Μην χασετε

5 φράσεις που ενισχύουν τη σχέση σας και δείχνουν ότι σέβεστε τον σύντροφό σας

Στις σχέσεις, η έκφραση και η επικοινωνία με σεβασμό είναι θεμελιώδεις, ειδικά όταν υπάρχουν συγκρούσεις. Ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι τα πιο επιτυχημένα και ευτυχισμένα ζευγάρια επιδεικνύουν αφοσίωση, κατανόηση και ικανότητα να ζητούν συγγνώμη.

Advertisements

Τα ζευγάρια που απολαμβάνουν μια υγιή και δυνατή σχέση, επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας πέντε συγκεκριμένες φράσεις:

Η συχνή χρήση των 5 σημαντικών φράσεων, βοηθούν, υπενθυμίζοντας στον σύντροφό σας ότι τον σέβεστε, τον εκτιμάτε και ότι δεν τον θεωρείτε δεδομένο
Σ’ ευχαριστώ

Οι διάσημοι ψυχολόγοι John και Julie Gottman, στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τι κάνει τις σχέσεις να διαρκούν στον χρόνο, έχουν μελετήσει πάνω από 40.000 ζευγάρια. Η φράση που χρησιμοποιούν συχνά όλα τα ευτυχισμένα ζευγάρια, μας πληροφορούν οι ψυχολόγοι, είναι το «ευχαριστώ». Μία ευτυχισμένη σχέση απαιτεί ενθουσιώδη έκφραση ευγνωμοσύνης. Χρειάζεται να εκτιμούμε και να παρατηρούμε με την ίδια ευκολία τα θετικά και τα καλά του συντρόφου, όπως κάνουμε συνήθως για τα αρνητικά. Το «ευχαριστώ» πρέπει ν’ ακούγεται και στις πιο μικρές, καθημερινές πράξεις, παρατηρούν οι ειδικοί. «Ευχαριστώ για τον καφέ που μού ετοιμάζεις το πρωί. Μού φτιάχνεις την μέρα».

Βοήθησέ με να καταλάβω

Η Cortney Warren, ψυχολόγος του Harvard, εξηγεί ότι, τα ευτυχισμένα ζευγάρια δεν αποφεύγουν τις συγκρούσεις. Συχνά, κάνουμε υποθέσεις για το νόημα όσων μας λέει ο σύντροφός μας ενώ στην πραγματικότητα, εννοούν κάτι άλλο απ’ αυτό που εμείς ερμηνεύουμε ή νομίζουμε. «Αν ο σύντροφός σας αντιδρά με τρόπο ακατανόητο, εξηγήστε του ότι, θέλετε στ’ αλήθεια να τον καταλάβετε. Η ξεκάθαρη επικοινωνία, είναι το κλειδί για την επίλυση των συγκρούσεων και τη βαθιά συναισθηματική σύνδεση».

Σε συγχωρώ-Με συγχωρείς;

«Πάνω στην ένταση και τη συναισθηματική φόρτιση ενός καβγά είναι πολύ δύσκολο να ζητήσεις συγγνώμη-είναι όμως και αναγκαίο», παροτρύνει η Warren. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι, τα ζευγάρια που ζητούν συγγνώμη, χαίρονται περισσότερο ο ένας τον άλλον, έχουν πιο ικανοποιητικές σχέσεις.

Σου είμαι αφοσιωμένος/-η

Advertisements

Η δέσμευση σε μία σχέση είναι προσωπική επιλογή. Η επιβεβαίωση προς τον σύντροφο ότι εξακολουθείτε να στηρίζετε την επιλογή σας, η έκφραση της θέλησής σας να παλέψετε μαζί τις προκλήσεις, ενισχύει την αίσθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας. Το παραπάνω, όσο και αν φαίνεται αυτονόητο, δεν είναι- χρειάζεται να επιβεβαιώνετε διαρκώς την αφοσίωση στον σύντροφό σας.

Μου αρέσεις

Τα πιο υγιή και χαρούμενα ζευγάρια, δεν αρκούνται να λένε «σ’ αγαπώ». Εκφράζουν ακόμη στον σύντροφό τους πόσο τους αρέσουν τα χαρακτηριστικά που τους ελκύουν σ’ αυτόν. Ενώ η αγάπη είναι το έντονο συναίσθημα στοργής, το «μ’ αρέσεις» ενισχύει την αυτοπεποίθησή του, και επιβεβαιώνει ότι ο σύντροφός σας, εξακολουθεί να σας μαγνητίζει.

enikos.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα