Μην χασετε

Το ένα πράγμα που μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής μέχρι και 10 χρόνια

Οι επιλογές και οι συνήθειες που δημιουργούνται από νεαρή ηλικία επηρεάζουν την ποιότητα ζωής μακροπρόθεσμα. Και ενώ στα 20 νομίζουμε ότι είμαστε αήττητοι, ωστόσο υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί να μειώσει τη ζωή μας μέχρι και δέκα χρόνια.

Ο ένοχος; Η παχυσαρκία, η οποία πλέον θεωρείται πάθηση και έχει συνδεθεί με την εμφάνιση πολλών νοσημάτων όπως διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Diabetes and Endocrinology , οι ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα μοντέλο πρόβλεψης του κινδύνου της παχυσαρκίας και της μείωσης του προσδόκιμου ζωής. Ανακάλυψαν ότι η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει τη συνολική διάρκεια ζωής κατά οχτώ με δέκα χρόνια.

Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν σαφές: όσο πιο πολλά κιλά πάνω από το φυσιολογικό έχει ένα άτομο, τόσο λιγότερα χρόνια θα ζήσει. Ενώ όταν ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής υιοθετώντας τη μεσογειακή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής.

Όσο αφορά την Ελλάδα το 42% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών είναι υπέρβαρα, ενώ παχύσαρκα είναι το 14% των κοριτσιών και το 20% των αγοριών σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Μάλιστα όσο αφορά τα υπέρβαρα αγόρια η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κύπρο. Στα παχύσαρκα αγόρια η Ελλάδα βρίσκεται στην Τρίτη θέση μετά την Ιταλία και την Κύπρο.

Advertisements

Όσο αφορά τα υπέρβαρα κορίτσια βρισκόμαστε στην τρίτη θέση στην Ευρώπη μαζί με την Ιταλία. Ενώ στα παχύσαρκα κορίτσια η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση και στις τρεις πρώτες βρίσκονται η Κύπρος, η Ισπανία και η Μάλτα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει πως για την παχυσαρκία παίζουν σημαντικό ρόλο οι διατροφικές συνήθειες. Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες που τρώνε πρωινό, καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα και αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τη ζάχαρη και τα αναψυκτικά, καθώς επίσης κάνουν σωματική δραστηριότητα, έχουν μειωμένη πιθανότητα να πάρουν παραπάνω κιλά και αυξημένη πιθανότητα να κατακτήσουν τη μακροζωία.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα