Μην χασετε

Χοληστερίνη: Μύθος ή αλήθεια; Ανακάλυψέ το!

Ανακάλυψε πού κρύβεται ο μύθος, ξεκαθάρισε ποια είναι η αλήθεια και μάθε για τον υπ’ αριθμόν 1 εχθρό της καρδιάς!

Advertisements

Σημείωσε σε ένα χαρτί τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα γράψε αν νομίζεις ότι είναι «Μύθος» ή «Αλήθεια».

Ερωτήσεις

  1. Οι νέοι, οι αδύνατοι και οι αθλητικοί τύποι δεν έχουν πρόβλημα υψηλής χοληστερίνης.
  2. Οι γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση δεν κινδυνεύουν από καρδιοπάθειες.
  3. Παχύσαρκοι, καπνιστές, διαβητικοί, υπερτασικοί και άτομα με μεταβολικό σύνδρομο κινδυνεύουν περισσότερο από την υψηλή χοληστερίνη.
  4. Το πρώτο βήμα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης είναι η μέτρησή της.
  5. Η μέτρηση της χοληστερίνης πρέπει να αρχίζει κατά τη μέση ηλικία.
  6. Εάν η χοληστερίνη κατά την πρώτη μέτρηση βρεθεί υψηλή, πρέπει να επαναλάβουμε την εξέταση έπειτα από περίπου 2 μήνες.
  7. Τα επίπεδα της χοληστερίνης εξαρτώνται κυρίως από γενετικούς παράγοντες.
  8. Για την υψηλή χοληστερίνη μπορεί να φταίει ο θυρεοειδής.
  9. Η μεσογειακού τύπου δίαιτα προστατεύει την καρδιά.
  10. Όσοι έχουν επιθυμητές τιμές χοληστερίνης δεν χρειάζεται να προσέχουν.

Απαντήσεις

  1. Μύθος. Η υψηλή χοληστερίνη δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε άτομο, ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης, και σε οποιαδήποτε ηλικία, χωρίς να εξαιρούνται η παιδική και η εφηβική. Μάλιστα, αρκετά πλέον εμφράγματα συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας κάτω των 35 ετών.
  2. Μύθος. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Γι’ αυτό οι καινούριες οδηγίες πρόληψης εστιάζονται πλέον σε όλη τη διάρκεια ζωής των γυναικών άνω των 20 ετών και όχι μόνο κατά την εμμηνόπαυση.
  3. Αλήθεια. Η συνύπαρξη στο ίδιο άτομο υψηλής χοληστερίνης με έναν ή περισσότερους επιβαρυντικούς παράγοντες λειτουργεί συνεργατικά, σαν «ωρολογιακή βόμβα», και αυξάνει εκθετικά τον κίνδυνο και τις ενδεχόμενες επιπλοκές, ιδίως δε σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.
  4. Αλήθεια. Επειδή η υψηλή χοληστερίνη δεν δίνει συμπτώματα, πολλά άτομα λένε «αφού νιώθω καλά, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχώ», εφησυχάζουν και δεν προσέχουν, ενώ ίσως να υφίσταται ήδη πρόβλημα. Αντίθετα, μετρώντας από νωρίς τη χοληστερίνη μας, τότε γνωρίζουμε και όχι απλώς νομίζουμε, άρα μπορούμε να λάβουμε εγκαίρως τα προσήκοντα μέτρα.
  5. Μύθος. Η πρώτη μέτρηση της χοληστερίνης συστήνεται να ξεκινάει στην ηλικία των 20 ετών ή νωρίτερα, εάν συντρέχει λόγος, και μετά να επαναλαμβάνεται ανά 3-5 χρόνια, εφόσον οι τιμές είναι οι επιθυμητές. Ειδάλλως, κατά τη συμβουλή του θεράποντος ιατρού.
  6. Αλήθεια. Για έναν πιο αξιόπιστο υπολογισμό του κινδύνου θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μέση τιμή τουλάχιστον δύο σταθερών μετρήσεων, προτιμότερο με απόσταση δύο μηνών.
  7. Μύθος. Αν και κάποιοι μπορεί να έχουν πάντοτε αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης εξαιτίας γενετικών καταβολών, για την πλειονότητα των ατόμων η υψηλή χοληστερίνη είναι αποτέλεσμα του τρόπου ζωής τους. Για παράδειγμα, η συγγενής υπερχοληστεριναιμία επηρεάζει περίπου το 0,2% του ελληνικού πληθυσμού, ποσοστό ελάχιστο σε σχέση με το σύνολο των πασχόντων με υψηλή χοληστερίνη.
  8. Αλήθεια. Η υποθυρεοειδισμός αποτελεί ένα από τα αίτια της αυξημένης χοληστερίνης και σε ορισμένες περιπτώσεις το μοναδικό. Άτομα που εμφανίζουν σταθερά υψηλή χοληστερίνη παρά τις προσπάθειές τους πρέπει να εξετάσουν το θυρεοειδή τους.
  9. Αλήθεια. Το μεσογειακό μοντέλο διατροφής, ιδίως δε η παραδοσιακή ελληνική δίαιτα, προφυλάσσει τις αρτηρίες, μειώνει την LDL-χοληστερίνη και έχει ευρύτερη καρδιοπροστατευτική δράση. Έχει αποδειχτεί, επίσης, ότι άτομα με στεφανιαία νόσο που το ακολουθούν έχουν καλύτερη επιβίωση και ποιότητα ζωής.
  10. Μύθος. Όταν δεν προσέχουμε, τα επίπεδα της χοληστερίνης μπορεί εύκολα να αλλάξουν και να γίνουν δυσμενή. Για παράδειγμα, η LDL-χοληστερίνη ανεβαίνει γρήγορα από την υπερκατανάλωση τροφίμων με πολύ ζωικό λίπος και την αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ το κάπνισμα και η καθιστική ζωή μειώνουν την HDL-χοληστερίνη.

Σωστό ή λάθος; Δικαιούσαι να ξέρεις!

Σημείωσε σε ένα χαρτί τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα γράψε αν νομίζεις ότι είναι «Σωστό» ή «Λάθος».

Ερωτήσεις

  1. Η υψηλή χοληστερίνη προλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής.
  2. Όταν δεν τρώμε τρόφιμα με χοληστερίνη, η χοληστερίνη του αίματος δεν ανεβαίνει.
  3. Για να μειώσουμε τη χοληστερίνη, δεν πρέπει να τρώμε καθόλου λιπαρά.
  4. Η αλλαγή στον τύπο λιπαρών που καταναλώνουμε είναι καθοριστικής σημασίας.
  5. Τα αβγά και τα θαλασσινά αυξάνουν τη χοληστερίνη.
  6. Η υψηλή χοληστερίνη αντιμετωπίζεται εξαρχής με φάρμακα.
  7. Για να πέσει η χοληστερίνη, απαιτείται πολύ αυστηρή δίαιτα.
  8. Εάν μειώσουμε τη χοληστερίνη μας, δεν χρειάζεται πια να προσέχουμε.

Απαντήσεις

  1. Σωστό. Υγιεινή διατροφή, απώλεια βάρους, διακοπή καπνίσματος, τακτική άσκηση, αποφυγή υπερβολικού άγχους και η πιο αισιόδοξη στάση ζωής έχουν ευεργετική επίδραση στη ρύθμιση της χοληστερίνης αλλά και στο σύνολο των τροποποιήσιμων προδιαθεσικών παραγόντων, π.χ. στην υψηλή αρτηριακή πίεση, συμβάλλοντας έτσι στην ολική μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
  2. Λάθος. Επειδή πάνω από τα 2/3 της χοληστερίνης του σώματος παράγονται από το ήπαρ, ακόμα και εάν δεν προσλαμβάνουμε καθόλου χοληστερίνη από τα τρόφιμα, όπως π.χ. οι αποκλειστικά φυτοφάγοι, μπορεί να έχουμε υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα εάν δεν προσέχουμε, π.χ. τρώμε ακατάστατα ή πάρα πολύ.
  3. Λάθος. Τα λιπαρά είναι απολύτως απαραίτητα και επιβάλλεται να υπάρχουν στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Πρέπει όμως να επιλέγουμε τα σωστά και να μην υπερβάλλουμε στις ποσότητες: συνολική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη από λίπη έως 30%, κορεσμένων λιπαρών μικρότερη του 7-10%, trans λιπαρών η ελάχιστη δυνατή και χοληστερίνης κάτω από 300 mg.
  4. Σωστό. Είναι αναγκαίο να μειώσουμε τα ζωικά λιπαρά που προέρχονται από το κρέας και τα προϊόντα του, συμπεριλαμβανομένου του βουτύρου, και να στραφούμε προς την κατανάλωση πιο υγιεινών λιπαρών, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων, όπως ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια, μαλακές φυτικές μαργαρίνες, σπόροι, ξηροί καρποί αλλά και τα ψάρια, που είναι καλή πηγή ω-3 λιπαρών.
  5. Λάθος. Παρά την υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη του κρόκου του αβγού και ορισμένων θαλασσινών (στρείδια, σουπιές, καλαμάρια, γαρίδες), η με μέτρο κατανάλωσή τους (π.χ. μέχρι 1 αβγό ημερησίως) δεν αυξάνει τη χοληστερίνη του αίματος, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η διατροφή μας είναι ισορροπημένη.
  6. Λάθος. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, με ενδεχόμενη εξαίρεση άτομα που ανήκουν στην ομάδα πολύ υψηλού κινδύνου, το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης δεν είναι η φαρμακευτική αγωγή, αλλά η προσπάθεια μόνιμης μεταβολής του τρόπου ζωής και διατροφής.
  7. Λάθος. Η διατροφή πρέπει να είναι ποικίλη και ισορροπημένη, τέτοια που να μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα, και να βασίζεται στη μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και διατροφικής χοληστερίνης, στην ελαχιστοποίηση των trans λιπαρών καθώς και σε ποιοτικότερες επιλογές τροφίμων που διευκολύνουν την ελάττωση της LDL-χοληστερίνης, όπως η αυξημένη κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών, λαχανικών και φρούτων και η ένταξη στο διαιτολόγιο φυτικών στερολών μέσω εμπλουτισμένων προϊόντων.
  8. Λάθος. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής πρέπει να διαρκούν για πάντα. Ειδάλλως, όσα έχουν επιτευχθεί είναι εύκολα ανατρέψιμα – αν σταματήσουμε να προσέχουμε, τα επίπεδα χοληστερίνης θα ανεβούν και πάλι!

Οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν υποκαθιστούν τις εξατομικευμένες συμβουλές του προσωπικού σου γιατρού.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

womenonly.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα