Μην χασετε

5 σημάδια που δείχνουν ότι το κοιλιακό λίπος οφείλεται στις ορμόνες

H ανισορροπία ορμονών μπορεί να αυξήσει την περίμετρο της μέσης και να σας προσθέσει κιλά χωρίς να το καταλάβετε, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς.

Advertisements

Καθημερινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση υδατανθράκων στο πρωινό ή η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση στις ορμόνες σας.

Το σπλαχνικό λίπος που περιβάλλει τα όργανα στην περιοχή της κοιλιάς προκαλεί έκκριση ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη, που οδηγεί σε αποθήκευση του λίπους στο συγκεκριμένο σημείο.

Για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση, αυξήστε τις ορμόνες που ενισχύουν την καύση λίπους μέσω της άσκησης (περπάτημα ή ασκήσεις ενδυνάμωσης τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα), του καλού ύπνου (7-9 ώρες) και της ισορροπημένης διατροφής (συνδυάστε στα τρία βασικά γεύματα πρωτεΐνη, λιπαρά και φυτικές ίνες).

 

 

 

Δείτε 5 σημάδια που εξηγούν ότι για την αύξηση της περιφέρειας της μέσης σας, ένοχες είναι οι ορμόνες σας:

Γυμνάζεστε πολύ και δεν κοιμάστε:

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς είναι υπεύθυνες για την αύξηση του βασικού μεταβολισμού, την αύξηση του ρυθμού και της συσταλτικότητας της καρδιάς και την αύξηση της κινητικότητας του εντέρου.

Advertisements

Όταν οι υπεύθυνες για την καύση λίπους και την μετατροπή του σε ενέργεια ορμόνες TSH, T3 και T4, λειτουργούν ομαδικά και σε ισορροπία, ο μεταβολισμός γίνεται μια μηχανή καύσης λίπους. Καταστάσεις όπως το άγχος, οι αλλεργικές αντιδράσεις και η γήρανση, μπορεί να τις θέσει εκτός λειτουργίας.

Η αυξητική ορμόνη (GH) και η ακετυλοχολίνη είναι επίσης απαραίτητες για τη λειτουργία του μεταβολισμού. Απελευθερώνονται στη διάρκεια του ύπνου για τη δημιουργία μυϊκού ιστού και την αποκατάσταση των φθορών.

Η υπερβολική άσκηση και η κούραση σε συνδυασμό με τον λιγοστό ύπνο εμποδίζει την καλή λειτουργία του μεταβολισμού και την καύση του λίπους. Το άγχος αυξάνει την κορτιζόλη που ενοχοποιείται για δημιουργία λίπους στην κοιλιά και καταστέλλει τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης.

 

Μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη:

Η αδιπονεκτίνη είναι μια ορμόνη που εμπλέκεται στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης, όπως επίσης και στον καταβολισμό των λιπαρών οξέων. Η ορμόνη αυτή εκκρίνεται αποκλειστικά από τον λιπώδη ιστό στην κυκλοφορία του αίματος.

Τα επίπεδα της ορμόνης στο αίμα συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με το ποσοστό σωματικού λίπους στα ενήλικα άτομα. Η αδιπονεκτίνη παίζει ρόλο στην καταστολή των μεταβολικών διαταραχών που μπορεί να είναι αποτέλεσμα στις περιπτώσεις του διαβήτη τύπου 2, της παχυσαρκίας, της αθηροσκλήρωσης και άλλων μεταβολικών συνδρόμων.

Η αδιπονεκτίνη είναι απαραίτητη για την καύση του λίπους, καθώς αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία είναι καθοριστική για την απώλεια βάρους.

 

Advertisements

Χαμηλά επίπεδα ενέργειας:

Όσο περισσότερους υδατάνθρακες τρώτε, τόσο περισσότερο λίπος αποθηκεύεται στο σώμα σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψετε «μαχαίρι» τους υδατάνθρακες, καθώς έχετε ανάγκη από ενέργεια. Οι υδατάνθρακες είναι επίσης απαραίτητοι προκειμένου ο οργανισμός να τους χρησιμοποιεί ως καύσιμο αντί της μυϊκής μάζας.

Η ορμόνη-κλειδί είναι η γλυκαγόνη, η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υποδεικνύοντας στον οργανισμό πότε να χρησιμοποιήσει το αποθηκευμένο λίπος και τα σάκχαρα, π.χ. μετά την άσκηση.

Εάν δεν τρώτε αρκετά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως σε συνδυασμό με πρωτεΐνη, είναι πιθανό να έχετε χαμηλά επίπεδα γλυκαγόνης, και να νιώθετε μόνιμη εξάντληση.

 

Είστε σε μόνιμη υπερδιέγερση:

Μια άλλη ορμόνη, η αδρεναλίνη, επιταχύνει την απώλεια λίπους και αυξάνει την ενέργεια. Γνωστή επίσης ως επινεφρίνη, η αδρεναλίνη επιτρέπει στο σώμα να απελευθερώνει το αποθηκευμένο λίπος και τα σάκχαρα, όταν χρειάζεται ενέργεια. Εάν είστε πολύ συχνά σε υπερδιέγερση, ίσως ο οργανισμός να παράγει περισσότερη αδρεναλίνη, όταν όμως θα την έχετε πραγματικά ανάγκη, μπορεί να έχει αδειάσει.

 

Δεν έχετε διάθεση για σ∈ξ:

Η DHEA (δεϋδροεπιανδροστερόvη) είναι η βασική ορμόνη του σ∈ξ. Ονομάζεται και «μητέρα των ορμονών» (mother hormone) επειδή το σώμα τη χρησιμοποιεί για να παράγει ανδρικές και γυναικείες σ∈ξουαλικές ορμόνες: τεστοστερόνη, οιστρογόνα και προγεστερόνη. Έχει επίσης αντιγηραντικές ιδιότητες και συμβάλλει στη μείωση του στρες. Αν η λίμπιντό σας είναι χαμηλή, είναι επίσης πιθανό να πάσχετε από αϋπνίες και ο κακός ύπνος μεταφράζεται σε αύξηση βάρους.

 

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα