Μην χασετε

Τι πρέπει να ελέγχετε όταν αγοράζετε εμφιαλωμένο νερό

Τι γνωρίζετε για τους κινδύνους αγοράς διαφόρων ειδών πλαστικών μπουκαλιών νερού;

Advertisements

Οι πιθανότητες είναι ότι κανείς δεν έχει προσέξει ποτέ όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να ξέρει για να φροντίσει την υγεία του.

Θα πρέπει να αναφέρεται κάπου, σε κάθε μπουκάλι, ακριβώς από τι είδους πλαστικό  είναι κατασκευασμένο. Η πληροφορία αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί κάθε  είδους πλαστικού περιέχει χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες βλάβες στο ανθρώπινο σώμα.

Ο τύπος των πλαστικών υποδεικνύεται με τη μορφή των γραμμάτων και αριθμών, όπως φαίνεται στο γράφημα:

Να τι σημαίνουν αυτά.

PET ή PETE

Το ΡΕΤ είναι ένα από τα συνηθέστερα χρησιμοποιούμενα πλαστικά σε καταναλωτικά προϊόντα, και βρίσκεται στις περισσότερες φιάλες νερού και αναψυκτικών. Προορίζεται για μια μόνο χρήση. Η επαναλαμβανόμενη χρήση αυξάνει τον κίνδυνο της ανάπτυξης  βακτηριδίων. Αυτά τα μπουκάλια μπορούν  να απελευθερώσουν  βαρέα μέταλλα και χημικές ουσίες που επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία. Το πλαστικό ΡΕΤ είναι δύσκολο να απολυμανθεί και για τον σωστό καθαρισμό του απαιτείται η χρήση  επιβλαβών χημικών ουσιών.

HDP ή HDPE

Το πλαστικό HDPE είναι το σκληρό πλαστικό που χρησιμοποιείται για να φτιάχνουν μπουκάλια για γάλα, απορρυπαντικά, λάδι, παιχνίδια, και μερικές πλαστικές σακούλες. Αυτό το είδος του πλαστικού δεν  απελευθερώνει χημικές ουσίες. Οι ειδικοί συστήνουν την επιλογή αυτών των φιαλών κατά την αγορά εμφιαλωμένου νερού, επειδή είναι ίσως το ασφαλέστερο (και ως εκ τούτου, περιέχει το καθαρότερο νερό) που μπορείτε να βρείτε στην αγορά.

Advertisements

PVC ή 3V

Το PVC είναι ένα μαλακό, εύκαμπτο πλαστικό που χρησιμοποιείται για το περιτύλιγμα τροφίμων, μπουκάλια λαδιού, παιχνίδια για παιδιά και τα κατοικίδια ζώα  και την συσκευασία blister για μυριάδες καταναλωτικά προϊόντα. Απελευθερώνει 2 τοξικές χημικές ουσίες που επηρεάζουν τις ορμόνες στο σώμα σας. Οι ειδικοί συστήνουν,αν μπορείτε, να βρείτε μια άλλη εναλλακτική αγορά.

LDPE

Αυτό το πλαστικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή των φιαλών, ακόμη και αν δεν απελευθερώνει χημικά στο νερό. Ωστόσο, δεν είναι καλή ιδέα να αγοράσετε τρόφιμα που χρησιμοποιούν αυτή τη συσκευασία. Μπορείτε να καταλήξετε να τρώτε όχι μόνο ό, τι πληρώσατε αλλά και μερικές πολύ επικίνδυνες χημικές ουσίες.

PP

Ένα άλλο λευκού χρώματος ή ημι- διαφανές πλαστικό, που χρησιμοποιείται ως συσκευασία για τα σιρόπια και κύπελλα γιαουρτιού. Το πλαστικό πολυπροπυλένιο είναι σκληρό και ελαφρύ, και έχει εξαιρετικές ιδιότητες θερμικής αντοχής. Όταν θερμανθεί, δεν λιώνει. Είναι επομένως σχετικά ασφαλές.

PS

Το Πολυστυρένιο είναι ένα φθηνό, ελαφρύ πλαστικό με μια ευρεία ποικιλία χρήσεων. Χρησιμοποιείται συχνά για να γίνουν κύπελλα για πόση,δοχεία μιας χρήσης από φελιζόλ, χαρτοκιβώτια αυγών, και πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Απελευθερώνει κάποιες καρκινογόνες ουσίες όταν θερμαίνεται. Είναι εντελώς ακατάλληλο για μακροχρόνια χρήση ως δοχείο τροφίμων ή ποτών.

Advertisements

PC

Συχνά χρησιμοποιείται για την παραγωγή φιαλών για θαλάσσια σπορ και συσκευασίες τροφίμων. Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο πλαστικό που θα συναντήσετε. Αυτή η κατηγορία έχει σχεδιαστεί ως ένα catch-all για το πολυκαρμπονικό (PC) και ‘άλλα’ πλαστικά, έτσι ώστε η επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των πρωτοκόλλων δεν είναι τυποποιημένα σε αυτή την κατηγορία. Η κύρια ανησυχία με αυτά τα πλαστικά, όμως, είναι η πιθανότητα χημικών σε προϊόντα φαγητού ή ποτού που συσκευάζονται σε δοχεία από πολυκαρμπονικό, χρησιμοποιώντας BPA (δισφαινόλη Α).

Από σήμερα, ελέγξτε το κάτω μέρος του μπουκαλιού δύο φορές!

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα