Μην χασετε

Γλυκά bao buns: Aφράτα ψωμάκια γεμιστά με πραλίνα, φρούτα του δάσους και φουντούκια

Γλυκά bao buns: Aφράτα ψωμάκια γεμιστά με πραλίνα, φρούτα του δάσους και φουντούκια

 

Από τον Άκη Πετρετζίκη

 

Υλικά

Για τη ζύμη

Advertisements
  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 25 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 5 γρ. μαγιά ξηρή
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 180 γρ. γάλα, 3,5%
  • ηλιέλαιο, για το άλειμμα της ζύμης και της λαδόκολλας
  • 300 γρ. νερό, για τον ατμομάγειρα

 

Για τη σύνθεση

  • 100 γρ. πραλίνα φράουλα
  • 100 γρ. μύρτιλα (blueberries)
  • 100 γρ. σμέουρα (raspberries)
  • 100 γρ. μαύρα μούρα (blackberries)
  • 50 γρ. φουντούκια, σπασμένα
  • 50 γρ. πραλίνα φουντουκιού

 

Διαδικασία

Για τη ζύμη

Advertisements
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και το γάλα, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρουμε ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ, το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη, και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει η ζύμη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 1 ώρα. Η ώρα του διπλασιασμού εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος που θα αφήσουμε το μπολ.
  • Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας, τοποθετούμε πάνω τη ζύμη, και την κόβουμε σε κομμάτια 60 γρ. Θα πάρουμε περίπου 6-8 κομμάτια ζύμης.
  • Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε διάμετρο 10 εκατοστών, το αλείφουμε με ηλιέλαιο, και το διπλώνουμε στη μέση, δίνοντάς του το χαρακτηριστικό σχήμα των bao buns.
  • Τοποθετούμε τα ζυμαράκια στο ταψί με τη λαδόκολλα, σκεπάζουμε το ταψί με διάφανη μεμβράνη, και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσουν τα ζυμαράκια μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο, για περίπου 1 ώρα. Και πάλι ο χρόνος του διπλασιασμού εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος που θα αφήσουμε το ταψί.
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα διαμέτρου 26 εκ. σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το νερό.
  • Κόβουμε μια λαδόκολλα σε διάμετρο όσο ο πάτος του ατμομάγειρα.
  • Καλύπτουμε τον πάτο του ατμομάγειρα από bamboo με τη στρογγυλή λαδόκολλα που κόψαμε και με ένα πινέλο απλώνουμε λίγο ηλιέλαιο πάνω στη λαδόκολλα.
  • Τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα τη βάση από τον ατμομάγειρα bamboo. Με αυτόν τον τρόπο θα “προθερμάνουμε” τον ατμομάγειρα και δεν θα καούμε καθώς θα τον τοποθετούμε έπειτα στο βραστό νερό.
  • Μόλις βράσει το νερό, τοποθετούμε 4 bao buns μέσα στον ατμομάγειρα, καλύπτουμε με το καπάκι του, και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 7-10 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τα bao buns και τα ακουμπάμε σε ένα πιάτο μέχρι να τα χρειαστούμε.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα bao buns.

 

Για τη σύνθεση

  • Απλώνουμε λίγη πραλίνα φράουλα σε κάθε bao bun.
  • Προσθέτουμε λίγα berries, λίγα σπασμένα φουντούκια και πασπαλίζουμε με πραλίνα φουντουκιού.
  • Σερβίρουμε.

 

akispetretzikis.com

 

Advertisements

 

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα