Ναι, µπορεί να πάρεις εντελώς λάθος απάντηση αν προσπαθήσεις να γίνεις γιατρός µέσω του Διαδικτύου. Η διάγνωση στο Google μπορεί να είναι πέρα για πέρα λανθασμένη!

Αυτά είναι τα συµπτώµατα για τα οποία η διάγνωση στο Google δεν ειναι σωστή.

Cyberchondriac ή υποχόνδριος του κυβερνοχώρου: Αυτός είναι ο όρος που χρησιµοποιείται για να περιγράψει κάποιον που αναζητά τα συµπτώµατα της υγείας του on-line, υποθέτει πως η κατάστασή του είναι σοβαρή ή θανατηφόρα και µετά κάνει µόνος του διάγνωση – και συχνά λανθασµένη.

Αν ψάχνεις διάγνωση στο Google, αυτά είναι τα top 7 συµπτώµατα για τα οποία δε βγάζουν σωστή διάγνωση οι µηχανές αναζήτησης:

1. Το σύμπωμά σου: Κοιλιακός πόνος

Στο Διαδίκτυο βλέπεις ότι είναι: Σκωληκοειδίτιδα (φλεγµονή της σκωληκοειδούς απόφυσης).

Αλλά πιθανότατα είναι: Γαστρεντερίτιδα ή δυσκοιλιότητα.

«Ο πόνος στην κοιλιά πιθανότατα είναι γαστρεντερίτιδα» λέει ο Δηµήτριος Καραπιπέρης, γαστρεντερολόγος-ηπατολόγος. «Η γαστρεντερίτιδα είναι µια φλεγµονή του στοµάχου και των εντέρων. Είναι, επίσης, γνωστή ως στοµαχική γρίπη και συνήθως προκαλείται από βακτήρια ή ιούς» εξηγεί. Στα τυπικά συµπτώµατα συµπεριλαµβάνονται διάρροια, ναυτία, έµετοι και κοιλιακός πόνος.

Αν έχεις ταξιδέψει πρόσφατα, ο πόνος στην κοιλιά µπορεί επίσης να είναι διάρροια των ταξιδιωτών, που προκαλείται από µολυσµένο νερό και φαγητό. Ή θα µπορούσε απλώς να οφείλεται σε κάποια τροφική δηλητηρίαση που προκλήθηκε από χαλασµένα θαλασσινά. Η γαστρεντερίτιδα που προκαλείται από ιούς διαρκεί µία µε δύο µέρες. Ωστόσο, σε ορισµένες βακτηριακές περιπτώσεις µπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Η κατανάλωση άφθονων υγρών µπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση των συµπτωµάτων σου.

Η δυσκοιλιότητα µπορεί, επίσης, να οδηγεί σε πόνο χαµηλά στην κοιλιά. Αυτός µερικές φορές συνοδεύεται από ναυτία. «Αν δεν έχεις αφοδεύσει για µερικές ηµέρες ή αν έκανες µόνο µια µικρή ποσότητα σκληρών κοπράνων, τότε είναι αρκετά πιθανό να έχεις δυσκοιλιότητα» σηµειώνει ο ειδικός, που συστήνει σωστή διατροφή, άσκηση και ενυδάτωση και τα ανάλογα φάρµακα που βοηθούν να ανακουφιστεί η ενόχληση.

2.Το σύµπτωµά σου: Πόνος στο στήθος

Στο Διαδίκτυο βλέπεις ότι είναι: Καρδιακή προσβολή.

Αλλά πιθανότατα είναι: Γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση ή µυοσκελετικός πόνος.

Η πρώτη συµβαίνει όταν ο σφιγκτήρας του οισοφάγου –η λωρίδα των µυών ανάµεσα στον οισοφάγο και στο στοµάχι– δεν κλείνει σωστά, επιτρέποντας στα οξέα και το περιεχόµενο του στοµάχου να κινούνται επάνω στον οισοφάγο και µερικές φορές στο πίσω µέρος του λαιµού σου.

«Το σύνδροµο αυτό», λέει ο γαστρεντερολόγος, «συνήθως εκδηλώνεται µε καούρες στο λαιµό και στο στήθος ή µε µια πικρή γεύση στο στόµα». Τα συµπτώµατα αυτά σχετίζονται τυπικά µε την κατανάλωση φαγητού και συνήθως χειροτερεύουν αν βρίσκεσαι σε οριζόντια θέση, όπως όταν ξαπλώνεις. Η ανύψωση του κεφαλιού σου όταν κοιµάσαι µε ένα ή δύο µαξιλάρια µπορεί να σε ανακουφίσει από την ενόχληση. Όταν δεν υπάρχουν αυτά τα συµπτώµατα, η διάγνωση του συνδρόµου γίνεται πιο δύσκολη».

Στα άλλα συµπτώµατα που µπορεί να προκαλεί συµπεριλαµβάνονται άτυπος πόνος στο στήθος, βραχνάδα στη φωνή, ναυτία, βήχας, δυσφορία στην αναπνοή και κάποια παρόµοια µε του άσθµατος. Η φλεγµονή στους µυς του στήθους µπορεί να προκαλέσει µυσκελετικό πόνο. Συνήθως είναι ένας οξύς πόνος που χειροτερεύει µε την κίνηση της προσβεβληµένης περιοχής. Μπορεί να έχεις κουράσει υπερβολικά τους µυς σου.

Η ανύψωση βάρους ή ακόµη και ο επίµονος βήχας, για παράδειγµα, µπορεί να ασκήσουν πίεση στους µυς του στήθους και να προκαλέσουν πόνο. Αν ο πόνος συνοδεύεται µε άλλα συµπτώµατα, αυτό υποδεικνύει κάτι πιο σοβαρό, όπως πρόβληµα µε την καρδιά ή τους πνεύµονες. Γι’ αυτόν το λόγο, θα χρειαστείς εξέταση από γιατρό για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

3. Το σύµπτωμά σου: Αίµα στα κόπρανα

Στο Διαδίκτυο βλέπεις ότι είναι: Καρκίνος του εντέρου ή του πρωκτού.

Αλλά πιθανότατα είναι: Αιµορροΐδες ή ραγάδες του πρωκτού.

«Η αιµορραγία από το ορθό στους ενήλικες µπορεί να συµβεί για διάφορους λόγους όπως δυσκοιλιότητα, αιµορροΐδες, ραγάδες του πρωκτού και τροφική δηλητηρίαση. Ακόµη, από πρωκτίτιδα (φλεγµονή στο εσωτερικό στρώµα του πρωκτού), ισχαιµική κολίτιδα (φλεγµονή του εντέρου), πρόπτωση του πρωκτού, φλεγµονώδεις διαταραχές του εντέρου, όπως ελκώδης κολίτιδα ή νόσος του Crohn, καλοήθης πολύποδας του εντέρου ή αγγειοδυσπλασία του εντέρου» λέει ο γαστρεντερολόγος.

Η αιµορραγία από το ορθό µπορεί να υποδηλώνει ορθοκολικό καρκίνο. Αν δεις αίµα στα κόπρανα και αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, απώλεια βάρους, δυσφορία στην κοιλιά, διάρροια ή πυρετό, φρόντισε να εξεταστείς. «Είναι σηµαντικό η προληπτική κολονοσκόπηση να ξεκινάει στα 50 έτη για το γενικό πληθυσµό» τονίζει ο Δηµήτρης Καραπιπέρης.

4. Το σύµπτωµά σου: Αίµα στα ούρα

Στο Διαδίκτυο βλέπεις ότι είναι: Καρκίνος της κύστης ή του νεφρού.

Αλλά πιθανότατα είναι: Ουρολοίµωξη ή λοίµωξη στα νεφρά.

Η παρουσία αίµατος στα ούρα ονοµάζεται αιµατουρία. Αν µπορείς να δεις το αίµα µε γυµνό µάτι, αυτό λέγεται µακροσκοπική αιµατουρία. Αν το αίµα δε φαίνεται, αλλά ανιχνεύτηκε µε εργαστηριακές εξετάσεις, ονοµάζεται µικροσκοπική αιµατουρία. «Υπάρχουν ορισµένες καλοήθεις καταστάσεις που σχετίζονται µε αυτό το σύµπτωµα» αναφέρει ο δρ Νίκος Ναούµ, µαιευτήρας, χειρουργός-γυναικολόγος.

Ανάµεσά τους είναι η έντονη άσκηση σε συνδυασµό µε αφυδάτωση και ο τραυµατισµός στα νεφρά από ατύχηµα ή άθληµα που συµπεριλαµβάνει σωµατική επαφή. Το αίµα στα ούρα µπορεί, επίσης, να σηµαίνει µόλυνση του ουροποιητικού σωλήνα ή λοίµωξη στα νεφρά, καταστάσεις που θεραπεύονται εύκολα και οι δύο µε αντιβιοτικά.

«Πιο απειλητικές αιτίες για την αιµατουρία συµπεριλαµβάνουν τη σπειραµατονεφρίτιδα (µια φλεγµονή του συστήµατος φιλτραρίσµατος των νεφρών) ή καρκίνου του νεφρού ή της κύστης, που µπορεί να παρουσιάζονται επίσης µε συµπτώµατα στο ουροποιητικό ή έναν όγκο στην κοιλιά» εξηγεί ο ειδικός.

5. Το σύµπτωµά σου: Κολπικές εκκρίσεις

Στο Διαδίκτυο βλέπεις ότι είναι: Καρκίνος του τραχήλου.

Αλλά πιθανότατα είναι: Μύκητες ή κολπίτιδα.

«Οι κολπικές σου εκκρίσεις ήταν πάντα φυσιολογικές και ξαφνικά παρατηρείς αλλαγές. Από διαφανείς ή λευκωπές έχουν γίνει γκρι ή πράσινες ή µοιάζουν µε πύον. Υπάρχουν, επίσης, δυσάρεστη µυρωδιά και αλλαγές στην υφή τους – από παχύρρευστες µέχρι αφρώδεις ή πηχτές σαν τυρί cottage. Μη σε πιάνει άγχος» λέει ο δρ Νίκος Ναούµ.

Το πιθανότερο είναι πως αυτές οι εκκρίσεις οφείλονται σε µόλυνση από µύκητες ή βακτήρια ή σε κάποιες περιπτώσεις από σεξουαλικώς µεταδιδόµενο νόσηµα όπως γονόρροια, χλαµύδια, τριχοµονάδες ή έρπη. Αν έχεις ασυνήθιστες εκκρίσεις που συνοδεύονται από δυσάρεστη οσµή, αλλαγή στην υφή, φαγούρα ή κάψιµο, πήγαινε στο γυναικολόγο σου για να διαπιστωθεί η αιτία και να λάβεις την κατάλληλη θεραπεία. Η χρήση αντιµυκητιασικής κρέµας χωρίς να έχει γίνει διάγνωση µπορεί να χειροτερέψει µια βακτηριακή λοίµωξη.

6. Το σύµπτωµά σου: Κολπική αιµορραγία

Στο Διαδίκτυο βλέπεις ότι είναι: Καρκίνος του τραχήλου.

Αλλά πιθανότατα είναι: Κολπική ξηρότητα ή ορµονική µεταβολή.

«Η κολπική αιµορραγία που παρουσιάζεται ανάµεσα στις περιόδους οφείλεται σε διάφορες αιτίες» σηµειώνει ο δρ Νίκος Ναούµ. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό οφείλεται στη χρήση αντισυλληπτικού σπιράλ, ενός ξεχασµένου ταµπόν, κολπικής ξηρότητας, µεταβολής των επιπέδων των ορµονών, στο ξεκίνηµα θεραπείας ορµονικής υποκατάστασης ή στη διακοπή του αντισυλληπτικού χαπιού.

Στις άλλες, πιο σοβαρές, αιτίες συµπεριλαµβάνονται τραυµατισµός ή ασθένεια του κόλπου και του τραχήλου από σεξουαλική επαφή, σεξουαλικώς µεταδιδόµενα νοσήµατα και πολύποδες (καλοήθεις σαρκώδεις όγκοι). Μπορεί να παρατηρήσεις και εκκρίσεις µε δυσάρεστη µυρωδιά όταν πρόκειται για λοίµωξη. Τα ινοµυώµατα που είναι καλοήθη αναπτύγµατα στη µήτρα µπορούν, ακόµη, να προκαλέσουν βαριά αιµορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Αν είσαι έγκυος και έχεις κολπική αιµορραγία, πρέπει να δεις το γιατρό σου για να αποκλειστεί µια εξωµήτριος κύηση ή επιπλοκή στην εγκυµοσύνη. «Ο καρκίνος ή προκαρκινικές αλλοιώσεις στη µήτρα και τον τράχηλο είναι πιο κακοήθεις αιτίες κολπικής αιµορραγίας, µπορούν όµως να θεραπευτούν αν γίνει έγκαιρη διάγνωση» τονίζει ο ειδικός.

7. Το σύµπτωµά σου: Ενοχλήσεις στα γεννητικά όργανα στη διάρκεια του σεξ, της γυµναστικής, ακόµα και της κίνησης

Στο Διαδίκτυο βλέπεις ότι είναι: Ενδοµητρίωση.

Αλλά πιθανότατα είναι: Δυσµορφία στη γεννητική περιοχή.

«Η πλειοψηφία των γυναικών που περνούν την πόρτα του ιατρείου µου για να ενηµερωθούν για την αιδοιοπλαστική συνήθως αντιµετωπίζουν πρόβληµα στην καθηµερινότητά τους που δηµιουργείται από την ανατοµία της γεννητικής περιοχής» αναφέρει ο δρ Νίκος Ναούµ µε εξειδίκευση στην Κοσµητική και Επανορθωτική Γυναικολογία.

Η αλήθεια είναι ότι µερικά από τα κοινά προβλήµατα που αντιµετωπίζει µία γυναίκα µε κάποια δυσµορφία στη γεννητική περιοχή είναι πόνος κατά την εκγύµναση ή ακόµα και το περπάτηµα, λόγω των χαλαρών ή µεγάλων χειλέων του αιδοίου, δυσκολία στο να διατηρήσει την περιοχή καθαρή, µε αποτέλεσµα να παθαίνει συχνές κολπίτιδες και µυκητιάσεις, να πονάει κατά τη σεξουαλική επαφή κ.ά.

Εάν κάτι από τα παραπάνω συµβαίνει και σ’ εσένα, τότε ίσως θα πρέπει να σκεφθείς ότι όλα αυτά οφείλονται στην ανατοµία της γεννητικής περιοχής. «Η επέµβαση µε διοδικό laser τελευταίας γενιάς κάνει την αιδοιοπλαστική µία αναίµακτη διαδικασία, χωρίς να διανυκτερεύσεις στο νοσοκοµείο, ενώ το laser δεν καταστρέφει τα νεύρα και τις απολήξεις και υπάρχει δραµατική µείωση των ουλών σε σχέση µε το νυστέρι» επισηµαίνει ο δρ Νίκος Ναούµ.

Ευχαριστούµε τον δρα Νίκο Ναούµ, µαιευτήρα χειρουργό-γυναικολόγο, µε εξειδίκευση στην Κοσµητική και Επανορθωτική Γυναικολογία (www.ananeosi.gr).

Ευχαριστούµε τον δρα Δηµήτριο Καραπιπέρη, γαστρεντερολόγο, µε εξειδίκευση σε παθήσεις οισοφάγου και πρωκτού (dimitrioskarapiperis.wordpress.com).

shape.gr