Κόβουμε ότι περισσεύει από το χείλος της ταρτιέρας.

Τρυπάμε ελαφρά το φύλλο με πιρούνι.

Advertisements

Την αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

 

Για τη γέμιση με κοτόπουλο και γραβιέρα

Ζεσταίνουµε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.

Σε δυνατή φωτιά ψήνουµε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο για 5-6΄.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Το βγάζουμε στην άκρη να κρυώσει.

Βάζουµε τα αυγά σε ένα µπολ, προσθέτουµε τα φρέσκα κρεµµυδάκια, την κρέμα γάλακτος light, το µοσχοκάρυδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Τα χτυπάµε µε το σύρµα να αναµειχθούν καλά.

Πάνω στη ζύμη τάρτας, βάζουμε το κοτόπουλο σε όλη την επιφάνεια.

Προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα σε όλη την επιφάνεια.

Τοποθετούµε την τάρτα στη µεσαία σχάρα του φούρνου και µε προσοχή ρίχνουµε λίγο λίγο το υγρό µείγµα (αυγά κρέμα).

Βάζουµε εδώ κι εκεί τα κρύα κοµµάτια βουτύρου στην επιφάνεια.

Ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για περίπου 40 λεπτά, µέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια και να πήξει η κρέµα.

 

argiro.gr

 

 

 

 

Advertisements