Μην χασετε

5 σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος σας λέει ψέματα

Όλοι επιθυμούμε να πιστεύουμε ότι είμαστε καλοί στο να ανιχνεύουμε τα ψέματα. Αλλά η πραγματικότητα δείχνει ότι αυτό δεν είναι πάντα τόσο απλό. Οι ψεύτες μπορούν να καλύψουν την ανεντιμότητά τους με καλά κατασκευασμένες ιστορίες και πειστικά άλλοθια.

Παρόλο που ένας επιδέξιος ψεύτης μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολος να ανιχνευθεί, πάντα υπάρχουν ορισμένα ανεπαίσθητα σημάδια που τον προδίδουν. Υπάρχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικές, αν και συχνά τις παραβλέπουμε.

5 σημάδια που μαρτυρούν ότι κάποιος σας λέει ψέματα

 

Αφύσικη γλώσσα σώματος

Η επικοινωνία δεν γίνεται μόνο με λέξεις. Συχνά, το σώμα αποκαλύπτει όσα δεν θέλουμε να πούμε, ή σε κάποιες περιπτώσεις, προσπαθούμε να κρύψουμε. Οι ψεύτες πασχίζουν να εναρμονίσουν το σώμα με τις λέξεις. Ενώ λένε ένα πειστικό παραμύθι, οι κινήσεις και τα στοιχεία του σώματος τους λένε μία διαφορετική ιστορία.

Advertisements

Οι ψεύτες μπορεί να αποφεύγουν την οπτική επαφή, να είναι υπερβολικά νευρικοί, ή να έχουν αμυντική στάση σώματος, σταυρώνοντας χέρια και πόδια. Συχνά επίσης, οι ψεύτες πιάνουν το πρόσωπό τους, προσπαθώντας υποσυνείδητα να κρύψουν το ψέμα τους. Αν έχετε αμφιβολίες για την εντιμότητα κάποιου, κρατήστε ανοιχτά τα μάτια στα μη γλωσσικά στοιχεία, καθώς  μπορεί ν’ αποκαλύψουν περισσότερα από τις λέξεις.

Ιστορίες με υπερβολικές λεπτομέρειες

Παραδόξως, οι ψεύτες δεν λένε απλές ιστορίες. Αντίθετα, αφηγούνται ιστορίες με πολλές λεπτομέρειες, προσπαθώντας να δώσουν αληθοφάνεια στα ψέματα. Όταν κάποιος είναι ειλικρινής, συνήθως αφηγείται τα γεγονότα με άμεσο τρόπο, εστιάζοντας στα βασικά σημεία. Αν ωστόσο κάποιος λέει υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες, αυτό μπορεί να μαρτυρά προσπάθεια κάλυψης της ανειλικρίνειας.

Βέβαια, ενδέχεται κάποιος να είναι από τη φύση του φλύαρος, όμως η αναπάντεχη εξιστόρηση λεπτομερειών μπορεί να είναι αφορμή για αμφισβήτηση. Έχετε το νου σας για αυτό το προειδοποιητικό σημάδι. Όταν οι άνθρωποι δίνουν πολλές παραπάνω λεπτομέρειες απ’ όσες χρειάζεται, μπορεί αυτό να είναι σημάδι συγκάλυψης της ιστορίας που έχουν σκαρφιστεί.

Αλλαγές στον τόνο της φωνής

Όταν λέμε ψέματα, τα επίπεδα της έντασης αυξάνονται, προκαλώντας σωματικές αλλαγές. Μία από τις αλλαγές αυτές, είναι στη φωνή.  Η αλλαγή αποδίδεται στην κατάσταση «πάλης ή φυγής» στην οποία μπαίνει το σώμα, αυξάνοντας τους καρδιακούς παλμούς και σφίγγοντας τις φωνητικές χορδές. Το αποτέλεσμα είναι, η φωνή να βγαίνει υψηλότερη απ’ ό,τι συνήθως. Πρόκειται για μία αρχέγονη ανθρώπινη απόκριση σε απειλητικές συνθήκες.

Όταν λέμε ψέματα, τα επίπεδα της έντασης της φωνής ανεβαίνουν. Η προσπάθεια να πείσουμε με το ψέμα προσδίδει ένταση στη φωνή μας, κάτι που ανιχνεύει εύκολα ένας οξυδερκής ακροατής. Όταν παρατηρείτε αλλαγές στη φωνή ενός συνομιλητή, με αυτή να γίνεται αφύσικα υψηλή, ενδεχομένως  να κατασκευάζει μία φανταστική ιστορία. Σε συνδυασμό με άλλα σημάδια, μπορείτε να καταλάβετε αν σας λένε ψέματα.

Advertisements

Αποφυγή ξεκάθαρων απαντήσεων

Η αποφυγή σαφών απαντήσεων είναι ένα από τα συχνότερα σημάδια ότι ο συνομιλητής καιροσκοπεί, περιστρέφεται γύρω απ’ το θέμα, εκτρέπεται ή απαντά με ερώτηση.

Αν κάποιος ρωτήσει τον άλλον αν τού έχει πάρει κάτι και εκείνος αποκριθεί «γιατί να το πάρω;», αντί απλώς να πει «όχι», μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.

Είναι συχνό φαινόμενο οι ψεύτες να ακολουθούν τακτικές ώστε να κερδίζουν χρόνο για να επινοήσουν μία ιστορία ή να εκτρέψουν την προσοχή από την ανειλικρίνειά τους. Αν κάποιος κατ’ εξακολούθηση αποφεύγει τις σαφείς απαντήσεις, αυτό μπορεί να μαρτυρά βαθύτερα προβλήματα.

Επανάληψη ερωτήσεων πριν από την απάντηση

Η επανάληψη της ερώτησης, προτού απαντηθεί, μπορεί να σημαίνει απλώς ότι ο συνομιλητής δεν άκουσε καθαρά. Μπορεί ωστόσο να είναι ένα ανεπαίσθητο σημάδι ότι ο συνομιλητής καιροσκοπεί, σκεπτόμενος ένα πιστευτό ψέμα.

Αν ένας άνθρωπος ρωτά: «τελείωσες με την εργασία» και ο συνομιλητής αποκρίνεται «αν τελείωσα με την εργασία; λοιπόν,…» , και μετά απαντά κανονικά, αυτό μπορεί να αποτελεί ένα σημάδι ανειλικρίνειας. Η επανάληψη τούς δίνει τον χρόνο να διαμορφώσουν την απάντηση και να συνθέσουν την ιστορία τους. Έχετε λοιπόν τ’ αυτιά σας ανοιχτά για τυχόν ανούσιες επαναλήψεις γιατί μπορεί να μαρτυρούν εξαπάτηση.

Tip :Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι περίπλοκες, και η τάση να λέμε ψέματα είναι έμφυτη σε κάθε άνθρωπο. Η φύση και ο λόγος του ψέματος μπορεί να διαφοροποιούνται. Υπάρχουν φορές που το ψέμα είναι ο τρόπος ν’ αποφύγουμε μία περιττή σύγκρουση ή να διατηρήσουμε την κοινωνική ευπρέπεια. Όταν γίνεται κατ’ εξακολούθηση ωστόσο, το ψέμα καταστρέφει τις σχέσεις και πληγώνει τους ανθρώπους. Η μόνη αντιμετώπιση στις  περιπτώσεις αυτές, είναι η απευθείας επίλυση του ζητήματος.

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα