Μην χασετε

Σκέφτεσαι να ξεκινήσεις δίαιτα; Οι ανορθόδοξες μέθοδοι αδυνατίσματος που καλό είναι να αποφύγεις

Οι γιορτές είναι πλέον παρελθόν και το μόνο που έχει μείνει για να μας τις θυμίζει, είναι τα παραπανίσια κιλά που πήραμε από τις ατασθαλίες. Συνήθως όταν τελειώνουν οι γιορτές και ανεβαίνουμε στην ζυγαριά, ο αριθμός που βλέπουμε μας προκαλεί άγχος με αποτέλεσμα να ακολουθούμε διάφορες δίαιτες για να χάσουμε βάρος. Αν είσαι σε αυτήν τη φάση λοιπόν, οφείλεις να γνωρίζεις για τις ανορθόδοξες δίαιτες που καλό να ήταν να μην υιοθετήσεις στην καθημερινότητά σου, καθώς υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να έρθεις αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα υγείας και ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλεις.

Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Έλενα Γελαδά μας λέει τις σημαντικές λεπτομέρειες για αυτές τις δίαιτες και μας εξηγεί πως θα βρούμε την κατάλληλη για να απαλλαχτούμε από το περιττό βάρος. Ο λόγος στην ειδικό…

Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει για προϊόντα και κρέμες αδυνατίσματος, δίαιτες που υπόσχονται εγγυημένα αποτελέσματα σε μόλις 1 εβδομάδα, δίαιτες με αποκλεισμό τροφίμων (π.χ ψωμί ), δίαιτες που απουσιάζει τελείως η στερεή τροφή και βασίζεται σε χυμούς φρούτων και λαχανικών ή για “μαγικά βότανα και καφέ που “καίνε” το λίπος ενώ συνεχίζουμε να τρώμε ότι θέλουμε.

Η βιομηχανία αδυνατίσματος που έχει στηθεί έχει έσοδα δισεκατομμυρίων και τα βιβλία διαίτης βρίσκονται στην κορυφή των πωλήσεων ανάμεσα σε άλλα βιβλία. Όμως πολλές φορές αυτές οι ανορθόδοξες δίαιτες προωθούνται από άτομα που δεν είναι ειδικοί ή με κανέναν τρόπο εκπαιδευμένοι να προσφέρουν αυτές τις πληροφορίες. Επίσης, επειδή η απώλεια βάρους μπορεί να είναι ανθυγιεινή, αυτές οι δίαιτες μπορεί να αποβούν ακόμα και επικίνδυνες για την υγεία του ατόμου που θα την ακολουθήσει. Πάμε να δούμε τις πιο “διάσημες” ανορθόδοξες δίαιτες…

Advertisements

ΧΑΜΗΛΕΣ ΣΕ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ

Συχνά χρησιμοποιούνται για γρήγορη απώλεια βάρους σε ασθενείς με σοβαρού βαθμού παχυσαρκία (VLEDs-Very Low Energy Diets). Είναι τυπικά συνυφασμένες με νοσοκομεία και άτομα που κάνουν αυτές τις δίαιτες παρακολουθούνται από ιατρούς, διαιτολόγο και ομάδα ιατρικού προσωπικού.

Ωστόσο, ο κίνδυνος χρήσης τέτοιας δίαιτας από άτομα που απλά θέλουν να χάσουν κάποια κιλά αποτελεί ρίσκο για την υγεία τους. Αμφισβητείται ακόμη, αν μπορούν τα άτομα αυτά να διατηρήσουν το χαμένο σωματικό βάρος μόλις επιστρέψουν σε κανονική διατροφή.

ΜΟΝΟΦΑΓΙΚΕΣ Ή ΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ

Advertisements

Οι δίαιτες αυτές υπόσχονται άμεσα αποτελέσματα σε μόλις 1 μήνα με μεγάλη απώλεια βάρους. Προτείνουν την κατανάλωση κρέατος με σαλάτα και αποκλείουν την κατανάλωση κάποιων θρεπτικών συστατικών (συνήθως υδατάνθρακες) απαγορεύοντας την κατανάλωση μιας ολόκληρης και πολύ σημαντικής ομάδας τροφίμων όπου είναι τα δημητριακά και τα αμυλούχα τρόφιμα.

Το αποτέλεσμα τους είναι:

  • Τα άτομα που τις ακολουθούν λόγω της στέρησης παρουσιάζουν μεγαλύτερα επεισόδια υπερφαγίας και οδηγούνται στο φαινόμενο “γιο-γιο” (αυξομειώνουν συνεχώς το βάρος τους).
  • Η μείωση βάρους προέρχεται από μείωση των υγρών του σώματος και της μυικής μάζας και όχι από το λιπώδη ιστό που είναι και το επιθυμητό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση του βασικού μεταβολισμού που καθιστά πολύ δύσκολη την διατήρηση της απώλειας καθώς και την μείωση βάρους στο μέλλον.
  • Επιπτώσεις στην υγεία με πολλά συμπτώματα όπως ζαλάδες, αύξηση χοληστερίνης, αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγεικών νοσημάτων κ.α .

ΔΙΑΙΤΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ

Τα συγκεκριμένα προϊόντα υπόσχονται μείωση βάρους και καύση του λίπους απλά με την κατανάλωσή τους, χωρίς τα άτομα να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες… πράγμα που πρακτικά δεν ισχύει. Δεν υπάρχει κανένα “μαγικό” ρόφημα που να αντικαθιστά την ισορροπημένη διατροφή και να προκαλεί μείωση του λίπους χωρίς το άτομο να αλλάξει την διατροφική του συμπεριφορά και την άσκηση του.

Πως μπορεί κάποιος που επιθυμεί να χάσει βάρος να γνωρίζει ποιες μέθοδοι είναι κατάλληλες και ποιες όχι;
Συνήθως οι ακατάλληλες μέθοδοι προτείνονται από άτομα τα οποία δεν είναι ειδικοί σε θέματα διατροφής και άσκησης απλά προωθούν τους συγκεκριμένους τρόπους αδυνατίσματος. Η απότομη απώλεια βάρους δεν προτείνεται καθώς είναι επικίνδυνη για την υγεία. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κανένα τρόφιμο, ρόφημα ή προϊόν δεν μπορεί να βοηθήσει στην μείωση βάρους και στην καύση λίπους αν δεν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Αποφύγετε τις μονοφαγικές δίαιτες και δίαιτες με πολλές στερήσεις καθώς και προϊόντα που κάνουν “θαύματα”.

Καλό θα ήταν να συμβουλεύεστε διαιτολόγο για θέματα διατροφής καθώς κάθε άτομο έχει διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες για να χάσει βάρος διατηρώντας την υγεία του.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα