Μην χασετε

Nap time: Τα 3 πιο σημαντικά οφέλη του ολιγόλεπτου ύπνου μέσα στην μέρα

Οι πολλές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της καθημερινότητας συχνά «κλέβουν» κάθε ρανίδα ενέργειας, οδηγώντας μας στον καναπέ πριν ακόμα το τέλος της μέρας. Ωστόσο, το nap time, η στιγμή δηλαδή που θα κοιμηθούμε έστω και για λίγα λεπτά μέσα στην μέρα, αν γίνει σωστά, μπορεί πραγματικά να ωφελήσει με πολλούς τρόπους τον οργανισμό.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μια σύντομη σιέστα μπορεί να ενισχύσει την ψυχική και σωματική σας υγεία, με τα βασικότερα οφέλη να περιλαμβάνουν:

 

Nap για βελτιωμένη γνωστική λειτουργία

Ένας ολιγόλεπτος ύπνος μπορεί να σας αναζωογονήσει, τονώνοντας την συγκέντρωσή σας, καθώς ο εγκέφαλός σας μπορεί να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Πληθώρα ερευνητικών δεδομένων επισημαίνουν ότι οι υπνάκοι μειώνουν το επίπεδο της αδενοσίνης στον εγκέφαλο.

Advertisements

Η αδενοσίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που προάγει τον ύπνο και παίζει σημαντικό ρόλο στην γνωστική λειτουργία.

 

Βελτιωμένη μνήμη

Ο ολιγόλεπτος ύπνος στην μέση της ημέρας μπορεί να προωθήσει την ενοποίηση της μνήμης, διαδικασία όπου ο εγκέφαλός μας μετατρέπει τις πληροφορίες σε μακροχρόνια μνήμη. Ένας καλός ύπνος αμέσως μετά την εκμάθηση κάτι καινούργιου φαίνεται να μας βοηθά να διατηρήσουμε αυτές τις πληροφορίες.

Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει τι ο ύπνος μπορεί να βοηθήσει στην αντιληπτική μάθηση και της επεισοδιακής μνήμης.

Advertisements

 

Ενισχυμένη ανοσία

Παρόλο που πρέπει να συνεχίσετε να πλένετε τα χέρια σας και να ακολουθείτε τον κανόνα της κοινωνικής αποστασιοποίησης, οι καθιερωμένοι υπνάκοι μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

«Η στέρηση ύπνου αυξάνει την απελευθέρωση των προφλεγμονωδών δεικτών και προκαλεί ανοσοανεπάρκεια», αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ. Natasha Fuksina, γιατρός. Οι υπνάκοι φαίνεταινα συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων των φλεγμονωδών κυτοκινών και της νορεπινεφρίνης, μιας χημικής ουσίας που βοηθά στον έλεγχο της ανοσίας.

 

Πόσο πρέπει να διαρκεί;

Οι ειδικοί προτείνουν να μην κοιμόμαστε ούτε ελάχιστα αλλά ούτε και υπερβολικά πολύ. «Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο υπνάκος ισοδυναμεί με περίπου 20-30 λεπτά για την ενίσχυση της εγρήγορσης και της εστίασης» επισημαίνουν οι ειδικοί.

Advertisements

Το να ξυπνάμε μόλις 30 λεπτά μετά τον ύπνο διασφαλίζει ότι βρίσκεστε στα πρώτα στάδια του κύκλου ύπνου και δεν θα αισθάνεστε άβολα όταν ξυπνήσετε, σύμφωνα με τους ειδικούς.

 

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα