Μην χασετε

Ρωτήσαμε το γυναικολόγο: Απαντήσεις στις ερωτήσεις που ντρέπεσαι να κάνεις

Κάναμε τις ερωτήσεις που εσύ ντρέπεσαι να κάνεις στο γυναικολόγο, κι έχουμε τις απαντήσεις που τόσο θέλεις να γνωρίζεις. Ιδού.

Advertisements

Εδώ θα βρεις τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που ντρέπεσαι να κάνεις στο γυναικολόγο ή τον ουρολόγο για ό,τι συμβαίνει στην πύ∈λο σου.

Προσπαθείς σκληρά να σφίξεις τους κοιλιακούς και να αποκτήσεις γράμμωση στα χέρια σου. Το πιθανότερο δε είναι πως δεν έχεις σκεφτεί ποτέ να ενδυναμώσεις την πύ∈λό σου.

Να όμως γιατί το χρειάζεσαι: η ∈ρωτική ζωή και η υγεία σου εξαρτώνται από αυτήν. Το πυ∈λικό έδαφος, ένα «δίχτυ» από μυς, τένοντες και συνδέσμους στο χαμηλότερο σημείο της λεκάνης σου, είναι μία από τις βασικές δομές
υποστήριξης του σώματος.
«Αυτό κρατάει το βάρος των κοιλιακών οργάνων» λέει ο Δηµήτρης Μπιλάλης,
µαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος.

Ένα αδύναμο ή κατεστραμμένο π∪ελικό έδαφος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, όπως επώδυνο σ∈ξ, πόνους στην πλάτη και ανασφάλεια. Πολλές νεαρές γυναίκες διαγιγνώσκονται με διαταραχές π∪ελικού εδάφους.

Μία στις τέσσερις μεταξύ 25 και 44 ετών αναφέρουν επεισόδια διαρροής ούρων όταν γελούν, βήχουν ή γυμνάζονται, σύμφωνα με το αμερικανικό Women’s Health Foundation.

Επιπλέον, σε ποσοστό που φτάνει έως το 20%, γυναίκες από 18 ως 50 ετών υποφέρουν από χρόνιο πόνο στην περιοχή της π∪έλου που διαρκεί πάνω από 1 χρόνο.

«Οι γυναίκες γεννούν πια σε μεγαλύτερη ηλικία, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες για τέτοια προβλήματα» λέει ο ειδικός.

Ένας άλλος παράγοντας ίσως είναι το βάρος: τα επιπλέον κιλά ασκούν μεγαλύτερη πίεση στο πυελικό έδαφος. Η άσκηση που κάνεις μπορεί, επίσης, να παίζει ρόλο.

«Γενικά, η άσκηση δεν είναι η βασική αιτία των προβλημάτων του πυελικού εδάφους. Όμως οι αναπηδήσεις και η προσπάθεια μπορεί να επιδει- νώσουν υποκείμενα προβλήματα» τονίζει ο Δημήτρης Μπιλάλης.

Τα καλά νέα είναι πως μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα για να αποφύγεις τα παράξενα προβλήματα που σου συμβαίνουν εκεί κάτω.

Advertisements

Στο γυναικολόγο: «Νιώθω κάτι σαν ακράτεια όταν γυμνάζομαι ή όταν έχει κρύο. Και είμαι μόνο 31 ετών! Τι συμβαίνει;»

Ασκούμενες σε CrossFit γελούσαν με αυτό το πρόβλημα σε ένα βίντεο που έγινε viral πέρυσι. Το να σου φεύγουν όμως ούρα σε διάφορες στιγμές, όπως την ώρα που γυμνάζεσαι, δεν είναι φυσιολογικό.

«Αυτό υποδεικνύει πως το πυελικό σου έδαφος δεν μπορεί να αντέξει την αύξηση της κοιλιακής πίεσης όταν καταβάλλεις έντονη προσπάθεια» εξηγεί ο Δημήτρης Μπιλάλης.

Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να επισκεφθείς το γιατρό σου, καθώς η ακράτεια μπορεί να επιδεινωθεί αν την αφήσεις χωρίς θεραπεία. Αν χάνεις ούρα όταν σηκώνεις μεγάλο βάρος, ίσως πρέπει να ζητήσεις βοήθεια από έναν προπονητή για να μάθεις να υποστηρίζεις σωστά το πυελικό σου έδαφος.

Γυναίκες που βιώνουν σοβαρή απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια μιας πιο συνηθισμένης προσπάθειας –ή οποτεδήποτε– θα πρέπει να προγραμματίσουν το συντομότερο δυνατό ένα ραντεβού με το γιατρό τους. Ο ειδικός μπορεί να ελέγξει για τυχόν υποκείμενο ιατρικό θέμα και να προσδιορίσει την κατάλληλη θεραπεία, η οποία μπορεί να συμπεριλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους.

Στο γυναικολόγο: «Τελευταία το σ∈ξ έχει αρχίσει να με πονάει – πολύ. Τι συμβαίνει;»

Ο εσωτερικός πόνος μπορεί να είναι η «κόκκινη σημαία» για διάφορα πιθανώς σοβαρά αλλά θεραπεύσιμα προβλήματα, όπως ενδομητρίωση, κύστεις στις ωοθήκες και πρόπτωση οργάνων που πιέζουν τον κόλπο.

Αν έχεις ξηρότητα και κάψιμο στο αιδοίο και/ή τριγύρω στο άνοιγμα του κόλπου σου, είναι πιθανό να είσαι κι εσύ μία από τις πολλές γυναίκες που πάσχουν από αιδοιοδ∪νία (ή Σύνδρομο Επώδυνου Αιδoίου), δηλαδή χρόνιο πόνο στο αιδoίο.

Σίγουρες θεραπείες δεν υπάρχουν, πολλές γυναίκες όμως έχουν ανακουφιστεί με αντικαταθλιπτικά, τοπικές αλοιφές, βιοανάδραση και πυελική φυσικοθεραπεία. Επισκέψου το γυναικολόγο ή τον ουρολόγο σου.

Στο γυναικολόγο: «Με πιάνει ένα παράξενο μούδιασμα στον καβάλο. Μήπως φταίει η ποδηλασία;»

Είναι πιθανό ο πολύς χρόνος επάνω στη σκληρή σέλα να έχει ερεθίσει και προκαλέσει φλεγμονή στο αιδoιικό νεύρο, που ξεκινά από τη βάση της σπονδυλικής στήλης και προσφέρει την αίσθηση στα γεvvητικά όργανα,  στην κύστη και στον πρωκτo.

Advertisements

Η αιδoιική νευραλγία (μούδιασμα) μπορεί να πυροδοτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως μολύνσεις, τραυματισμούς και παρατεταμένο κάθισμα. «Αν έχεις μουδιάσει πρόσφατα μετά από μια προπόνηση, μείνε μακριά από το ποδήλατο για τουλάχιστον 2 εβδομάδες και προσπάθησε για αρκετές ημέρες να αποφύγεις να είσαι παρατεταμένα σε καθιστή θέση» επισημαίνει ο ειδικός.

Ζήτησε από το ποδηλατάδικο της γειτονιάς σου ή τον προπονητή να τσεκάρει τη σωστή θέση της σέλας σου, επειδή μια σωστή προσαρμογή μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η πίεση στο περίνεο.

Πολλές από εμάς τοποθετούμε τις λαβές του τιμονιού πολύ χαμηλά και η σέλα έχει μεγάλη κλίση, κάτι που μπορεί να ασκεί υπερβολική πίεση στο αιδοιικό νεύρο και να εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος στο περίνεο.

Αν το πρόβλημα χειροτερέψει ή επιμένει για περισσότερες από 2 εβδομάδες, κλείσε ραντεβού με το γιατρό σου, αφού η αιδοιική νευραλγία μπορεί να προχωρήσει και να γίνει πιο δύσκολη η θεραπεία της.

Στο γυναικολόγο:  «Μπορεί η άσκηση να μου προκαλέσει μυκητίαση;»

Μάλλον όχι. Πιο πιθανό είναι να φταίνε ο ιδρώτας και τα πολύ εφαρμοστά αθλητικά ρούχα γι’ αυτό.

«Τα βρεγμένα υφάσματα μπορεί να ερεθίσουν το αιδοίο και την περιοχή. Οπότε, η ερεθισμένη αυτή περιοχή διευκολύνει την πρόκληση μόλυνσης αν είναι παρόντες μύκητες» λέει ο ειδικός.

Αν είσαι επιρρεπής σε κολπικές λοιμώξεις και πηγαίνεις για ψώνια ή βόλτα με τις φίλες σου μετά τη γυμναστική, έχε μαζί σου ένα βαμβακερό εσώρουχο και στεγνή φόρμα στην τσάντα του γυμναστηρίου ώστε να αλλάζεις πάντα (ιδανικά, κάνε και ντους).

Στο γυναικολόγο:  «Ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος γυμναστικής;»

Όσο καλό κι αν σου κάνει η άσκηση, η πύελός σου μπορεί να πληρώνει το τίμημα αν δεν είσαι προσεκτική. Μελέτες δείχνουν πως οι δρομείς αποστάσεων, οι τενίστριες και οι γυναίκες που σηκώνουν βάρη έχουν υψηλότερο κίνδυνο ακράτειας εξαιτίας του αδύναμου πυελικού εδάφους ως αποτέλεσμα των κραδασμών, των συστροφών και της έντασης που συνεπάγεται το άθλημά τους.

Ακόμη και ασκήσεις όπως τα ροκανίσματα και τα βαθιά καθίσματα προκαλούν προβλήματα σε γυναίκες που το πυελικό τους έδαφος μπορεί να έχει ήδη πρόβλημα ή να είναι αδύναμο.

Ακολούθησε αυτές τις απλές οδηγίες για να προστατέψεις και να ενδυναμώσεις το π∪ελικό σου έδαφος.

• Έχε καλή στάση σώματος όταν γυμνάζεσαι. Η κακή στάση αυξάνει την πίεση στα όργανα της π∪έλου σου και εμποδίζει τη σωστή λειτουργία των κοιλιακών σου.

• Ενεργοποίησε τους μυς του π∪ελικού εδάφους (σφίγγοντας απαλά τους μυς του κόλπoυ και του πρωκτoύ σου προς τα μέσα και επάνω) και τους κάτω κοιλιακούς σου (τραβώντας τον αφαλό σου προς τα μέσα και πάνω κατά τη διάρκεια της εκπνοής) ακριβώς πριν από μία άσκηση με βάρος και σε όλη τη διάρκειά της (άρση, κατέβασμα, πίεση, τράβηγμα).

• Μην κρατάς ποτέ την ανάσα σου στη διάρκεια μιας άσκησης, επειδή αυτό αυξάνει την πίεση στο π∪ελικό σου έδαφος. Έκπνεε όταν σπρώχνεις, τραβάς ή σηκώνεις.

• Κάνε τακτικά διατάσεις και/ή yoga για να αυξήσεις την ευλυγισία και το εύρος της

• Απόφυγε το τρέξιμο ή την υψηλής έντασης άσκηση μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και τις πρώτες 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

• Παράλειψε τις έντονες ασκήσεις για το επάνω μέρος της κοιλιάς, αν έχεις συμπτώματα αδύναμου ή προβληματικού π∪ελικού εδάφους, καθώς είναι πιο πιθανό να ασκήσουν πίεση στην περιοχή.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ροκανίσματα και προπονήσεις όπως της yoga, που απαιτούν να έχεις το κεφάλι και τα πόδια σου ανυψωμένα ταυτόχρονα.

Αν πονάς στην πύ∈λο, μείωσε τις ασκήσεις για τον κορμό και εστίασε περισσότερο σε ασκήσεις χαλάρωσης –yoga αποθεραπείας, διαλογισμό– που μπορεί να βοηθήσουν τους μυς του πυελικού εδάφους.

Που θα βρεις βοήθεια; 

Ποιοι ειδικοί μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην περιοχή της π∪έλου;
κίνησης στη σπονδυλική σου στήλη και στα ισχία.

Ο γυναικολόγος σου

Είναι συνήθως η πρώτη σου επαφή για να συζητήσεις το πρόβλημα, πιθανότατα και τη θεραπεία.

Ένας ουρολόγος με ειδίκευση στις γυναίκες

Αυτές οι ειδικότητες, ουρολόγος και γυναικολόγος, έχουν επιπλέον ειδίκευση στη θεραπεία των διαταραχών της π∪έλου και μπορεί να προσφέρουν ποικιλία μη παρεμβατικών θεραπειών, όπως βιοανάδραση, θεραπεία με φάρμακα ή ασκήσεις ενδυνάμωσης. Αν χρειάζεσαι χειρουργείο, διάλεξε ουρογυναικολόγο ή ουρολόγο με ειδίκευση στην αναπλαστική χειρουργική.

Συνεργάστηκε ο Δημήτρης Μπιλάλης, MBBCHMMedSci- CCST-FRCOG, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Μαιευτηρίου «ΛΗΤΩ» (www.dbilalis.gr).

Advertisements

shape.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα