Μην χασετε

6 τροφές που μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις

Κανείς δεν θέλει να φάει μια σαλάτα με Ε coli ή κοτόπουλο με σαλμονέλα. Όμως, κάθε χρόνο, περίπου… 9.000.000 Αμερικανοί αρρωσταίνουν από αυτές και άλλες πηγές τροφογενών βακτηρίων. Η FDA (Food and Drug Administration) συνεργάστηκε με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για να μελετήσει τις πηγές των εστιών μόλυνσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 χρόνων. Υπάρχουν τρόφιμα που ενώ δεν το περιμένατε, μπορεί να προκαλέσουν κάποιες ασθένειες. Για να μείνετε λοιπόν ασφαλείς πρέπει να ακολουθείτε κάποιες πρακτικές, όπως να ξεχωρίζετε τα ωμά από τα μαγειρεμένα τρόφιμα, να πλένετε τα χέρια και να χρησιμοποιείτε ξεχωριστές επιφάνειες για να κόβετε τις τροφές. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να προφυλαχτείτε από τις λοιμώξεις.

Το βοδινό κρέας. Τα προϊόντα βοοειδών έχουν την ευθύνη για περίπου από τις μισές περιπτώσεις της έκθεσης σε Ε. coli, μια ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει διάρροια, εμετό, και μερικές φορές ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο. Για να αποφευχθεί η κατάποση αυτών των βακτηρίων από το βοδινό κρέας, κολλήστε ένα θερμόμετρο κρέατος στο παχύτερο μέρος της μπριζόλας, για να βεβαιωθείτε ότι το μαγειρεύετε στους 74 Celsius.

Κοτόπουλο. Ένας στους 10 ανθρώπους παθαίνει σαλμονέλα από τα πουλερικά. Η σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει πυρετό, διάρροια, κοιλιακές κράμπες και κεφαλαλγία. Για να αποφύγετε τα βακτήρια, δεν πρέπει να ξεπαγώνετε το κατεψυγμένο κοτόπουλο σε ζεστό νερό ή στον πάγκο. Η καλύτερη λύση είναι να αποψύχετε το κρέας στο ψυγείο. Επίσης, για να βεβαιωθείτε ότι έχετε μαγειρέψει σωστά το κοτόπουλο βάλτε το θερμόμετρο κρέατος στο παχύτερο μέρος του μηρού, μέχρι να φτάσει στους 74 βαθμούς Celsius.

Χοιρινό. Η έκθεση σε σαλμονέλα από το χοιρινό είναι σε ποσοστό 8%. Αν και οι κατευθυντήριες γραμμές συμβουλεύουν μαγείρεμα του χοιρινού κρέατος σε θερμοκρασία 62 βαθμούς Celsius, καλό είναι να το μαγειρεύετε στους 74 C° για επιπλέον προστασία.

Advertisements

Θαλασσινά. Εκτός από τα βακτήρια όπως σαλμονέλα και το Campylobacter που μπορούν επίσης να υπάρχουν και στα θαλασσινά, τα στρείδια και τα μύδια εγκυμονούν περισσότερους κινδύνους μόλυνσης με Vibrios, βακτήρια που υπάρχουν φυσιολογικά στα νερά των ωκεανών. Και μπορεί να σας προκαλέσουν διάρροια, κράμπες, ναυτία, έμετο, πυρετό και ρίγη. Το μαγείρεμα των θαλασσινών σε θερμοκρασία 62 C° διώχνει τους κινδύνους. Αν σκοπεύετε να φτιάξετε το δικό σας σούσι, να αγοράσετε το ψάρι από έναν αξιόπιστο ιχθυοπώλη.

Μήπως όταν ήσασταν μικροί η μαμά σας δεν σας άφηνε να φάτε ωμή ζύμη μπισκότων; Υπήρχε ένας λόγος. Αν φάτε ωμά αυγά έχετε μεγάλες περιπτώσεις να εκτεθείτε στη σαλμονέλα. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγετε τα ωμά αυγά.

Σκληρό δέρμα στα φρούτα και λαχανικά. Ακόμα κι αν δεν τρώτε το δέρμα ενός φρούτου ή λαχανικού, να παίρνετε προφυλάξεις. Τα βακτήρια μπορούν εύκολα να κρυφτούν στις γωνίες και στις σχισμές του φλοιού και στη συνέχεια, να προσκολληθούν στο μαχαίρι σας. Να πλένετε πολύ καλά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά με νερό και για επιπλέον ασφάλεια όταν τα ξεφλουδίσετε, να πλύνετε και πάλι το μαχαίρι σας, πριν τα κόψετε σε κομμάτια.

jenny.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα