Μην χασετε

Ενδομητρίωση: 6 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας

Η ενδομητρίωση είναι μία από τις συχνότερες διαταραχές στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 5-10%, ενώ τα δύο τρίτα των κρουσμάτων εκδηλώνονται σε γυναίκες ηλικίας 20-35 ετών.

Η ενδομητρίωση εκδηλώνεται όταν αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα ιστός ο οποίος είναι παρόμοιος με τον βλεννογόνο που επιστρώνει το ενδομήτριο, δηλαδή το εσωτερικό τοίχωμά της.

Ο ιστός συνήθως αναπτύσσεται γύρω ή μέσα σε όργανα της πυέλου, όπως το εξωτερικό τμήμα της μήτρας, οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες, η ουροδόχος κύστη κ.λπ.

Advertisements

Η δημιουργία του έχει ως συνέπεια την εμφάνιση κύστεων ή οζιδίων και φλεγμονής ή συμφύσεων.

 

 

Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης που πρέπει να σας οδηγήσουν στον γυναικολόγο ιατρό:

  • Ισχυρός πόνος ο οποίος μπορεί να αρχίζει πριν από την περίοδο και να συνεχίζεται για αρκετές ημέρες μετά το τέλος της (δυσμηνόρροια). Είναι το κύριο σύμπτωμα της ενδομητρίωσης. Σε πολλές γυναίκες ο πόνος αντανακλάται στη μέση, στην κοιλιά, στην πύελο (λεκάνη) ή ακόμα και στα κάτω άκρα.
  • Πόνος στη διάρκεια του σ∈ξ.
  • Πόνος κατά την ούρηση ή/και την κένωση των εντέρων. Εκδηλώνεται όταν έχουν προσβληθεί όργανα του ουροποιητικού ή το έντερο.
  • Διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης λόγω του πόνου.
  • Αιμορραγικές διαταραχές, όπως μεγάλη απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση, πολυήμερη έμμηνος ρύση (περίοδος που διαρκεί πάνω από 7 ημέρες), μικρός ή ακατάστατος κύκλος.
  • Μειωμένη γονιμότητα: Υπολογίζεται ότι τέσσερις στις δέκα γυναίκες με ενδομητρίωση αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας, συχνά επειδή έχει προκληθεί απόφραξη στις σάλπιγγες ή πρόβλημα στις ωοθήκες.

 

Advertisements

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα