Μην χασετε

Τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα απο το οποίο πάσχει η Άσπα Τσίνα

Ο καρκίνος που ονομάζεται πολλαπλό μυέλωμα (αλλιώς αποκαλούμενο και πλασμοκύτωμα ή ασθένεια του Kahler) είναι μια κακοήθης μετατροπή των πλασματοκυττάρων, όπου η αναπαραγωγή αυτών των κυττάρων μέσα στον μυελό των οστών είναι εκτός ελέγχου.

Τα κύτταρα του πλάσματος μας βοηθούν να καταπολεμούμε τις λοιμώξεις, δημιουργώντας αντισώματα τα οποία με την σειρά τους αναγνωρίζουν και επιτίθενται στα μικρόβια. Το πολλαπλό μυέλωμα προκαλεί την συσσώρευση καρκινικών κυττάρων στον μυελό των οστών τα οποία σταδιακά υπερτερούν των υγιών κυττάρων του αίματος. Αντί να παράγουν χρήσιμα αντισώματα, τα καρκινικά κύτταρα παράγουν μη φυσιολογικές πρωτεΐνες, που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα νεφρά.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα στο πολλαπλό μυέλωμα μπορεί να ποικίλουν και, σε πρώιμο στάδιο της νόσου, μπορεί να μην υπάρχουν καν. Όταν παρουσιαστούν, μπορεί να περιλαμβάνουν:

Advertisements

-Οσφυαλγία, ειδικά στη σπονδυλική στήλη, ή στο στήθος
-Ναυτία
-Δυσκοιλιότητα
-Απώλεια της όρεξης
-Ψυχική σύγχυση
-Κόπωση
-Συχνές λοιμώξεις
-Απώλεια βάρους
-Αδυναμία, ή μούδιασμα στα πόδια
-Υπερβολική δίψα

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές του πολλαπλού μυελώματος περιλαμβάνουν:

-Συχνές λοιμώξεις. Τα προβληματικά κύτταρα αναστέλλουν την ικανότητα του οργανισμού σας να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

-Προβλήματα οστών. Το πολλαπλό μυέλωμα μπορεί επίσης να επηρεάσει τα οστά σας, οδηγώντας σε οστικούς πόνους, αραίωση των οστών και σπασμένα οστά.

Advertisements

-Μειωμένη λειτουργία των νεφρών. Το πολλαπλό μυέλωμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην λειτουργία των νεφρών, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής ανεπάρκειας. Τα αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα που σχετίζονται με την εξάλειψη των οστών μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα των νεφρών σας να φιλτράρουν τα απόβλητα του αίματος. Οι πρωτεΐνες που παράγονται από τα καρκινικά κύτταρα του μυελώματος μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια προβλήματα.

-Χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία). Καθώς τα κύτταρα του μυελώματος πλήττουν τα φυσιολογικά κύτταρα του αίματος, το πολλαπλό μυέλωμα μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιμία και άλλα προβλήματα αίματος.

Υπάρχουν διάφορες μορφές πολλαπλού μυελώματος που διαφέρουν μεταξύ τους στη δομή των παραγομένων αντισωμάτων. Το πολλαπλό μυέλωμα μπορεί να υφίσταται επί σειρά ετών χωρίς εμφανή συμπτώματα ασθένειας. Κατά κανόνα, τα συμπτώματα της ασθένειας που περιγράφουμε εδώ δεν εμφανίζονται παρά μόνο αφού η ασθένεια υφίσταται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το ερώτημα, γιατί αναπτύσσεται το πολλαπλό μυέλωμα παραμένει μέχρι και σήμερα κατά το μεγαλύτερο μέρος αναπάντητο. Αν και η νόσος παρατηρείται πιο συχνά μεταξύ στενών συγγενών (γονείς/αδέλφια) το πολλαπλό μυέλωμα δεν αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια με την στενή έννοια του όρου.

Συχνές ερωτήσεις

Πόσο συχνό είναι το πολλαπλό μυέλωμα;

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή κακοήθους καρκίνου του νωτιαίου μυελού και ανήκει στα στην ομάδα των μη Hodgkin λεμφωμάτων. Είναι μια σχετικά σπάνια μορφή καρκίνου που ευθύνεται για περίπου το ένα τοις εκατό όλων των καρκίνων και για περίπου το δύο τοις εκατό του συνόλου των θανάτων από καρκίνο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μητρώων Καρκίνου, κάθε έτος εμφανίζονται 21.420 νέα περιστατικά πολλαπλού μυελώματος στην Ευρώπη, ενώ οι θάνατοι από αυτήν την ασθένεια είναι περίπου 15.000. Εκτιμάται ότι 60.000 άτομα στην Ευρώπη πάσχουν επί του παρόντος από αυτήν την ασθένεια (UICC).

Ποιες ομάδες ατόμων επηρεάζονται συχνότερα;

Advertisements

Οι περισσότεροι ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα είναι άνω των 60 ετών. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα νόσησης από αυτήν τη μορφή καρκίνου αυξάνεται με την ηλικία. Εντούτοις, πολλά άτομα νεότερης ηλικίας πάσχουν επίσης από πολλαπλό μυέλωμα.

Η ασθένεια είναι μεταδοτική ή κληρονομική;

Το πολλαπλό μυέλωμα δεν είναι μεταδοτικό. Παρόλο που οι συγγενείς πρώτου βαθμού (γονείς, αδελφοί και αδελφές) των ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας, αυτή δεν είναι μια κληρονομική ασθένεια υπό τη στενότερη έννοια.

Υπάρχει θεραπεία για το πολλαπλό μυέλωμα;

Με το πολλαπλό μυέλωμα, η μόνιμη ίαση είναι δυνατή μόνο σε περιπτώσεις τοπικής εμφάνισης (μονήρες πολλαπλό μυέλωμα) και, στους νεότερους ασθενείς, μετά από αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών (από κάποιο άλλο άτομο). Εκτός αυτού, το πολλαπλό μυέλωμα δεν είναι ιάσιμο με τις υπάρχουσες μεθόδους θεραπείας. Στόχος της θεραπείας είναι συνεπώς η παράταση της ζωής και η βελτιστοποίηση της ποιότητάς της.

Ποιο είναι το προσδόκιμο της ζωής των ατόμων με πολλαπλό μυέλωμα;

Ο μέσος όρος του προσδόκιμου της ζωής από τη στιγμή της διάγνωσης αναφέρεται συχνά από πέντε έως οκτώ χρόνια. Ωστόσο, αυτές είναι μόνο οι μέσες τιμές και το προσδόκιμο της ζωής μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερο. Σύμφωνα με μια μελέτη του Ευρωπαϊκού Μητρώου Καρκίνου (2002), μόνο το εν τρίτο του συνόλου των ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα ζει παραπάνω από πέντε χρόνια.

[iatropedia.gr, myeloma-euronet.lhrm.de]

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα