Μην χασετε

Εσύ ξέρεις πώς ακριβώς “δουλεύουν” οι ενυδατικές κρέμες;

Γνώρισε καλύτερα τον καθημερινό σου σύμμαχο

Advertisements

Ξέρεις πραγματικά τι σημαίνει ενυδάτωση;

Όλες γνωρίζουμε ότι μια ενυδατική κρέμα δεν πρέπει να λείπει από την προσωπική συλλογή καμίας γυναίκας και ότι η καθημερινή ενυδάτωση είναι το νούμερο ένα βήμα για μια υγιή επιδερμίδα. Πόσες από εμάς όμως ξέρουμε πραγματικά τι κρύβεται πίσω από αυτήν την αυτήν τη βασική διαδικασία;

Παρακάτω θα μάθεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την ενυδάτωση και τις ενυδατικές κρέμες:

Γνώρισε το δέρμα σου
Το δέρμα αποτελείται από πολλά διαφορετικά στρώματα, αλλά το εξώτερο στρώμα, γνωστό ως stratum corneum, σχετίζεται άμεσα με το πώς αισθάνεται το δέρμα σου με την υγρασία. Τα κύτταρα σε αυτό το στρώμα μπορούν είτε να κρατήσουν νερό είτε να χάσουν νερό, ανάλογα με κάποιους παράγοντες. Όταν τα κύτταρα είναι γεμάτα με νερό, το δέρμα σου είναι μαλακό, λείο και ενυδατωμένο. Αντίθετα, όταν τους λείπει νερό και στεγνώνουν, προκαλούν την αφυδάτωση του δέρματος.

Ο ξηρός αέρας, τα προϊόντα με αλκοόλ και η ελλιπής ή η ακατάλληλη ενυδάτωση μπορούν να κάνουν τα κύτταρα να χάσουν νερό. Αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό, αφού μεταξύ 300 και 400 mL νερού εξατμίζονται από το δέρμα καθημερινά. Η δουλειά της ενυδατικής κρέμας είναι να ελαχιστοποιήσει το ποσό αυτό όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τι κάνει μια ενυδατική κρέμα…ενυδατική;
Οι ενυδατικές κρέμες προσώπου είναι ένα μείγμα χημικών και φυσικών συστατικών ειδικά φτιαγμένες έτσι ώστε να παρέχουν στις ανώτερες στοιβάδες της επιδερμίδας περισσότερη απαλότητα, σφρυγιλότητα και ευκαμψία.

Ο κύριος ρόλος τους όμως είναι να περέχουν στην επιδερμίδα του προσώπου περισσότερη «υγρασία» δηλαδή με άλλα λόγια να την ενυδατώνουν. Τα χημικά και φυσικά συστατικά που περιέχουν ποικίλουν από κρέμα σε κρέμα για αυτό και η αποτελεσματικότητά τους είναι διαφορετική.

Οι περισσότερες ενυδατικές κρέμες προσώπου έχουν τις εξής τρεις κατηγορίες χημικών ουσιών. Τις «υγροσκοπικές ουσίες», τις «μαλακτικές ουσίες» και τις «συντηρητικές ουσίες». Οι υγροσκοπικές ουσίες όπως η γλυκερίνη,το άλφα υδροξύ, κ.τ.λ. βοηθούν στην απορρόφηση και την συγκράτηση της υγρασίας του αέρα στην επιδερμίδα του προσώπου.

Advertisements

Οι μαλακτικές ουσίες όπως λανολίνη, βαζελίνη, κ.τ.λ. βοηθούν στην «συγκάλυψη» των κενών των κυττάρων του δέρματος, τη «λίπανση» και την εξομάλυνση της επιδερμίδας. Οι συντηρητικές ουσίες εμποδίζουν στην ανάπτυξη βακτηριδίων μέσα στις κρέμες. Άλλα συστατικά που περιέχουν οι ενυδατικές κρέμες προσώπου είναι οι βιταμίνες, ανόργανα συστατικά, φυτικά εκχυλίσματα και αρώματα.

Τι πρέπει να κάνεις;
Εάν θέλεις ενυδατωμένο δέρμα (και ποια δε το θέλει;;), θα πρέπει να ενυδατώνεσαι συνεχώς. Σίγουρα, το να βάζεις στο βρεγμένο σου δέρμα λίγο λάδι μετά το ντους κάνει δουλειά, αλλά εάν θέλεις ενυδατωμένη επιδερμίδα όλη την ημέρα, είναι καλύτερο να προτιμήσεις μια λοσιόν.

Στο ντους, πλύσου με ήπια σαπούνια, απόφυγε το πολύ καυτό νερό, φόρεσε χαλαρά και άνετα ρούχα και ποτέ μα ποτέ μην ξεχνάς την ενυδατική σου.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα