Μην χασετε

Οι βιταμίνες που χρειάζεστε όταν νηστεύετε

Τα τελευταία χρόνια έχουμε διαβάσει αρκετές έρευνες αναφορικά με τα ευεργετικά αποτελέσματα της νηστείας για τον άνθρωπο. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι κάποιος που επιθυμεί να τηρήσει την παράδοση της Μεγάλης Τεσσαρακοστής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, όσον αφορά στο τι επιλέγει να βάζει στο πιάτο του.

Advertisements

Τι πρέπει να τρώμε κατά τη διάρκεια της νηστείας προκειμένου να προσφέρουμε στον οργανισμό μας όλα τα στοιχεία που χρειάζεται; Πώς μπορούμε να μένουμε δυνατοί και υγιείς, ενώ ακολουθούμε μια αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα; Τι γίνεται όταν το κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αβγά βγαίνουν από το μενού;

Το «μυστικό» βρίσκεται σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα που βασίζεται στους σωστούς συνδυασμούς και σε τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες, όπως οι παρακάτω.

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα: Κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τροφές που είναι «πλούσιες» σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Ποιες είναι αυτές; Το άγριο ρύζι, το τόφου (ένα είδος τυριού από γάλα σόγιας), τα φασόλια σόγιας (τα γνωστά ενταμάμε), οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, ο λιναρόσπορος, το λινέλαιο, το σπανάκι, το αβοκάντο και τα νηστίσιμα θαλασσινά όπως τα καλαμάρια, το χταπόδι και η σουπιά.

Πρωτεΐνες: Φυσικά, κατά τη διάρκεια της νηστείας πρέπει, επίσης, να γίνεται επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών. Ευτυχώς, υπάρχουν φυσικές πηγές πρωτεΐνης οι οποίες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως πολλά θαλασσινά (γαρίδες, καλαμάρια, χταπόδι, σουπιά), οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια, η σόγια, η κινόα, το ρύζι, το καλαμπόκι, το σουσάμι (και το ταχίνι) και πιάτα όπως φακές με ρύζι.

Ασβέστιο: Δεν χρειάζεται να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα προκειμένου να παίρνουμε το ασβέστιο που χρειαζόμαστε. Υπάρχουν πολλές τροφές -και δη νηστίσιμες- που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας. Πιο αναλυτικά, αυτές είναι τα λευκά φασόλια, τα αμύγδαλα, το σπανάκι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα αποξηραμένα σύκα, τα φασόλια σόγιας, το χταπόδι, το σουσάμι -και τα προϊόντα του όπως το ταχίνι και ο χαλβάς- και τα πορτοκάλια (ναι, ένα μέτριο πορτοκάλι περιέχει περίπου 65 mg ασβεστίου).

Σίδηρος: Ο σίδηρος είναι επίσης απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας και μπορούμε να τον βρούμε σε μεγάλες ποσότητες σε πολλά τρόφιμα. Κάποια από αυτά είναι τα αποξηραμένα βερίκοκα, ο πασατέμπος, ο ηλιόσπορος, το σουσάμι, η σοκολάτα, η λιαστή ντομάτα, το χταπόδι και φυσικά τα όσπρια και συγκεκριμένα οι φακές. Μην ξεχνάτε, βέβαια, πως για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου είναι καλό να συνδυάζετε τα παραπάνω με τρόφιμα που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C (πορτοκάλια, ντομάτες, χόρτα).

Ό,τι και αν επιλέξετε να βάλετε στο μενού σας τις ημέρες της νηστείας, φροντίστε να κάνετε συνδυασμούς νόστιμους και υγιεινούς που θα σας προσφέρουν όλα όσα χρειάζεστε για να παραμείνετε δυνατοί μέχρι το τέλος της Σαρακοστής.

Πηγή

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα