Μην χασετε

Όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται οι γυναίκες

Οι γυναίκες, έχουν διαφορετικές διατροφικές -και όχι μονο – ανάγκες από εκείνες των αντρών. Διαβάστε ποια είναι τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να λαμβάνουν.

Advertisements

Δε χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση αυτή η θέση, καθώς ο οργανισμός που τεκνοποιεί, δεν πρέπει μονάχα να προσέχει τη διατροφή του κατά τη διάρκεια εκείνων των εννέα μηνών μόνο, αλλά το σώμα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να υποδεχτεί μια νέα ζωή μέσα του. Οι διαφορές στις διατροφικές ανάγκες, προκύπτουν από την περίοδο της εφηβείας, όταν τα κορίτσια μπαίνουν σε μια νέα φάση της ζωής τους και αναλόγως θα πρέπει να προσαρμόσουν στα νέα δεδομένα.

Εν ολίγοις, τα σουβλάκια, μπορεί να είναι το αγαπημένο φαγητών αγοριών και κοριτσιών στην εφηβεία, απέχει ωστόσο μακράν από αυτό που έχει ουσιαστικά ανάγκη ο οργανισμός.

Περίοδοι τεκνοποίησης: Σίδηρος και φολικό οξύ

Εάν μια νέα γυναίκα νιώθει κόπωση την περισσότερη ώρα, τότε το πιθανότερο είναι να μη λαμβάνει αρκετό σίδηρο. Μην ξεχνάτε πως η μηνιαία περίοδος, ρίχνει το σίδηρο σε τακτική βάση ακόμα και αν πρόκειται για μια φυσική διαδικασία. Τα επίπεδα του σιδήρου είναι πολύ σημαντικό να ελέγχονται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς οι χαμηλές τιμές μπορούν να επηρρεάσουν τη γενική ανάπτυξη του εμβρύου.

Το φολικό οξύ θα πρέπει να είναι εξίσου σημαντικό στοιχείο της δίαιτας κάθε γυναίκας, είτε τεκνοποιεί είτε όχι. Η σημαντικότητά του φυσικά, αυξάνεται όταν αναφερόμαστε σε εγκυμονούσα γυναίκα, καθώς η έλλειψή του, δύναται να προκαλέσει βλάβες στον νευρικό σωλήνα του εμβρύου.

Δεδομένου ωστόσο, ότι πολλές εγκυμοσύνες είναι αποτέλεσμα «ατυχήματος», καλό θα είναι όλες οι γυναίκες, να φροντίζουν τη διατροφή τους, ώστε όταν προκύψει η εγκυμοσύνη το σώμα να είναι έτοιμο να τη δεχτεί και να τη στηρίξει.
Ενδεικτικά αναφέρουμε πως οι γυναίκες 19-50 ετών, χρειάζονται 18 χιλιοστογραμμάρια την ημέρα σίδηρο, ενώ οι έγκυες, 27.

Εγκυμονούσες και θερμίδες

Παρά την κοινή πεποίθηση πως οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται περισσότερους υδατάνθρακες και θερμίδες, η αλήθεια διαφέρει σημαντικά. Η άποψη, λοιπόν, που θέλει την έγκυο να τρώει για δυο, δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά ένας μύθος.
Οι αυξημένες θερμιδικές ανάγκες δεν αρχίζουν πριν το δεύτερο τρίμηνο της κύησης και ακόμα και τότε παραμένουν σε λογικά πλαίσια.
Αυτές δε οι έξτρα θερμίδες, έχει μεγάλη σημασία, από ποια τροφή προέρχονται. Η δίαιτα μιας εγκύου κατά την κύηση συνδέεται άμεσα και καθορίζει τις μελλοντικές διατροφικές προτιμήσεις του εμβρύου. Το αμνιακό υγρό, με το οποίο θρέφεται το έμβρυο, έχει άλλη γεύση αν η μαμά του τρώει όλη μέρα λιπαρές τροφές και άλλη γεύση αν ακολουθεί υγιεινή δίαιτα.
Προσοχή λοιπόν με τι… ταΐζουμε το έμβρυο!

Advertisements

Έφηβες: Ασβέστιο και σίδηρος

Η σωστή διατροφή στην εφηβεία, μπορεί να είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο για τους γονείς να το επιβάλλουν στα παιδιά τους, αλλά είναι επίσης εξαιρετικής σημασίας για την μελλοντική υγεία των νεαρών κοριτσιών.

Τα κορίτσια στην εφηβεία, χρειάζονται 1.300 χιλιοστογραμμάρια ασβεστίου την ημέρα αλλά το 80% των εφήβων δεν λαμβάνουν αυτή την απαιτούμενη ποσότητα. Τα κορίτσια φοβούνται συχνά ότι θα παχύνουν με το γάλα, γι’ αυτό και εφευρίσκουν κάθε τρόπο για να το αποφύγουν.

Βρείτε τρόπο μέσα από smoothies με άπαχο γάλα και γιαούρτι επίσης χαμηλών λιπαρών, να εντάξετε το ασβέστιο στη διατροφή τους παρέχοντάς τους τα σωστά εφόδια για το μέλλον.

Οι έφηβες κοπέλες χρειάζονται επίσης στη διατροφή τους 15 χιλιοστογραμμάρια σιδήρου την ημέρα. Αν σας κάνουν τις δύσκολες, τονίστε πως η έλλειψη σιδήρου φέρνει αναιμία, κόπωση, αδυναμία αλλά και τριχόπτωση.
Τέλος, ίσως ο καλύτερος τρόπος να υιοθετήσουν υγιείς διατροφικές συνήθειες οι έφηβοι, ανεξαρτήτος φύλου, είναι να παίρνουν παράδειγμα από τους ίδιους τους γονείς τους.
Αν είστε γονιός λοιπόν, φροντίστε το ψυγείο να είναι γεμάτο με φρούτα και λαχανικά και τα οικογενειακά γεύματα να είναι πλήρη σε θρεπτικά συστατικά.

Εμμηνόπαυση: Ασβέστιο και βιταμίνη D

Όταν η γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση, αλλάζουν ξανά οι διατροφικές της ανάγκες και η προτεινόμενη ποσότητα ασβεστίου φτάνει τα επίπεδα της εφηβείας, δηλαδή τα 1.000-1.200 χιλιοστογραμμάρια την ημέρα. Οι περισσότερες γυναίκες όμως δεν το γνωρίζουν αυτό και συχνά καταλήγουν σε λύσεις ανάγκης όπως είναι τα συμπληρώματα ασβεστίου για την ενίσχυση του οργανισμού.
Έχετε υπόψη πως η έλλειψη ασβεστίου, οδηγεί τον οργανισμό να παίρνει το ασβέστιο που χρειάζεται για τη λειτουργία των μυών και τη καρδιάς από τα οστά, αποδυναμώνοντάς τα σταδιακά.

Όσο απαραίτητο για την υγεία των οστών είναι το ασβέστιο, τόσο σημαντική είναι και η βιταμίνη D καθώς έχει ενεργό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό και την παραιτέρω ανάπτυξη των οστών.
Καθώς η εμμηνόπαυση σημαίνει και το τέλος της εμμηνόρροιας, πέφτουν και τα απαιτούμενα επίπεδα κάλυψης του σιδήρου, και από τα προηγουμένως 18 χιλιοστογραμμάρια την ημέρα, τα 8 αρκούν για την υγιή λειτουργία του οργανισμού.

Advertisements

Τέλος, ποτέ μην ξεχνάτε τη σημασία των φυτικών ινών στη διατροφή, οι οποίες μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων στην καρδιά, του διαβήτη και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Για την προστασία, ακόμα, από καταστάσεις όπως είναι η υπέρταση και η υψηλή χοληστερίνη που βασανίζουν γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, εμπλουτίστε τη διατροφή σας με λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών.

Γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας

Οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν τις ίδιες ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία με τις νεότερες. Προβλήματα με τα δόντια όμως και άλλες παθήσεις που μειώνουν την όρεξη, οδηγούν σε αδυναμία πρόσληψης όλων όσα χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει σωστά.
Αυτό που συνήθως προτείνεται σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, είναι να τρώνε μικρά κα συχνά γεύματα, περιλαμβάνοντας στη διατροφή τους όλες τις ομάδες τροφίμων.
Τα μεγαλύτερης ηλικία άτομα έχουν συχνά έλλειψη σε πρωτεΐνη, γι’αυτό καλό είναι να δίνεται έμφαση εκεί, για ενίσχυση των μυών και του ανοσοποιητικού.

Τέλος, οι βιταμίνες D και Β12, είναι επίσης σημαντικές για την σωστή λειτουργία του οργανισμού. Συμπληρώματα της Β12 είναι προτεινόμενα για άτομα άνω των 50 ετών και τις βιταμίνης D, για όσες έχουν περάσει τα 70.

clickatlife.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα