Μην χασετε

Χοληστερίνη: Οι 5 πιο κοινοί μύθοι που πρέπει να γνωρίζεις

Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των λιπιδίων.

Παρόλο που είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, τα υψηλά επίπεδά της στο αίμα συνδέονται με βλάβες των αγγείων και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μερικές φορές, ο οργανισμός μας παράγει περισσότερη χοληστερίνη από όση χρειάζεται και αυτή η περίσσεια κυκλοφορεί στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν θρόμβωση των αιμοφόρων αγγείων και να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δείτε στις παρακάτω εικόνες 5 κοινούς μύθους για τη χοληστερίνη.

Advertisements

 

Οι Αμερικανοί έχουν τα υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης:

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι άνδρες κατέχουν την 83η θέση στον κόσμο και οι γυναίκες την 81η θέση με μέση τιμή 197mg/dL, ακριβώς κάτω από το όριο υψηλού κινδύνου. Στην Κολομβία αντίστοιχα, η μέση χοληστερίνη στους άνδρες είναι 244mg/dL, ενώ οι γυναίκες σε Ισραήλ, Λιβύη, Νορβηγία και Ουρουγουάη έχουν 232mg/dL.

 

Τα αυγά είναι η χειρότερη τροφή:

Είναι αλήθεια ότι τα αυγά έχουν αρκετή διατροφική χοληστερίνη, πάνω από 200mg, δηλαδή πάνω από τα δύο τρίτα της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, την οποία η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας ορίζει στα 300mg. Η διατροφική χοληστερόλη εντούτοις, δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο πιστεύαμε κατά το παρελθόν, καθώς μόνο μια μικρή ποσότητα της χοληστερόλης των τροφίμων καταλήγει στην κυκλοφορία του αίματος.

 

Advertisements

Τα παιδιά δεν έχουν υψηλή χοληστερόλη:

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η αθηροσκλήρωση, η στένωση των αρτηριών που οδηγεί σε έμφραγμα, μπορεί να αρχίζει ήδη από την ηλικία των 8 ετών. Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων, τα παιδιά που είναι υπέρβαρα, έχουν αρτηριακή πίεση υψηλότερη από το φυσιολογικό ή οικογενειακό ιστορικό, πρέπει να ελέγχονται από την ηλικία των δύο ετών. Τα παιδιά με υψηλή χοληστερίνη πρέπει να ακολουθούν διατροφή χωρίς κορεσμένα λιπαρά, να λαμβάνουν συμπληρώματα φυτικών ινών και να αθλούνται.

 

Οι τροφές με 0 χοληστερόλη ωφελούν την καρδιά:

Η ποσότητα χοληστερόλης στις ετικέτες των συσκευασιών των τροφίμων, αφορά την χοληστερόλη που περιέχουν οι τροφές, αλλά είναι μόνο ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει υψηλή χοληστερόλη. Πιο επικίνδυνες είναι οι πλούσιες σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά τροφές, οι οποίες αυξάνουν τα επίπεδα της LDL ή κακής χοληστερόλης που προκαλεί αθηροσκλήρωση.

 

Η χοληστερίνη είναι πάντα επικίνδυνη:

Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να γίνει επικίνδυνη, αλλά η ίδια η χοληστερόλη είναι απαραίτητη σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού, από τη μόνωση των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο μέχρι τη δομή των κυτταρικών μεμβρανών. Ο ρόλος της χοληστερόλης στις καρδιακές παθήσεις συχνά παρεξηγείται. Η χοληστερόλη μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος από λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας και υψηλής πυκνότητας (LDL και HDL). Η LDL, γνωστή ως κακή χοληστερόλη, είναι αυτή που ευθύνεται για την αθηροσκλήρωση.

 

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα