Μην χασετε

Ροχαλίζει ή ροχαλίζεις; Τι σημαίνει και πώς μπορείς να… σωθείς;

Βάλε τέλος σε αυτήν την κοινή ενοχλητική συνήθεια

Advertisements

Ένας καλός ύπνος είναι πολύ σημαντικός. Η ποιότητά του έχει σημασία για τα πάντα, από την κατάσταση του δέρματος μέχρι το στρες. Το ροχαλητό του ατόμου που κοιμάται δίπλα σου, λοιπόν, δεν σου στερεί μόνο ύπνο, αλλά επηρεάζει την υγεία σου, γενικότερα.  Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη του κέντρου διαταραχών ύπνου στο ιατρικό κέντρο του Rush University, μία ερωτική σχέση είναι πιθανό να λήξει άδοξα λόγω… αυτού!

Τι γίνεται, όμως, αν ροχαλίζεις εσύ; Πώς επηρεάζεσαι; Οι ερευνητές στο Κέντρο Ψυχικής Διαταραχής του Πανεπιστημίου του Michigan διαπίστωσαν ότι ο ήχος του ροχαλητού μπορεί να ξυπνήσει ακόμη το άτομο που παράγει τον θόρυβο!

Μπορείς, λοιπόν, να βάλεις ένα οριστικό τέλος στο ροχαλητό; Ο Bhik Kotecha, χειρουργός στο Royal National Throat, Nose & Ear Hospital του Λονδίνου, αποκαλύπτει εάν κάτι τέτοιο είναι δυνατόν.

Αρχικά, όμως ας δούμε τι ακριβώς είναι το ροχαλητό

Το ροχαλητό είναι δονήσεις που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της αναπνοής εξαιτίας μιας μερικώς παρεμποδιζόμενης οδού στο στόμα, τη μύτη ή το λαιμό. “Το ροχαλητό επηρεάζει το 45% έως το 50% των ενηλίκων, επομένως είναι πολύ συνηθισμένο και επιδεινώνεται όταν κοιμόμαστε ανάσκελα”, υποστηρίζει ο Kotecha.

Μπορεί κανείς να κόψει το ροχαλητό;

Για μερικούς ανθρώπους, κάτι τέτοιο είναι δυνατό βελτιώνοντας καθημερινές, βλαβερές συνήθειες. Οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι, καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα αλκοόλ ή έχουν ανατομικά προβλήματα στη μύτη και το λαιμό έχουν περισσότερες πιθανότητες να ροχαλίζουν”, εξηγεί ο Kotecha. “Απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν. Ακολουθήστε μια δίαιτα, μην πίνετε αλκοόλ πολύ αργά το βράδυ και εάν καπνίζετε, κόψτε το. Έτσι θα μειωθεί η φλεγμονή στη μύτη και το λαιμό, η αναπνοή θα γίνεται ευκολότερα και τελικά, θα μειωθεί το ροχαλητό “.

Υπάρχουν τρόποι να ελεγχθεί;

Advertisements

“Σε μερικούς ασθενείς που έχουν δυσκολία στην αναπνοή μέσω της μύτης, οι ρινικές ταινίες ή ένα ρινικό σπρέι μπορεί να βοηθήσουν. Αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ρινικά μαξιλάρια βοηθούν. Αν το ροχαλητό του συντρόφου σου είναι πραγματικά ενοχλητικό, θα πρέπει να τον ενθαρρύνεις να κοιμάται στο πλευρό του: «Το να μην κοιμάσαι στην πλάτη σου βοηθάει πραγματικά», λέει ο Kotecha.

Η σκοτεινή πλευρά του ροχαλητού

Μπορεί να γίνεται αντικείμενο αστείων, αλλά το ροχαλητό μπορεί να είναι το σημάδι για κάτι πιο σοβαρό. “Περίπου το 10% όσων ροχαλίζουν πάσχουν από τη λεγόμενη άπνοια ύπνου”, λέει ο Kotecha. “Τα άτομα με αυτή την πάθηση τείνουν να αισθάνονται κουρασμένα όταν ξυπνούν, υποφέρουν από πονοκεφάλους το πρωί και αισθάνονται πολύ κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι σημαντικό να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, διότι εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, εγκυμονεί σημαντικός κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη τύπου 2 και διαταραχών γνωστικών λειτουργιών”.

Προσοχή λοιπόν και αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν παρά την προσπάθεια, καλό είναι να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα