Μην χασετε

Μόνη μητέρα εξομολογείται: «Μισώ που είμαι μαμά. Το μεγάλωμα του μωρού μου είναι τόσο εξαντλητικο και χρειάζομαι άμεσα ένα διάλειμμα!»

Μία μητέρα χωρίς βοήθεια, που μεγαλώνει μόνη το 8 μηνών παιδί της εξομολογείται, ότι μισεί που είναι μαμά.

Μάλιστα, οι άλλοι γονείς με τους οποίους έρχεται σε επικοινωνία της λένε ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεται έτσι. Η μαμά με το ψευδώνυμο SalaMandi92 μοιράστηκε τα συναισθήματά της σε  γνωστή ενότητα σελίδας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης:

«Η κόρη μου είναι 8 μηνών. Με πίεσαν να παντρευτώ τον πατέρα της και εκείνος φρόντισε να με αφήσει αμέσως έγκυο για να μην τον παρατήσω. Είμαστε σε διαδικασία διαζυγίου και αν δεν φοβόταν μη χαλάσει η εικόνα του δεν θα ερχόταν να δει την κόρη μας ποτέ. Τώρα τη βλέπει μόνο μία φορά την εβδομάδα για μία ώρα.

 

Advertisements

 

Είμαι μία πραγματική μονογονέας χωρίς βοήθεια και στήριξη από πουθενά. Η οικογένειά του απολογήθηκε για τη συμπεριφορά του και με ικέτευσε να μην  κρατήσω το παιδί μακριά τους. Την έχουν δει μόνο μία φορά και έκτοτε δεν έκαναν καμία προσπάθεια. Οι γονείς μου ζουν σχετικά κοντά αλλά τη βλέπουν μόνο για λίγα λεπτά όποτε τους βολεύει.

Αν μου τύχει κάτι και τους ζητήσω να την κρατήσουν αρχίζουν τις δικαιολογίες ότι έχουν πολλά να κάνουν και ότι είναι ταλαιπωρία γι’ αυτούς να την κρατήσουν και αν τύχει και συμφωνήσουν, Το κάνουν για δύο ώρες το πολύ και μόνο στο σπίτι τους. Όταν πάω να την πάρω η μητέρα μου, μου υπενθυμίζει πόσο δύσκολο είναι να την κρατάνε και πόσο μεγάλο πρόβλημα τους δημιουργώ.

 

Advertisements

 

 

Είμαι με την κόρη μου 7 μέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Δουλεύω από το σπίτι. Μπορώ να πληρώνω babysitter για μέχρι 15 ώρες την εβδομάδα αλλά από κει και πέρα δεν αντέχω οικονομικά. Έχω και μία καριέρα και παράλληλα προσπαθώ να είμαι μία αξιοπρεπής μητέρα. Δεν αντέχω άλλο. Χρειάζομαι λίγο προσωπικό χρόνο, μόνο για τον εαυτό μου. Θέλω ένα ρεπό, λίγη χαλάρωση, λίγη ξεκούραση. Μερικές φορές όταν οδηγάω δεν θέλω να επιστρέψω σπίτι μου. Θέλω απλώς να συνεχίσω να οδηγώ και όπου με βγάλει.

 

Advertisements

 

 

Το μισώ όταν οι άνθρωποι γύρω μου λένε ότι έχω ένα καλόβολο μωρό. Είναι καλόβολη αλλά μέχρι ενός σημείου. Το μεγάλο μου πρόβλημα είναι ότι δεν κοιμάται ακόμα όλη τη νύχτα. Ξυπνάει κλαίγοντας κάθε 3-4 ώρες ή ξυπνάει στις 2 το πρωί και μένει ξύπνιο για πολλές ώρες. Πώς αντιμετωπίζεις κάτι τέτοιο όταν δουλεύεις 50 και 60 ώρες την εβδομάδα;

Επίσης το μισώ όταν κάποιοι μου λένε ότι είναι μονογονείς αλλά έχουν τον/την πρώην σύντροφο να τους βοηθά, τους γονείς τους, τους παππούδες, τα αδέρφια τους ή και φίλους. Επίσης το μισώ όταν κάποιοι υποθέτουν ότι παρόλο που έχω χωρίσει ο πρώην σύζυγος εξακολουθεί να είναι ακόμα εδώ και να μας βοηθά. Όχι. Δεν αγαπούσε την κόρη μου αλλά την ασφάλεια που της είχαμε κάνει. Όταν είδε ότι δεν μπορούσε να πάρει φράγκο την ξέχασε τελείως. Τη βλέπει μία στις τόσες μόνο και μόνο γιατί πρέπει.

 

Το μισώ όταν κάποιοι υποθέτουν ότι οι γονείς μου με βοηθούν επειδή ζουν κοντά. Μπορεί να περάσουν ολόκληρες εβδομάδες χωρίς να με πάρουν ένα τηλέφωνο και σπάνια απαντούν όταν τους καλώ. Η μητέρα μου είναι πρώην τοξικομανής και ελέγχει απόλυτα κάθε ενέργεια του πατέρα μου. Δεν μπορεί να έρθει να δει εμένα ή το εγγόνι του μόνος του.

Επίσης το μισώ που είμαι μαμά γιατί όσο κι αν αγαπώ την κόρη μου το να είμαι εντελώς μόνη και χωρίς καμία στήριξη είναι εξαντλητικό. Χρειάζομαι ένα διάλειμμα».

 

Πολλοί επισκέπτες της συγκεκριμένης ενότητας απάντησαν στη μαμά προσφέροντας την υποστήριξή τους και χρήσιμες συμβουλές.

«Η συμβουλή μου προς εσάς είναι να αναζητήσετε τοπικά προγράμματα βοήθειας για τη φύλαξη του παιδιού. Κατά κύριο λόγο βασίζονται στο εισόδημα αλλά βοηθούν πάρα πολύ. Εμένα με βοήθησε πάρα πολύ και η ομάδα παιχνιδιού που πήγα με τα παιδιά μου για να παίξουν με άλλα παιδιά ενώ εγώ είχα την ευκαιρία να μιλήσω με άλλες μαμάδες. Υπάρχουν πολλοί φορείς και πολλοί τρόποι για να βελτιώσεις τη σωματική και ψυχική σου υγεία», ανέφερε ένας χρήστης.

Συνέχισαν προσθέτοντας: «Είναι φυσιολογικό να νιώθεις έτσι. Είναι φυσιολογικό να θες βοήθεια και να κάνεις ένα διάλειμμα. Εξακολουθώ να αισθάνομαι έτσι ακόμα και τώρα που τα παιδιά μου μεγάλωσαν. Δεν θα σου πω ότι είναι εύκολο, θα σου πω όμως ότι θα το ξεπεράσεις αρκεί να παραμείνεις δυνατή».

 

Ένας ακόμα χρήστης σημείωσε: «Μακάρι να είχα καλύτερη συμβουλή να σου δώσω αλλά φαίνεται ότι χρειάζεσαι διάλειμμα και το αξίζεις. Το να είσαι μαμά είναι δύσκολο ακόμη και όταν έχεις βοήθεια. Η κατάστασή μου μοιάζει πολύ με τη δική σου. Τα παιδιά μου τώρα είναι έφηβα αλλά όταν ήταν μικρά τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Μήπως να ζητήσεις βοήθεια από κάποια φίλη; Έχεις μιλήσει με το γιατρό σου; Δεν μπορεί κάποιος θα υπάρχει που μπορεί να σε βοηθήσει. Σου εύχομαι καλή επιτυχία».

Ένας άλλος χρήστης τη συμβούλευσε: «Προσπάθησε να συγκεντρωθείς στα θετικά σου συναισθήματα. Ο χρόνος περνάει και το παιδί σου σύντομα θα μεγαλώσει… προσπάθησε να ηρεμήσεις να απολαύσεις το χρόνο σου μαζί του και να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου γιατί κάνεις πολύ καλή δουλειά. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι κούραση και εξάντληση αλλά πρέπει να συνεχίσεις και να παραμείνεις δυνατή».

Ένας άλλος γονιός σχολίασε: «Στεναχωριέμαι γιατί καταλαβαίνω απόλυτα πως νιώθεις. Να θυμάσαι ότι ναι, είναι τρομερά δύσκολο και φαίνεται ότι δεν θα τελειώσει ποτέ αλλά όσο περνάει ο καιρός θα βελτιώνονται τα πράγματα. Κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους ούτε να αφήνεις τους άλλους να συγκρίνουν τον εαυτό τους με σένα».

 

 

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα