Μην χασετε

6 συμπτώματα του προδιαβήτη που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ο προδιαβήτης είναι μια κατάσταση στην οποία το σάκχαρο αίματος είναι χρόνια ανεβασμένο, αν και όχι τόσο υψηλό ώστε να υποδεικνύει ότι έχετε διαβήτη. Σημαίνει όμως ότι ένας συνδυασμός παραγόντων κινδύνου σας οδηγεί προς τον διαβήτη τύπου 2 και σε όλες τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Τα καλά νέα είναι ότι ο προδιαβήτης είναι αναστρέψιμος. Όσο πιο γρήγορα αναγνωρίζετε το πρόβλημα, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να μειώσετε μερικούς από τους παράγοντες κινδύνου για την ασθένεια, όπως το υπερβολικό βάρος, η καθιστική ζωή και η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης.
Υπάρχουν μερικά συμπτώματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα.

Δείτε παρακάτω μερικά. 

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Advertisements

Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου διαβήτη επειδή η υπέρταση αναγκάζει την καρδιά να εργαστεί σκληρότερα για να μετακινήσει το αίμα  στο σώμα. Αυτό με τη σειρά του καθιστά πιο δύσκολο για το σώμα να εξαλείψει την περίσσεια ζάχαρης από την κυκλοφορία του αίματος. Η υπέρταση και ο προδιαβήτης αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Προβλήματα στην όραση

Τόσο ο προδιαβήτης όσο και ο διαβήτης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την όρασή σας. Όταν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος αλλάζουν συνέχεια, μπορεί να προκαλέσουν διαρροή υγρού στο φακό του ματιού σας. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας έχει δουλέψει για να τραβήξει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό από τα κύτταρα για να μειώσει την περίσσεια ζάχαρης. Η επίδραση στα μάτια σας είναι ότι διογκώνονται και τελικά δεν εστιάζουν σωστά.

Ουρική αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια μορφή αρθρίτιδας που προκαλεί την ανάπτυξη κρυστάλλων ουρικού οξέος μέσα στους ιστούς των αρθρώσεων. Είναι απίστευτα οδυνηρό και μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει τον προδιαβήτη. Η ουρική αρθρίτιδα συμβαίνει συχνά λόγω μιας ανθυγιεινής διατροφής . Τείνει να επηρεάζει συχνότερα τους ανθρώπους που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και  αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για προδιαβήτη.

Advertisements

Ανεξήγητη αύξηση της όρεξης 

Η γλυκόζη είναι μια πηγή καυσίμων που χρειαζόμαστε για να τροφοδοτήσουμε το σώμα μας. Αλλά όταν καταναλώνουμε υπερβολική ζάχαρη, η ινσουλίνη που παράγεται από το πάγκρεας δεν μπορεί να επεξεργαστεί αποτελεσματικά τη γλυκόζη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της όρεξης ακόμα και εάν έχετε μόλις φάει.

Ακραία κόπωση

Με τον ίδιο τρόπο που η περίσσεια σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε πείνα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εξάντληση . Όταν το σώμα σας δεν παίρνει τα καύσιμα που χρειάζεται, παρά την κατανάλωση πλήρων γευμάτων, μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να επιδεινώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του προδιαβήτη.

Αυξημένη δίψα

Η αυξημένη δίψα, ειδικά μετά από ένα γεύμα, μπορεί να σηματοδοτήσει τον προδιαβήτη. Το σώμα σας έχει αρχίσει να εργάζεται πολύ σκληρά για να αποβάλει την περίσσεια γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος και ένας από τους τρόπους που το κάνει αυτό είναι η αραίωση του αίματος και η αποβολή του μη επεξεργασμένου σακχάρου μέσω των ούρων. Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα αφυδάτωσης ανεξάρτητα από το πόσο νερό πίνετε.

Συμπέρασμα

Ο προδιαβήτης είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι πρέπει να αλλάξει για να παραμείνει υγιείς. Εάν διαπιστώσετε ότι αντιμετωπίζετε πολλά από τα προειδοποιητικά συμπτώματα μην πανικοβληθείτε. Με τη σωστή προσοχή είναι ακόμα αναστρέψιμος. Το πρώτο βήμα είναι να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας παρέχει χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τη διατροφή και άλλα προληπτικά βήματα.

Advertisements

Σας προτείνουμε να ορίσετε μια σειρά μικρών, βιώσιμων αλλαγών. Αρχίστε να πίνετε περισσότερο νερό κάθε μέρα και να παίρνετε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα όποτε μπορείτε. Τέλος υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα και εντάξετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα