Μην χασετε

Γιατί πραγματικά πρέπει να αλλάζεις οδοντόβουρτσα πιο συχνά

Τελικά, πόσα μικρόβια έχει η οδοντόβουρτσα και πόσο συχνά θα πρέπει να την αλλάζουμε; Ιδού οι απαντήσεις που ψάχνεις για να βελτιώσεις την υγεία σου.

Advertisements

Βουρτσίζεις τα δόντια σου το πρωί και το βράδυ, μπορεί και μετά τα γεύματα. Νιώθεις με αυτό τον τρόπο το στόμα σου να είναι πολύ πιο καθαρό για να δώσεις ένα φιλί ή να χαμογελάς με αυτοπεποίθηση.

Όμως, αν είσαι σαν τους περισσότερους ανθρώπους, ο αριθμός των μικροβίων που κρύβονται στην οδοντόβουρτσά σου θα σε κάνει να ξανασκεφτείς τη δροσερή αναπνοή που σου προσφέρει.

Σύμφωνα με μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ της Αγγλίας, μία μέση οδοντόβουρτσα μπορεί να περιέχει 10 εκατομμύρια ή παραπάνω βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων αυτών του E. Coli (η ουσία που ζει στο έντερο μας και μπορεί να προκαλέσει ήπια διάρροια ή ακόμα και εμετό και σοβαρές κοιλιακές κράμπες, αν είναι ένα δυσάρεστο στέλεχος) και σταφυλόκοκκου (που γενικά είναι άκακος αλλά μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις).

Επίσης, σε οποιαδήποτε στιγμή, υπάρχουν 100 με 200 είδη βακτηρίων του στόματος πάνω στην οδοντόβουρτσά σου, καταλήγοντας εκεί φυσικά από το στόμα σου, στο οποίο κατοικούν.

Αλλά υπάρχουν περισσότερα πράγματα που θα πρέπει να μας κάνουν να ανησυχούμε, ειδικά αν φυλάμε την οδοντόβουρτσά μας σε ένα όμορφο ποτηράκι στο νιπτήρα του μπάνιου μας.

«Αν φυλάς την οδοντόβουρτσά σου σε απόσταση μικρότερη από 1 μέτρο περίπου από τη λεκάνη της τουαλέτας, τα σταγονίδια του νερού που εκτοξεύονται από αυτήν, μόλις τραβάς το καζανάκι, “ψεκάζονται” στην ατμόσφαιρα και έπειτα στέκονται πάνω σε επιφάνειες όλου του μπάνιου και πάνω στην οδοντόβουρτσά σου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βουρτσίζεις τα δόντια σου με αυτά που πίστευες ότι τράβηξε το καζανάκι κάτω στη λεκάνη σου», λέει ο Charles Gerba, Ph.D., καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Επίσης, αν δεν σιχαίνεσαι να μοιράζεσαι την οδοντόβουρτσα με τον φίλο σου, πρέπει να γνωρίζεις ότι τα μικρόβια που παίρνεις από αυτήν είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που ανταλλάσσεις όταν δίνεις ένα φιλάκι στον καλό σου.

Advertisements

«Βουρτσίζοντας μπορεί να δημιουργείς μικρά κοψιματάκια στο στόμα σου, και οι ιοί που δημιουργούνται από το αίμα, όπως η ηπατίτιδα Β, μεταφέρονται μετά στην οδοντόβουρτσα και μπορούν να μεταφερθούν από το ένα άτομο στο άλλο», επισημαίνει ο Gerba.

Τώρα, αν αυτό που σε απασχολεί δεν είναι η οδοντόβουρτσα αλλά η κακή αναπνοή σου, κάνε κλικ στη gallery και δες 5 τρόπους για να την καταπολεμήσεις εναλλακτικά!

Κάνε ένα γενικό τσεκ απ

Αν φροντίζεις τη στοματική σου υγιεινή, έχεις δοκιμάσει όλα τα παραπάνω και η αναπνοή σου συνεχίζει να είναι αρκετά άσχημη, ίσως ήρθε η ώρα να επισκεφτείς το γιατρό σου για γενικές εξετάσεις. Η χρόνια κακοσμία του στόματος μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας ποικιλίας άλλων ιατρικών προβλημάτων, όπως ο διαβήτης ή προβλήματα του ήπατος και των νεφρών.

Βάλε τα καυτερά στη ζωή σου

Το κάρδαμο, ένα γλυκό εξωτικό μπαχαρικό που υπάρχει συνήθως στην ινδική κουζίνα, είναι γνωστό ότι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και χρησιμοποιούνταν εδώ και χρόνια ως φυσικό αποσμητικό για την ανάσα.

Το φυτό κάρδαμο είναι πλούσιο σε μία χημική ένωση που ονομάζεται κινεόλη, ένα ισχυρό αντισηπτικό που σκοτώνει τα βακτηρίδια και ανακουφίζει από την κακή αναπνοή. Μπορείς να μασήσεις λίγες ρίζες κάρδαμου αντί για τσίχλα ή να δοκιμάσεις το μάραθο, άλλο ένα φυτικό φάρμακο κατά της κακής αναπνοής.

Κάνε ένα διάλειμμα για τσάι

Το να πίνεις τσάι, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να βοηθήσει στη δυσοσμία του στόματος. Συγκεκριμένα, η έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο, αποδεικνύει ότι οι πολυφαινόλες, χημικά συστατικά του μαύρου και του πράσινου τσαγιού, μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη των βακτηρίων που ευθύνονται για την κακή αναπνοή.

Βρέξε το στόμα σου

Το σάλιο σου περιέχει ζωτικής σημασίας προστατευτικά ένζυμα, τα οποία βοηθούν να σκοτώσεις τα κακά βακτήρια. Έτσι, ένα στεγνό στόμα μπορεί να ενισχύει την κακοσμία του στόματός σου. Όταν παραμένεις ενυδατωμένη, βοηθάς στην τόνωση των σιελογόνων αδένων, κρατώντας και το στόμα σου σωστά ενυδατωμένο. Αν, ωστόσο, καταφέρνεις να πιεις 8 ποτήρια νερό την ημέρα και πάλι νιώθεις το στόμα σου στεγνό, δες τις ακόλουθες περιπτώσεις:

– Ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή; Η ξηροστομία είναι συχνά συνέπεια συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως τα αντιισταμινικά για χρόνιες αλλεργίες, τα αντικαταθλιπτικά και τα φάρμακα που ρυθμίζουν την πίεση. Ζήτησε από τον οδοντίατρό σου να σου προτείνει τα κατάλληλα προϊόντα, όπως ένα στοματικό διάλυμα και οδοντόκρεμα ειδικά κατασκευασμένη για την ξηροστομία.

Advertisements

– Νιώθεις ιδιαίτερα στεγνό το στόμα σου το πρωί; Μπορεί να αποτελεί ένα σημάδι ότι κοιμάσαι με το στόμα ανοιχτό όλη τη νύχτα λόγω προβλημάτων, όπως η άπνοια κατά τον ύπνο ή η ιγμορίτιδα. Συζήτησέ το με το γιατρό σου, ώστε να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά το πρόβλημα που έχεις και να απολαμβάνεις τη δροσερή αναπνοή σου.

Πες όχι στο ψωμί

Μία δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνες μπορεί να είναι ο λόγος για την κακή αναπνοή σου, σύμφωνα με μία ανάλυση της Επιτροπή γιατρού για Υπεύθυνη Ιατρική.

Το κλειδί σε αυτές τις δίαιτες είναι μία κατάσταση καύσης λίπους, γνωστή ως κέτωση, όταν το σώμα σου καίει το αποθηκευμένο λίπος για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο αντί για τους υδατάνθρακες που του λείπουν. Όταν το λίπος καίγεται, χημικές ουσίες που ονομάζονται κετόνες συσσωρεύονται στο σώμα και ελευθερώνονται με την αναπνοή.

Δεδομένου ότι αυτό είναι ένα μεταβολικό πρόβλημα που ξεκινάει από το στομάχι σου και όχι από το στόμα σου, δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα εκτός από το να αλλάξεις τη δίαιτά σου.

shape.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα