Μην χασετε

Τα 5 πιο συχνά ατυχήματα στις διακοπές και πώς να τα αποφύγετε

Κάποιες δραστηριότητες στις διακοπές είναι εξ’ ορισμού επικίνδυνες: όπως θαλάσσιο σκι, snowboard και ιστιοπλοΐα, ενέχουν υψηλό κίνδυνο τραυματισμού.

Αλλά ακόμα και οι χαλαρές καλοκαιρινές διακοπές μπορούν να σας οδηγήσουν στο νοσοκομείο ή το ιατρικό κέντρο.

 

Δείτε παρακάτω για τα 5 πιο συνηθισμένα ατυχήματα που μπορεί να σας συμβούν στις διακοπές και πώς μπορείτε να τα αποφύγετε.

Advertisements

 

Γλιστρήματα, στραμπουλήγματα και πτώσεις   

Άγνωστο περιβάλλον, ολισθηρές επιφάνειες στην πισίνα και ίσως ένα αλκοολούχο ποτό, ή… δύο, αυξάνουν τις πιθανότητες μίας άσχημης πτώσης ενώ είστε σε διακοπές. Ακούγεται προφανές, αλλά προσέξτε πού πατάτε!

Ακόμη και το πιο εντυπωσιακό τοπίο δεν θα πρέπει να σας αποσπάσει την προσοχή από το μονοπάτι. Αποφύγετε, λοιπόν, να περπατάτε κατά τη διάρκεια της βιντεοσκόπησης στο τηλέφωνό σας ή τη λήψη φωτογραφιών.

Πολλά ατυχήματα στις διακοπές προκαλούνται, επίσης, από κακοστρωμένα χαλιά, κακή συντήρηση δαπέδων ή υγρές επιφάνειες σε ξενοδοχεία.

Advertisements

Εάν βρίσκεστε σε μια χώρα με θερμό κλίμα το σώμα σας θα μεταβολίσει το αλκοόλ πιο εύκολα. Για να γλυτώστε ένα άσχημο μεθύσι, αφήστε κατά μέρος την κατανάλωση αλκοόλ και προτιμήστε το νερό ή τα αναψυκτικά.

Τέλος, μην τρέχετε σε βρεγμένες επιφάνειες με πλακάκια κι αποφύγετε τις βουτιές.

 

Ηλιακό έγκαυμα και θερμοπληξία

Καθώς ο ήλιος «λούζει» τη χώρα μας σχεδόν 365 ημέρες το χρόνο, θα περίμενε κανείς οι Έλληνες να είναι εξοικειωμένοι και προσεκτικοί με την έκθεσή τους στον ήλιο. Ωστόσο, τα κέντρα υγείας κάθε καλοκαίρι καλούνται να αντιμετωπίσουν εκατοντάδες κρούσματα θερμοπληξίας και περιστατικά εγκαυμάτων.

Όσον αφορά το αντηλιακό, πρέπει να λάβετε υπόψη τόσο τον παράγοντα προστασίας από τον ήλιο (SPF) όσο και την αξιολόγηση των αστεριών. Το SPF αναφέρεται στο επίπεδο προστασίας από το υπεριώδες φως Β και κυμαίνεται από 20 έως 50. Ένα SPF 20 σημαίνει ότι μπορείτε να διπλασιάσετε την ποσότητα έκθεσης στον ήλιο προτού καείτε. Η επάλειψη με τη διπλάσια ποσότητα δεν σημαίνει βεβαίως ότι είστε προστατευμένοι για τετραπλάσια ώρα. Το νεότερο σύστημα αστεριών, από 1 έως 4 – όπου το 4 είναι το υψηλότερο – υποδηλώνει προστασία UVA. Προσπαθήστε να βρείτε ένα αντιηλιακό προϊόν με υψηλό συνδυασμό και των δύο για μέγιστη προστασία.

Advertisements

Ακόμα και αν τα αντιηλιακά είναι αδιάβροχα, η αποτελεσματικότητά τους θα μειωθεί με μια βουτιά στην πισίνα ή τη θάλασσα, οπότε εφαρμόστε ξανά ξανά μετά το κολύμπι.

Τα αντηλιακά, με βάση το οξείδιο του ψευδαργύρου ή το διοξείδιο του τιτανίου εφαρμόζονται σε ευαίσθητες περιοχές, όπως τα χείλη και τη μύτη και σχηματίζουν ένα ισχυρό αντανακλαστικό φράγμα ενάντια στον ήλιο. Τα αντιηλιακά είναι εξίσου χρήσιμα όταν ταξιδεύετε σε μεγάλα υψόμετρα, όπου οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο έντονες.

Όποιος και αν είναι ο τόνος του δέρματός σας, αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως μεταξύ 12 και 2 το μεσημέρι (3 το μεσημέρι στις τροπικές περιοχές), καθώς αυτές τις ώρες ο ήλιος είναι ο πιο δυνατός.

Εάν κάνετε ηλιοθεραπεία, κάντε συχνά διαλείμματα μπαίνοντας κάτω από σκιά, δροσίστε το δέρμα σας με ένα χλιαρό ντους ή μπάνιο, πάρτε παυσίπονα και εφαρμόστε λοσιόν καλαμίνης ή κρέμα για μετά τον ήλιο (aftersun).

Η θεραπεία για τη θερμική εξάντληση είναι παρόμοια, αλλά δεν οδηγεί σε θερμοπληξία, που είναι πολύ πιο σοβαρή και μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ζάλη, σύγχυση και ανησυχία, ξηρό και κοκκινισμένο δέρμα, αδύναμο παλμό, πυρετό άνω των 40 βαθμών Κελσίου και επιδείνωση της ανταπόκρισης του ασθενούς. Εάν υποψιάζεστε θερμοπληξία, καλέστε για άμεση ιατρική βοήθεια.

 

Τροχαία ατυχήματα

Όσοι έχουν ταξιδέψει στην ελληνική επαρχία και, κυρίως σε νησιά, γνωρίζουν ότι σε πολλές περιπτώσεις η άσφαλτος είναι κακοσυντηρημένη με ελλιπή σήμανση, ενώ μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου που επικοινωνεί με απομακρυσμένα χωριά είναι χωμάτινο με επικίνδυνα χαντάκια. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που τα τροχαία ατυχήματα είναι τόσο πολλά το καλοκαίρι.

Μείνετε σε εγρήγορση, είτε είστε οδηγός, είτε πεζός, είτε επιβάτης. Προετοιμαστείτε κατάλληλα πριν από τις διακοπές, φροντίζοντας να πάρετε όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται για την κατάσταση του οδικού δικτύου που θα χρησιμοποιήσετε για τις εξορμήσεις σας. Τέλος, μην ξεχάσετε να πάρετε ρεζέρβα, να αναγομώσετε τον πυροσβεστήρα στο ΙΧ σας και να προμηθευτείτε ένα kit πρώτων βοηθειών.

 

Τροφική δηλητηρίαση

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υγρασία, αλλά και η ποιότητα του τρεχούμενου νερού σε ορισμένες περιοχές, προκαλούν φούσκωμα και μετεωρισμό σε πολλούς παραθεριστές, κάθε καλοκαίρι.

Τα βακτήρια αναπτύσσονται γρηγορότερα σε θερμότερα κλίματα, οπότε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την κατανάλωση των θαλασσινών και των πουλερικών. Ακόμα, όμως, και τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση εάν έχουν πλυθεί σε τοπικό νερό που δεν έχουμε συνηθίσει.

Ο εμετός μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη αφυδάτωση πολύ γρήγορα, οπότε μείνετε σε εγρήγορση για αυτήν την πιθανότητα. Οι ειδικοί συνιστούν να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο, να τρώτε ήπια τρόφιμα όπως τοστ, κράκερ, ρύζι και μπανάνες όταν είστε έτοιμοι και αποφεύγετε το αλκοόλ, την καφεΐνη, τα ανθρακούχα ποτά, τα πικάντικα και λιπαρά τρόφιμα.

Αποφύγετε τη διασπορά της μόλυνσης μένοντας μακριά από τους άλλους όσο το δυνατόν περισσότερο και βεβαιωθείτε ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού σας, πλένουν τα χέρια τους τακτικά με σαπούνι και ζεστό νερό. Καθαρίστε συχνά τις επιφάνειες, τα καθίσματα τουαλέτας, τα καζανάκια, τις λεκάνες και τις βρύσες συχνά και δώστε σε όλους τις δικές τους πετσέτες και κλινοσκεπάσματα.

Εάν είστε ευάλωτοι στην αφυδάτωση, πάρτε διαλύματα αναπλήρωσης ηλεκτρολυτών από ένα φαρμακείο, για να αντικαταστήσετε το αλάτι, τη γλυκόζη και άλλα σημαντικά μέταλλα. Εάν, πάντως, τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή επίμονα θα χρειαστεί μια επίσκεψη σε γιατρό, ο οποίος θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά ή φάρμακα για να σταματήσει ο εμετός.

 

Αθλητισμός και εκδρομές

Ενώ οι περισσότερες εκδρομές γίνονται χωρίς προβλήματα, βεβαιωθείτε ότι ξεκινάτε με μια αξιόπιστη εταιρεία. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις πριν τους δώσετε τα χρήματά σας – και την ασφάλειά σας.

Εάν σκοπεύετε να κάνετε κράτηση για rafting ή καταδύσεις, σίγουρα αξίζει να ελέγξετε κριτικές και διαπιστευτήρια για την εταιρεία που ηγείται της δραστηριότητας.

Οι απλές προφυλάξεις μπορούν πραγματικά να κάνουν τη μεγάλη διαφορά! Φορέστε sportex όταν τις ημέρες που θα κάνετε υπαίθριες δραστηριότητες και αποφύγετε τους συνηθισμένους τραυματισμούς στα πόδια και τη σπονδυλική στήλη. Μην πηδήξετε ποτέ σε μια πισίνα μέχρι να βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά βαθιά.

Τέλος, εκτός από τον ΑΜΚΑ σας, έχετε πάντα μαζί σας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας (EHIC) που θα σας δώσει δικαίωμα σε δωρεάν ή σημαντικά μειωμένη υγειονομική περίθαλψη.

 

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα