Μην χασετε

«Τρέξε να σωθείς»: 8 καταστάσεις που πρέπει να αποφεύγεις για να διατηρήσεις την ψυχική σου ηρεμία.

Είναι απαραίτητο να μάθουμε να επιλέγουμε τις μάχες μας με σύνεση. Πάντα δεν είναι δυνατόν να αντέξουμε καταστάσεις προκειμένου να βρούμε μια λύση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απλώς πρέπει να αποδεχτούμε την πραγματικότητα και να προχωρήσουμε.

Advertisements

Μπορεί να έχετε την άποψη ότι η απομάκρυνση από δύσκολες καταστάσεις υποδηλώνει δειλία. Μπορεί να πιστεύετε ότι δεν πρέπει να εγκαταλείπετε τα πράγματα όταν γίνονται δύσκολα. Ωστόσο, κατανοείτε ότι μερικές φορές είναι απαραίτητο να διατηρήσετε τη δική σας ψυχική ισορροπία.

Δεν είναι δυνατή η επίλυση όλων των προβλημάτων. Εάν διαπιστώνετε ότι σε κάποια περίπτωση δεν μπορεί να βρεθεί λύση τότε είναι καλύτερο να γυρίσετε την πλάτη. Χρειάζεται να θέσετε προτεραιότητα την προστασία του εαυτού σας και της ψυχικής σας υγείας. Ποτέ μην αισθάνεστε άσχημα γι’ αυτό.

Παρακάτω θα διαβάστε 8 παραδείγματα για καταστάσεις που είναι καλό να φεύγετε μακριά.

8 καταστάσεις που πρέπει να αποφεύγετε για να διατηρήσετε την ψυχική ηρεμία σας:

Διαφωνείτε με έναν ναρκισσιστή

Όλοι έχουμε συναντήσει εκείνους τους ανθρώπους που λατρεύουν τις συγκρούσεις. Οι ναρκισσιστές απολαμβάνουν να δημιουργούν χάος. Νιώθουν άνετα και ήρεμα στην σύγκρουση και στο χάος, ιδιαίτερα εάν το έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι. Μαλώνετε μαζί τους και προσπαθείτε να τους κάνετε να δουν το πρόβλημα από την δική σας οπτική γωνία. Μάταιος κόπος. Μιλάτε σε έναν τοίχο. Οι ναρκισσιστές δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν το λάθος του σε μια διαμάχη. Όσο πιο γρήγορα καταλάβετε ότι οποιαδήποτε διαφωνία μαζί τους είναι αδιέξοδη, τόσο το καλύτερο για εσάς και την ψυχική υγεία σας.

Εάν βρίσκεστε σε διαμάχη με έναν ναρκισσιστή μπορεί να αισθάνεστε ότι υπάρχει μία συνεχής σύγκρουση χωρίς τέλος. Αργά ή γρήγορα θα συνειδητοποιήσετε ότι απλώς λατρεύουν να τσακώνονται. Στους ναρκισσιστές αρέσει να βάζουν τους ανθρώπους σε θέση άμυνας και εκείνοι να κάνουν συνεχείς επιθέσεις.

Ένας ναρκισσιστής έχει συνήθως μία ή πολλές από τις παρακάτω συμπεριφορές:

Advertisements
  • Σας βομβαρδίζει με αγάπη χωρίς να σας ξέρει τόσο καλά
  • Έχει εκρήξεις μεγαλείου
  • Δεν έχει ενσυναίσθηση
  • Επιδεικνύει χειριστική συμπεριφορά
  • Είναι καταχρηστικός
  • Έχει εύθραυστη αυτοεκτίμηση
  • Δυσκολεύεται να διατηρήσει σχέσεις με άλλους ανθρώπους
  • Θυμώνει αμέσως όταν αισθανθεί ότι κάποιος τον προκαλεί

Εργοδότης με κακοποιητική συμπεριφορά

Μερικοί εργοδότες πιστεύουν ότι μόνο και μόνο επειδή σας πληρώνουν, μπορούν να σας συμπεριφέρονται σαν να είστε σκουπίδι. Είναι εξαιρετικά τοξικό και μπορεί να γίνει μία δύσκολη κατάσταση.

Φυσικά είναι ο εργοδότης σας και νιώθετε την τάση να τον σεβαστείτε και να συμπεριφέρεστε ευχάριστα. Ωστόσο δεν πρέπει να αφήνετε τους ανθρώπους να σας κακοποιούν. Μπορεί να είστε αρκετά άτυχοι για να καταλήξετε με έναν εργοδότη που έχει κακοποιητική συμπεριφορά.

Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αλλάξετε εργασία ή εάν τα πράγματα είναι σοβαρά να κινηθείτε νομικά εναντίον του.

Ένας «τοξικός» εργοδότης έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Λεκτική κακοποίηση
  • Συναισθηματική κακοποίηση
  • Έχει αδικαιολόγητες προσδοκίες ή σας φορτώνει με υπερβολικές εργασίες
  • Κάνει διακρίσεις μεταξύ των υπαλλήλων
  • Παρενοχλεί τους εργαζόμενους

Μία δουλειά που σας κάνει να νιώθετε ψυχικά χάλια

Έχετε κολλήσει σε μια δουλειά που σας «ρουφάει» την ενέργεια; Μερικές φορές, το να φύγετε είναι η καλύτερη επιλογή. Αυτό δεν σημαίνει αποτυχία. Σημαίνει ότι αναγνωρίζετε την αξία σας και ότι ο χρόνος και οι δεξιότητές σας είναι πολύτιμες. Επίσης η ευτυχία και η υγεία σας πρέπει πάντα να προηγούνται.

Έρευνα έχει δείξει ότι εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με τη δουλειά σας, είναι πιο πιθανό να υποφέρετε από εξάντληση. Εάν καταρρεύσετε από την πολύ δουλειά μπορεί να χρειαστείτε πολύ χρόνο για να ανακάμψετε και θα επηρεαστούν και άλλοι τομείς της ζωής σας.

Advertisements

Τα σημάδια ότι υποφέρετε από επαγγελματική εξουθένωση περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα εξάντλησης στην αρχή της εργάσιμης ημέρας
  • Βιώνετε υπερβολικό τρόμο στο δρόμο για τη δουλειά
  • Γενικά αίσθημα ευερεθιστότητας
  • Έχετε πονοκεφάλους και άλλα σωματικά συμπτώματα

Τα χόμπι που γίνονται αγγαρεία

Επιλέξατε ποτέ ένα χόμπι που απλά έπαψε να είναι διασκεδαστικό; Για παράδειγμα μπορεί να έχετε αρχίσατε να πλέκετε επειδή νομίζατε ότι θα είναι χαλαρωτικό. Τελικά έγινε μία πηγή άγχους γιατί δεν μπορείτε να πλέξετε τα τέλεια κασκόλ που βλέπετε στα περιοδικά. Τότε αρχίζετε να στεναχωριέστε και να αισθάνεστε άσχημα που δεν τα καταφέρνετε. Σε μία τέτοια περίπτωση είναι εντάξει να βάλετε αυτό το χόμπι στην άκρη. Γενικά τα χόμπι είναι παροδικά ενδιαφέροντα που τα ξεκινάμε στόχο την χαλάρωση και την χαρά. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση απλώς δεν αξίζει.

Να προσπαθείτε να κάνετε πράξη το όνειρο κάποιου άλλου

Είχατε ποτέ φίλους ή μέλη της οικογένειάς σας που σας πλησίασαν με ενθουσιασμό για μια νέα ιδέα που είχαν; Ειλικρινά, είναι πολύ ωραίο όταν οι άνθρωποι έχουν δημιουργική χαρά.
Αλλά μερικές φορές, δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν το σχέδιό τους μόνοι τους. Μπορεί να απευθυνθούν και να ζητήσουν τη βοήθειά σας. Εάν μπορείτε να ενθουσιαστείτε με αυτό όσο εκείνοι τότε φυσικά μπορείτε να συμμετέχετε. Ωστόσο εάν δεν σας αρέσει και τόσο η ιδέα τους ή εάν δεν έχετε χώρο στο πρόγραμμα σας είναι εντάξει να αρνηθείτε.

Φιλίες που δεν μπορούν να προχωρήσουν

Είναι λυπηρό, αλλά οι φιλίες δεν διαρκούν για πάντα. Δεν σημαίνει ότι τσακωθήκατε με τον φίλο σας για κάτι. Κάποιες φιλίες μπορεί να τερματιστούν χωρίς μία φοβερή σύγκρουση ή διαφωνία. Μπορεί απλά να έχει κάνει τον κύκλο της η σχέση και να βλέπετε ότι έχετε διαλέξει πολύ διαφορετικούς δρόμους με τον φίλο σας. Η ψυχική απόσταση ανάμεσα σε δύο φίλους όσο μεγαλώνουν μπορεί να φέρει και το τέλος μίας φιλίας.

Μερικά χαρακτηριστικά σημάδια ότι πλέον δεν αισθάνεστε καλά με τον φίλο σας:

  • Μαλώνετε κάθε φορά που συναντιέστε
  • Υπάρχουν μεγάλες αμήχανες σιωπές
  • Φοβάστε να τους μιλήσετε για να μην καταλήξετε σε καυγά

Μία χειριστική οικογένεια

 Αυτό είναι σκληρό. Συχνά μας λένε ότι η οικογένεια είναι το παν. Τι συμβαίνει όμως όταν ένα μέλος ή κάποια μέλη της οικογένειας σας είναι χειριστικά και κακοποιητικά; Για παράδειγμα εάν έχετε πολύ αυστηρούς γονείς τότε σίγουρα έχετε μεγαλώσει δύσκολα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα χρειάζεται να θέσετε όρια και εάν δεν γίνουν σεβαστά ίσως να πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να διακόψετε την επικοινωνία με αυτά τα μέλη της οικογένειας.
Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο. Ωστόσο μερικές φορές αρκεί να θέσετε σαφή όρια και να επιβάλλετε μια υγιή συναισθηματική απόσταση για να προστατεύσετε την ψυχική υγεία σας.

Οι διαφωνίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Όλοι το βλέπουμε. Από την άνεση του καναπέ οι άνθρωποι μπορούν να σχολιάζουν τους πάντες και τα πάντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο το να μπείτε σε μία τοξική συζήτηση με άλλους χρήστες και να αρχίσετε την αντιπαράθεση δεν σας προσφέρει απολύτως τίποτα. Το αντίθετο. Αρχίζετε να νιώθετε ότι χάνετε την θετική ενέργεια σας και φωνάζετε χωρίς λόγο σε ανθρώπους που είναι πολύ πιθανό να μην σέβονται την αντίθετη άποψη και να μην θέλουν να ακούσουν.

Δεν είναι εύκολο

Φυσικά η επιλογή του να φύγετε δεν είναι ποτέ εύκολη. Είναι, όμως, μία βασική δεξιότητα που πρέπει να αποκτήσετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από δύσκολες καταστάσεις που δεν θα έχουν ποτέ καμία θετική έκβαση. Δεν σημαίνει ότι τα παρατάτε. Απλώς επιλέγετε να επενδύσετε αλλού την προσπάθεια και την ενέργεια σας. Αυτό να θυμάστε ότι είναι δικαίωμα σας.

enikos.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα