Μην χασετε

Οι τροφές που τονώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις τροφές και τα συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στη συγκέντρωση, ενισχύουν τη μνήμη και βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μπορούν όμως να βοηθήσουν πραγματικά;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα γερνάει και οι λειτουργίες σταδιακά φθίνουν.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες για τη διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου εάν προσθέσετε «έξυπνες» τροφές και ποτά στην καθημερινότητά σας.

Advertisements
Καφεΐνη: Δίνει ενέργεια και βοηθά στη συγκέντρωση. Βρίσκεται στον καφέ, τη σοκολάτα, τα ενεργειακά ποτά και κάποια φάρμακα. Η επίδρασή της είναι βραχυπρόθεσμη. Μην το παρακάνετε γιατί μπορεί να έχει αρνητική επίδραση.
Ζάχαρη: Είναι η καλύτερη πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο, όχι όμως η επιτραπέζια ζάχαρη, αλλά η γλυκόζη, την οποία το σώμα παίρνει από τα σάκχαρα και τους υδατάνθρακες των τροφών. Αυτός είναι ο λόγος που ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού ή άλλων φρούτων μπορεί να τονώσει προσωρινά τη μνήμη και τη σκέψη. Αποφεύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες που προκαλούν καρδιακές παθήσεις και άλλες ασθένειες.
Η σημασία του πρωινού: Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε πρωινό έχουν καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση. Ειδικά οι μαθητές που τρώνε πρωινό, έχουν καλύτερες επιδόσεις. Οι καλύτερες επιλογές είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά και τα φρούτα.
Ψάρια: Τα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά ψάρια αποτελούν κλειδί για την υγεία του εγκεφάλου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η επαρκής πρόσληψη ωμέγα-3 συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού και βραδύτερο ρυθμό έκπτωσης των γνωστικών ικανοτήτων.
Καρύδια και σοκολάτα: Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι καλές πηγές της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε, η οποία έχει φανεί σε μελέτες ότι συνδέεται με μικρότερη νοητική έκπτωση καθώς γερνάτε. Η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και περιέχει φυσικά διεγερτικά όπως η καφεΐνη, που ενισχύουν τη συγκέντρωση.
Αβοκάντο και ολόκληροι σπόροι: Η λειτουργία των οργάνων, ειδικά του εγκεφάλου και της καρδιάς, εξαρτάται από την κυκλοφορία του αίματος. Μία δίαιτα πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτα όπως το αβοκάντο μειώνουν την κακή χοληστερόλη και τον κίνδυνο δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας και κατά συνέπεια των καρδιακών παθήσεων.
Μύρτιλα: Έρευνες έχουν δείξει ότι προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τις επιδράσεις νευροεκφυλιστικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η άνοια και η νόσος Alzheimer. Έχει φανεί επίσης ότι μια διατροφή πλούσια σε μύρτιλα, βελτιώνει τις ικανότητες μάθησης.

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα