Μην χασετε

3 περίεργοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχεις αλλαγές στην περίοδό σου

Πόσες φορές δεν έχεις μετρήσει μία-μία τις ημέρες μέχρι να σου έρθει η περίοδος, προκειμένου να γλιτώσεις από τα συμπτώματα που σε «βασανίζουν» και αυτή τελικά αργεί όλο και περισσότερο; Σίγουρα δεν έχουν όλες οι γυναίκες τον ίδιο κύκλο και περίοδος με περίοδο διαφέρει, όμως έχεις αναρωτηθεί για ποιον λόγο αυτή ορισμένες φορές καθυστερεί τόσο ή έχεις αλλαγές;

Advertisements

Φυσικά, υπάρχουν παράγοντες υγείας που θα μπορούσαν να διαταράξουν ή να εξισορροπήσουν τον κύκλο της εμμήνου ρύσεως, με αποτέλεσμα αυτές να είναι ακανόνιστες. Ήξερες όμως ότι υπάρχουν πραγματικά κάποιες -καθημερινές ενδεχομένως- συνήθειες σου που μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο σου;

Το στρες
Όταν στρεσάρεσαι και αγχώνεσαι συνεχώς το σώμα σου παράγει υπερβολική κορτιζόλη, δηλαδή την ορμόνη του στρες. Με απλά λόγια, το μήνυμα του στρες υπερισχύει των άλλων μηνυμάτων στο σώμα, γεγονός που προκαλεί απορρύθμιση στο σώμα σου με αποτέλεσμα να «χαλάει» την ισορροπία των ορμονών και του κύκλου σου. 
Η ζάχαρη
Το έχουμε ακούσει εκατομμύρια φορές: «η ζάχαρη είναι εχθρός σου». Η ορμονική ισορροπία είναι ουσιαστικής σημασίας για έναν κανονικό κύκλο και αυτά που τρώμε ή δεν τρώμε έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε αυτό. Αυτό που πρέπει να κάνεις γενικά είναι να κόψεις τελείως ή να μειώσεις τη ζάχαρη. «Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης οδηγεί σε αυξημένη ινσουλίνη, η οποία με τη σειρά της διεγείρει τις ωοθήκες να παράγουν περισσότερη τεστοστερόνη, πράγμα που στη συνέχεια διαταράσσει περαιτέρω τον κύκλο μας», αναφέρουν οι ειδικοί.
Τα ταξίδια
Θα έχεις παρατηρήσει λογικά πως όταν ξεκινάς να ταξιδέψεις κάπου με αεροπλάνο και περιμένεις περίοδο, εκείνη δεν εμφανίζεται ποτέ τελικά. Μπορεί να μην υπάρχουν πολλές έρευνες που να αναφέρουν πως το να ταξιδεύεις επηρεάζει τον κύκλο σου και την ορμονική σου ισορροπία, όμως το να ταξιδεύεις μπορεί να επηρεάσει τον κιρκαδικό σου ρυθμό, ο οποίος με τη σειρά του επηρεάζει τις ορμόνες του σώματος σου.
πηγή
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα