Μην χασετε

Αλήθεια, πόσα ξέρεις για τη χοληστερίνη;

Αξιολόγησε τις γνώσεις σου γύρω από τη χοληστερίνη, δες πόσα γνωρίζεις, μάθε αυτά που αγνοείς και θα βγεις κερδισμένη.

Advertisements

Απάντησε στις ερωτήσεις με ένα «Ναι» ή ένα «Όχι» και στη συνέχεια μάθε τι ισχύει και τι όχι.

  1. Άλλο χοληστερίνη και άλλο χοληστερόλη.
  2. Η χοληστερίνη είναι απαραίτητη ουσία για τον οργανισμό.
  3. Η υψηλή χοληστερίνη προδιαθέτει για πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας.
  4. Μειώνοντας τη χοληστερίνη, μειώνουμε τις πιθανότητες στεφανιαίας νόσου.
  5. Η επικινδυνότητα της χοληστερίνης εξαρτάται μόνον από τα επίπεδά της.
  6. Η τιμή της ολικής χοληστερίνης προκύπτει από το άθροισμα της «καλής» και της «κακής» χοληστερίνης.
  7. Για την ολική χοληστερόλη το ανώτατο «φυσιολογικό» όριο είναι τα 185 mg/dL.
  8. Τα επιδιωκόμενα επίπεδα χοληστερίνης διαφοροποιούνται ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο.
  9. Τα επίπεδα χοληστερίνης μπορεί να διαφέρουν από μήνα σε μήνα.
  10. Όταν έχουμε υψηλή χοληστερίνη, το αντιλαμβανόμαστε από τα συμπτώματα.

Απαντήσεις

  1. Όχι. Πρόκειται για εννοιολογικά ταυτόσημες λέξεις, υποδηλώνουν δηλαδή την ίδια λιπώδη ουσία. Απλώς, «χοληστερόλη» είναι ο επίσημος επιστημονικός όρος.
  2. Ναι. Η χοληστερίνη είναι απολύτως απαραίτητη για τον οργανισμό μας, γιατί, μεταξύ άλλων, προστατεύει τη δομή των κυτταρικών μεμβρανών. Όταν όμως πλεονάζει στο αίμα (υπερχοληστεριναιμία), τότε γίνεται επιβλαβής, γιατί συσσωρεύεται στα αρτηριακά τοιχώματα και επιτείνει την αθηροσκλήρωση, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό.
  3. Ναι. Εκτός από στεφανιαία νόσο και έμφραγμα, η αθηροσκλήρωση εξαιτίας της υψηλής χοληστερίνης μπορεί να προκαλέσει πολλές ακόμα δυσάρεστες καταστάσεις, όπως στένωση καρωτίδων και εγκεφαλικό, ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, απόφραξη αρτηριών των κάτω άκρων, ισχαιμική καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά.
  4. Ναι. Η υψηλή χοληστερίνη στο αίμα είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους ελεγχόμενους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, μαζί με την υπέρταση και το κάπνισμα. Στατιστικά, μια πτώση κατά 10% της ολικής χοληστερίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά περίπου 20%!
  5. Όχι. Εξαρτάται και από τον τρόπο μεταφοράς της στο αίμα. Οι λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL), γνωστές ως «κακή» χοληστερίνη, επιταχύνουν την αθηροσκλήρωση. Οι λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL), γνωστές ως «καλή» χοληστερίνη, δρουν προστατευτικά, βοηθώντας στην απομάκρυνση της πλεονάζουσας χοληστερίνης από τα αγγεία.
  6. Όχι. Η τιμή της ολικής χοληστερίνης (TC) προκύπτει από το άθροισμα των τιμών της HDL-χοληστερίνης και της LDL-χοληστερίνης συν το 1/5 της τιμής των τριγλυκεριδίων.
  7. Ναι. Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της ευρωπαϊκής καρδιολογικής εταιρείας και της ελληνικής εταιρείας αθηροσκλήρωσης για την ολική χοληστερόλη το ανώτατο «φυσιολογικό» όριο είναι πια τα 185 mg/dL. H HDL «καλή» χοληστερίνη για να έχει προστατευτική δράση πρέπει να είναι πάνω από 40 mg/dl για τους άντρες και πάνω από 50 mg/dl για τις γυναίκες. Όσο για την LDL «κακή» χοληστερίνη , η επιθυμητή τιμή της σε υγιείς ενήλικες δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 115 mg/dl. Ενώ τα τριγλυκερίδια νηστείας πρέπει να είναι κάτω από 150 mg/dl.
  8. Ναι. Όσο περισσότεροι παράγοντες κινδύνου συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο, τόσο χαμηλότερα πρέπει να μειώσει τη χοληστερίνη του.
  9. Ναι. Τα επίπεδα χοληστερίνης υφίστανται εποχιακές διακυμάνσεις και μπορεί να διαφέρουν έως και 10% από μήνα σε μήνα, ιδίως στις γυναίκες. Γενικά, κατά το χειμώνα η χοληστερίνη έχει την τάση να είναι υψηλότερη, ενώ κατά το καλοκαίρι χαμηλώνει.
  10. Όχι. Η υψηλή χοληστερίνη δεν δίνει απτά προειδοποιητικά συμπτώματα. Συνήθως, το πρώτο «σύμπτωμα» που προκαλεί είναι κάποιο έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται «σιωπηλός δολοφόνος».

Οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν υποκαθιστούν τις εξατομικευμένες συμβουλές του προσωπικού σου γιατρού.

womenonly.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα