Η έγκαιρη διάγνωση είναι το «κλειδί» για τον καρκίνο του μαστού. Παρ’ όλα αυτά, μερικές γυναίκες «περιμένουν» τα προειδοποιητικά σημάδια για να εξεταστούν. Ωστόσο αυτά δεν εμφανίζονται αμέσως.

 

Μιλώντας στο news4health.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος με αφορμή τον μήνα Οκτώβριο που χαρακτηρίζεται ως «μήνας πρόληψης & ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού» τόνισε την σημασία του προληπτικού ελέγχου, καθώς η έγκαιρη πρόβλεψη και θεραπεία «σώζει ζωές».

Τα σημάδια σύμφωνα με τον κ. Φιλόπουλο «δεν είναι ορατά από τα πρώτα στάδια του καρκίνου», γεγονός το οποίο δυσκολεύει την διάγνωση του, συνεπώς και την αντιμετώπιση του. Ο κ. Φιλόπουλος, συστήνει σε όλες τις γυναίκες να ξεκινήσουν τον προληπτικό έλεγχο «είτε δούνε σημάδια είτε όχι» με την προτεινόμενη ηλικία σύμφωνα με τον ίδιο να είναι τα 45 έτη όπου «οι μαστοί είναι πιο πυκνοί».

Advertisements

 

Ακόμη, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο ΓυναικώνΆλμα Ζωής, αν δεν γίνεται συστηματική παρακολούθηση, αυτοεξέταση και κλινική εξέταση από ειδικευμένο γιατρό τότε ίσως αργότερα η ασθένεια προχωρήσει στο επόμενο στάδιο στο οποίο εμφανιστούν τα εξής σημάδια:

  • Η διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων
  • Το ψηλαφητό μόρφωμα
  • Η αλλαγή στο χρώμα του δέρματος ή της θηλής του μαστού (εισολκή θηλής)
  • Έκκριση υγρού από την θηλή.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εντοπιστούν είτε από την ίδια την γυναίκα, βλέποντας το στήθος της και ψηλαφίζοντας το, είτε από τον γυναικολόγο της.

 

Advertisements

 

Κάθε σημάδι έχει υψίστη σημασία και αν μια γυναίκα δεν δώσει την κατάλληλη προσοχή στα παραπάνω αναφερθέντα συμπτώματα τότε μπορεί να εμφανίσει σημάδια προχωρημένης νόσου, όπως:

  • Θερμό και ερυθρό μαστό (φλεγμονώδης καρκίνος)
  • Πόνους στα οστά
  • Μεγάλη διόγκωση (block) λεμφαδένων στη μασχάλη κ.α.

Τονίζεται ιδιαίτερα, η μεγάλη αξία της προληπτικής τακτικής εξέτασης των μαστών με μαστογραφία σε γυναίκες μετά τη κλιμακτήριο, που δεν παρουσιάζουν σημάδια ή συμπτώματα της νόσου.

Advertisements

 

Παρά το γεγονός πως ο καρκίνος του μαστού βρίσκεται, τα τελευταία δύο χρόνια (2021 – 2022) «στη πρώτη θέση των συχνότερων καρκίνων στον κόσμομε 7.700 νέα περιστατικά στην Ελλάδα και περίπου 2.300 θανάτους γυναικών», η πρόγνωση και η αντιμετώπιση του έχει βελτιωθεί σημαντικά. 

«Η εξέλιξη του καρκίνου του μαστού έχει καλή πορεία γιατί γίνεται πιο σύντομα αντιληπτός στα πρώιμα στάδια και αυτό οφείλεται κυρίως στη δευτερογενή πρόληψη, δηλαδή στην πιο γρήγορη διάγνωση της νόσου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλόπουλος.

 

Advertisements

news4health.gr

 

Advertisements