Μην χασετε

8 σημάδια ότι έχεις ισχυρή προσωπικότητα και ξεχωρίζεις από τους άλλους

Αισθάνεστε ποτέ ότι ξεχωρίζετε από τους άλλους γύρω σας; Η διαφορετικότητα δεν είναι πάντα εύκολη.

Μπορείτε να νιώθετε ότι σας παρεξηγούν ή ότι οι άνθρωποι απλώς δεν σας καταλαβαίνουν. Αλλά, τι θα λέγατε αν αυτή η διαφορετικότητα δεν ήταν αδυναμία αλλά δύναμη;

Κι, όμως, η μοναδική σας προσωπικότητα θα μπορούσε να είναι πολύ ισχυρότερη από εκείνη του μέσου ανθρώπου. Αυτό δεν είναι εύκολο να το αναγνωρίσετε. Ωστόσο η ψυχολογία προκρίνει κάποια σημάδια που μπορούν να μαρτυρήσουν ότι έχετε πιο ισχυρή προσωπικότητα από τον μέσο άνθρωπο.

Παρακάτω θα διαβάσετε 8 σημάδια που δείχνουν ότι η προσωπικότητά σας μπορεί να είναι ισχυρότερη από όσο νομίζετε.

Advertisements

Τα 8 σημάδια ότι έχετε πιο ισχυρή προσωπικότητα από τον μέσο άνθρωπο

  • Δεν φοβάσαι να πεις τη γνώμη σου
  • Προτιμάτε τις βαθιές συζητήσεις από την ψιλοκουβέντα
  • Δεν επηρεάζεστε εύκολα από τους άλλους
  • Δείχνετε ενσυναίσθηση προς τους άλλους
  • Αγκαλιάζετε την αλλαγή αντί να τη φοβάστε
  • Δεν φοβάσαι να μείνεις μόνος/η
  • Δεν ζητάτε επιβεβαίωση από τους άλλους
  • Είστε ανθεκτικοί απέναντι στις αντιξοότητες

Δεν φοβάσαι να πεις τη γνώμη σου

Η ικανότητα να λέει κανείς τη γνώμη του είναι σημάδι ισχυρής προσωπικότητας και είναι σχετικά σπάνιο. Μελέτη διαπίστωσε ότι 9 στους 10 ανθρώπους έχει αισθανθεί συναισθηματικά ή σωματικά ανασφαλής για να πει τη γνώμη του πάνω από μία φορά τους τελευταίους 18 μήνες.

Η μελέτη σε περισσότερους από 1.300 ανθρώπους διαπίστωσε ότι αντί να εκφράσουν τις απόψεις ή τις ανησυχίες τους, οι ερωτηθέντες καταφεύγουν σε μια σειρά από ανθυγιεινές συμπεριφορές που παραλύουν τον εποικοδομητικό διάλογο και δεν ενθαρρύνουν την έκφραση των απόψεων.

Αν εκφράζετε άφοβα τις απόψεις σας, συγχαρητήρια. Χρειάζεται θάρρος και ωριμότητα για να μιλάς και να κατέχεις την αλήθεια σου.

Προτιμάτε τις βαθιές συζητήσεις από την ψιλοκουβέντα

Αν διαπιστώσετε ότι κλίνετε προς τις βαθιές και ουσιαστικές συζητήσεις αντί για τις επιφανειακές κουβέντες, αυτό μπορεί πράγματι να σηματοδοτεί ότι έχετε μια ισχυρή προσωπικότητα.

Γιατί; Λοιπόν, η συμμετοχή σε βαθιές συζητήσεις απαιτεί ένα επίπεδο ευαλωτότητας και αυθεντικότητας που δεν είναι πάντα άνετο. Χρειάζεται θάρρος για να εμβαθύνετε σε δύσκολα θέματα καθώς συχνά αγγίζουν τους βαθύτερους φόβους, τις επιθυμίες και τις πεποιθήσεις μας.

Advertisements

Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα της επιστήμης της συμπεριφοράς αποκαλύπτει σταθερά ότι η συμμετοχή σε βαθιές και οικείες συζητήσεις συσχετίζεται με αυξημένη ευτυχία την ίδια ημέρα.

Αυτό υποδηλώνει ότι το να δίνεται προτεραιότητα στις βαθιές συζητήσεις έναντι της ψιλοκουβέντας όχι μόνο αντανακλά τη συναισθηματική δύναμη, αλλά υποδηλώνει επίσης υψηλότερο επίπεδο ευτυχίας σε σύγκριση με τον μέσο πληθυσμό.

Δεν επηρεάζεστε εύκολα από τους άλλους

Είναι στην ανθρώπινη φύση να επηρεαζόμαστε από τις απόψεις και τις πράξεις των γύρω μας. Πολλοί από εμάς θα αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας για να προσαρμοστούμε ή να αποφύγουμε τη σύγκρουση. Ωστόσο, όσοι έχουν ισχυρή προσωπικότητα είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν από τους άλλους.

Κάτι που πρέπει να σκεφτείτε: ένα πείραμα γνωστό ως πειράματα συμμόρφωσης Asch, που διεξήχθη τη δεκαετία του 1950, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι ήταν πρόθυμοι να αγνοήσουν την πραγματικότητα και να δώσουν μια λανθασμένη απάντηση προκειμένου να συμμορφωθούν με την υπόλοιπη ομάδα.

Αν όμως είστε κάποιος που επιμένει στις πεποιθήσεις του και δεν επηρεάζεται από τις απόψεις των άλλων, είναι σημάδι ότι έχετε ισχυρή προσωπικότητα. Εκτιμάτε τη δική σας κρίση και δεν φοβάστε να πάτε κόντρα στο ρεύμα όταν χρειάζεται.

Δείχνετε ενσυναίσθηση προς τους άλλους

Σε έναν κόσμο όπου όλοι είναι απασχολημένοι με τις δικές τους ζωές, το να αφιερώνουμε χρόνο για να κατανοήσουμε και να νιώσουμε τα συναισθήματα των άλλων γίνεται σπάνιο φαινόμενο.

Αν διαπιστώνετε ότι συμπάσχετε με φυσικό τρόπο με τους άλλους, επιδεικνύετε ένα σημάδι ισχυρής προσωπικότητας. Δείχνετε ότι διαθέτετε την ικανότητα να συνδέεστε με τους άλλους σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν διαθέτουν όλοι.

Αγκαλιάζετε την αλλαγή αντί να τη φοβάστε

Η αλλαγή μπορεί να είναι τρομακτική. Είναι απρόβλεπτη, είναι άγνωστη και συχνά μας σπρώχνει έξω από τις ζώνες άνεσής μας. Αλλά χρειάζεται να μάθετε να αγαπάτε την αλλαγή.

Advertisements

Είναι ευκαιρία για ανάπτυξη. Μπορείτε να ζήσετε νέες εμπειρίες και να μάθετε περισσότερα για τον εαυτό σας. Αν είστε από εκείνους που υποδέχονται την αλλαγή με χαρά αντί να αμύνονται τότε συγχαρητήρια.

Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι της ισχυρής προσωπικότητας σας. Το να αγκαλιάζετε την αλλαγή αναδεικνύει την προσαρμοστικότητά σας. Αποδεικνύει ότι δεν είστε απλώς κάποιος που αποφεύγει το ρίσκο, αλλά κάποιος που εντοπίζει τις ευκαιρίες μέσα στη δίνη των νέων εμπειριών.

Δεν φοβάσαι να μείνεις μόνος/η

Αυτό σημαίνει να είσαι με τον εαυτό σου και να μην νιώθεις ότι φοβάσαι. Είναι κάτι που οι άνθρωποι με ισχυρή προσωπικότητα συχνά εκτιμούν.

Σε μια μελέτη, πολλοί συμμετέχοντες θεώρησαν τη μοναξιά ως μια συνειδητή επιλογή. Αντιλήφθηκαν τη διάκριση μεταξύ μοναξιάς και της μοναχικότητας. Την είδαν ως ευκαιρία για αυτοφροντίδα και ενδοσκόπηση. Αγκάλιασαν τη μοναξιά ως θετική εμπειρία, δείχνοντας την ικανότητα να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και να δίνουν προτεραιότητα στην ψυχική τους ευεξία.

Ακόμη και όταν προέκυπτε δυσφορία, πίστευαν ότι ήταν διαχειρίσιμη, αναδεικνύοντας την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και την ικανότητά τους να ευδοκιμούν. Συνολικά, η αποδοχή της μοναξιάς αντανακλά τη δύναμη του χαρακτήρα και μια υγιή σχέση με τον εαυτό μας.

Δεν ζητάτε επιβεβαίωση από τους άλλους

Ας το παραδεχτούμε. Σε όλους μας αρέσει να μας επαινούν και να μας εκτιμούν. Αλλά υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να απολαμβάνεις τη θετική ανατροφοδότηση και στο να την χρειάζεσαι για να νιώθεις ότι αξίζεις.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, όσοι αναζητούν συνεχώς επιβεβαίωση είναι συχνά ανασφαλείς και παλεύουν με χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Είστε ανθεκτικοί απέναντι στις αντιξοότητες

Η ζωή είναι γεμάτη από σκαμπανεβάσματα. Ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε αυτές τις προκλήσεις είναι αυτός που μας καθορίζει πραγματικά. Αν αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες και τις βλέπετε ως ευκαιρίες μάθησης και όχι απλώς ως εμπόδια, αυτή η ανθεκτικότητα είναι σαφές σημάδι μιας ισχυρής προσωπικότητας.

Αποδεικνύετε ότι έχετε το σθένος και την αποφασιστικότητα να συνεχίσετε, ό,τι κι αν σας φέρει η ζωή.Από την άλλη πλευρά, αν είστε κάποιος που μπορεί να αναγνωρίσει τα δικά του επιτεύγματα και δεν χρειάζεται την έγκριση των άλλων για να νιώθει καλά με τον εαυτό του, τότε πιθανότατα έχετε πιο ισχυρή προσωπικότητα από ό,τι νομίζετε.

Να είστε τολμηροί, να είστε εσείς

Εν κατακλείδι, το να αναγνωρίζετε και να αγκαλιάζετε τα σημάδια μιας ισχυρής προσωπικότητας σας δίνει δύναμη.

Είτε πρόκειται για την ικανότητά σας να λέτε τη γνώμη σας, να προσαρμόζεστε στις αλλαγές ή να αγκαλιάζετε τη μοναξιά, κάθε χαρακτηριστικό σηματοδοτεί ανθεκτικότητα, αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση. Αυτές οι ιδιότητες όχι μόνο σας κάνουν να ξεχωρίζετε, αλλά συμβάλλουν και στη συνολική σας ευημερία και επιτυχία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ζωής.

Με την αναγνώριση αυτών των χαρακτηριστικών, μπορείτε να συνεχίσετε να καλλιεργείτε την εσωτερική σας δύναμη, να αγκαλιάζετε την ατομικότητά σας και να ζείτε μια ικανοποιητική και αυθεντική ζωή.

enikos.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα