Μην χασετε

Μετατόπιση σπονδύλου: 7 «ύπουλα» σημάδια που πιθανώς αγνοείτε

Οι σπόνδυλοι βρίσκονται ο ένας πάνω στον άλλο και σχηματίζουν τη σπονδυλική στήλη, που ξεκινάει από τη βάση του κρανίου και φτάνει στον κόκκυγα.

Ανάμεσα στους σπονδύλους βρίσκονται χόνδρινα μαξιλαράκια που ονομάζονται δίσκοι και αποτελούνται από ένα δυνατό ινώδες εξωτερικό κάλυμμα που προστατεύει το παχύρρευστο υγρό το οποίο βρίσκεται στο εσωτερικό.

Ο πόνος στη μέση δεν είναι το μόνο σύμπτωμα της μετατόπισης σπονδύλου, γνωστής και ως σπονδυλολίσθηση.

Μπορεί να μην έχετε καθόλου συμπτώματα ή να εκδηλωθεί έντονος σωματικός πόνος σε ένα σημείο.

Advertisements

Δείτε τα συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε μετατόπιση σπονδύλου:

Πόνος στο πόδι ή το χέρι:

Επειδή ο δίσκος μπορεί να μετατοπιστεί σε οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, ο πόνος μπορεί να επηρεάσει και άλλα μέρη του σώματος εκτός από τη μέση σας. Ανάλογα με το σημείο που έχει γίνει η μετατόπιση, μπορεί να έχετε συμπτώματα στα χέρια ή τα πόδια.

Η μία πλευρά του σώματος είναι κρύα:

Όταν τα νεύρα ερεθίζονται λόγω μίας κήλης σε κάποιο σπόνδυλο, τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι τα αναμενόμενα. Μπορεί να αισθανθείτε κάψιμο, μούδιασμα, πόνο ή μία παράξενη αίσθηση κρύου κατά μήκος του κορμού του σώματός σας, συνήθως στη μία πλευρά.

Μούδιασμα στα χέρια:

Η περιοχή όπου εμφανίζονται τα συμπτώματα, μπορεί να αποτελεί ένδειξη για το σημείο που υπάρχει πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη. Αν για παράδειγμα μουδιάζει το χέρι σας όταν πληκτρολογείτε, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στον αυχένα σας.

Αδυναμία στα πόδια:

Οι νευρικές οδοί που διασχίζουν τον νωτιαίο μυελό φτάνουν μέχρι τα πόδια και μπορεί να αισθανθείτε αδυναμία ή έλλειψη ισορροπίας.

Πόνος στα πόδια:

Αν υπάρχει κήλη χαμηλά στη σπονδυλική στήλη και ασκείται πίεση σε κάποιο νεύρο, υπάρχει κίνδυνος ισχιαλγίας. Εκτός από πόνο στο πόδι, είναι πιθανό να μην αισθάνεστε τα πόδια ή τα δάχτυλα των ποδιών σας.

Advertisements

Πονάτε όταν γελάτε ή βήχετε:

Ο βήχας, το έντονο γέλιο ή το φτάρνισμα ασκούν πίεση στην κοιλιά σας, η οποία μπορεί να αντανακλά στην πλάτη σας.

Ο πόνος χειροτερεύει όταν ξεκουράζεστε:

Θα περιμένατε να πονάτε όταν σηκώνετε κάτι βαρύ, αλλά τελικά πονάτε περισσότερο όταν κάθεστε ή είστε ξαπλωμένοι. Ο πόνος επιδεινώνεται επίσης όταν σκύβετε προς τα εμπρός λόγω της πίεσης που ασκείται στα νεύρα.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα