Μην χασετε

Πόνος στη μέση που επιμένει;

Νομίζεις ότι ευθύνεται η καθιστική ζωή που κάνεις ή η έλλειψη γυμναστικής. Μήπως, όμως, είναι κάτι περισσότερο από οσφυαλγία

Οσφυαλγία θεωρείται κάθε πόνος στο πίσω μέρος του σώματος, από τα τελευταία πλευρά έως και κάτω από τους γοφούς. Τέτοιου είδους ενοχλήσεις εμφανίζονται σε ποσοστό έως και 90% του πληθυσμού στις πολιτισμένες χώρες και στην πλειονότητά τους υποχωρούν χωρίς οι ασθενείς να χρειαστεί να πάνε σε γιατρό. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, που οι ενοχλήσεις παρουσιάζονται σε νέα άτομα 15-30 ετών, μπορεί να κρύβουν μια πιο σοβαρή πάθηση από την απλή οσφυαλγία: την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα;

Πρόκειται για μία χρόνια φλεγμονώδη πάθηση που εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία και προσβάλλει όλη τη σπονδυλική στήλη, από το πίσω-κάτω μέρος του κεφαλιού έως και χαμηλά τους γοφούς. Η πιο συνηθισμένη εικόνα είναι ενός νέου ατόμου με πόνο στη μέση, τη ράχη ή στον αυχένα που βελτιώνεται με την κίνηση και επιδεινώνεται με την ανάπαυση. Οι ασθενείς νιώθουν χειρότερα στο πρωινό ξύπνημα ή σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ξυπνούν τη νύχτα από τον πόνο και βηματίζουν για να νιώσουν καλύτερα. Το πρωινό «πιάσιμο» βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά επανέρχεται αν το άτομο παραμείνει για πολλή ώρα καθισμένο ή ξαπλωμένο. Επειδή τα συμπτώματα δεν είναι έντονα, οι ασθενείς μαθαίνουν να ζουν με τον πόνο, τον οποίο αποδίδουν στις πολλές ώρες που κάθονται στον υπολογιστή ή στην έλλειψη γυμναστικής.

Advertisements

Τι μπορεί να συμβεί;

Αν η πάθηση μείνει χωρίς θεραπεία για μεγάλα διαστήματα, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη αγκύλωση του κορμού και του αυχένα. Ανάμεσα στους σπονδύλους υπάρχουν σύνδεσμοι οι οποίοι με τη χρόνια φλεγμονή ασβεστώνονται, με αποτέλεσμα όλη η σπονδυλική στήλη να χάσει την κινητικότητά της και να δημιουργηθεί μόνιμη αγκύλωση.

Υπάρχει θεραπεία;

Για πολλά χρόνια η πάθηση αυτή αντιμετωπιζόταν με παυσίπονα και γυμναστική. Την τελευταία δεκαετία έχουν ανακαλυφθεί νέες θεραπείες με βιολογικά φάρμακα που έχουν αλλάξει τελείως την εξέλιξη της νόσου. Επομένως, είναι απαραίτητο η πάθηση να διαγνωστεί σε αρχικά στάδια για να εμποδιστεί η δημιουργία μη αναστρέψιμης εξέλιξης. Ενώ έχει υπολογιστεί ότι περνούν 6 χρόνια κατά μέσο όρο από την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων μέχρι την διάγνωση της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας.

Κι αν Πάσχεις (και δεν το Ξέρεις;)

Advertisements

Πώς μπορείς να μάθεις αν εσύ ή κάποιος δικός σου άνθρωπος μπορεί να έχει αυτή την πάθηση;

Με 6 απλές ερωτήσεις. Εάν απαντήσεις ΝΑΙ σε περισσότερες από τρεις, πρέπει να πας γρήγορα σε ρευματολόγο.

1. Είσαι κάτω των 40;

2. Πονάς πάνω από 3 μήνες;

3. Ο πόνος άρχισε σταδιακά;

4. Ο πόνος σε ξυπνά τη νύχτα;

5. Ο πόνος βελτιώνεται με την κίνηση;

6. Ο πόνος επιδεινώνεται με την ανάπαυση;

Advertisements

 shape.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα