Μην χασετε

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα 5 σημάδια-κλειδιά του «νεανικού» καρκίνου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, γνωστός και ως ορθοκολικός καρκίνος, χαρακτηρίζεται ως «νεανικός» καρκίνος, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στις μικρότερες ηλικίες.

Advertisements

Αν και η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 66 έτη, πρόσφατα στοιχεία που ήρθαν στο φως από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αποκαλύπτουν πως όλο και περισσότερες διαγνώσεις για καρκίνο του παχέος εντέρου αφορούν 20άρηδες ή 30άρηδες.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται εν μέρει στην πιο έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου χάρη στον προληπτικό έλεγχο (κολονοσκόπηση), ωστόσο αυξημένοι είναι και οι δείκτες θνησιμότητας μεταξύ των νέων που εμφανίζουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο θανατηφόρος καρκίνος στις ΗΠΑ. Μέσα στο 2018 εκτιμάται πως οι νέες διαγνώσεις θα φτάσουν τις 140.000.

Αν και δεν είναι βέβαιο ποιοι περιβαλλοντικοίγενετικοί ή άλλοι παράγοντες καθοδηγούν τη συχνότερη εκδήλωση του ορθοκολικού καρκίνου στους νέους, δεν θεωρείται τυχαίο ότι συμβαδίζει με την αυξημένη συχνότητα των περιστατικών παχυσαρκίας. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι συνήθειες και συμπεριφορές που οδηγούν στην υπερβολική αύξηση του βάρους, όπως η ανθυγιεινή διατροφή και η καθιστική ζωή, αποτελούν παράγοντες κινδύνου και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ιδιαίτερα αισιόδοξο είναι βέβαια το ότι ο δείκτης επιβίωσης για τον ορθοκολικό καρκίνο αγγίζει το εντυπωσιακό 92% εφόσον εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο. Έτσι, η έγκαιρη αναγνώριση των ενδείξεων για τη νόσο αποδεικνύεται σωτήρια, ιδιαίτερα μεταξύ των ανθρώπων νεαρής ηλικίας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε πέντε χαρακτηριστικά σημάδια του επικίνδυνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

1. Αναιμία:

Η αναιμία χαρακτηρίζεται από τον χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Ένας καρκινικός όγκος στο παχύ έντερο έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται έλκη (ανοιχτές πληγές) από τις οποίες διαρρέει αίμα κι έτσι μειώνεται σταδιακά η διαθεσιμότητα ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η αναιμία, η οποία προκαλεί αδυναμία και κόπωση, αποτελεί συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια της ανάπτυξης του ορθοκολικού καρκίνου.

2. Πρωκτiκή αιμορραγία:

Το αίμα μπορεί να είναι εμφανές στα κόπρανα ή στο χαρτί τουαλέτας. Δεν αποκλείεται επίσης τα κόπρανα να έχουν πολύ σκούρο χρώμα, ένδειξη που οφείλεται στην ύπαρξη αίματος στον γαστρεντερικό σωλήνα. Να σημειωθεί ότι η αιμορραγία δεν εμφανίζεται πάντα κατά τη διάρκεια των κενώσεων, αλλά μπορεί να διαπιστωθεί από τα ίχνη αίματος στο εσώρουχο.

3. Απώλεια βάρους:

Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που χαρακτηρίζει τις περισσότερες μορφές καρκίνου και οφείλεται στο γεγονός ότι αφενός η νόσος μειώνει την όρεξη και αφετέρου ότι επηρεάζει τον μεταβολισμό.

Advertisements

4. Δυσκοιλιότητα:

Οι καρκινικοί όγκοι του εντέρου συχνά προκαλούν απόφραξη που δυσκολεύει τις κενώσεις. Μια μερική απόφραξη μπορεί επίσης να επηρεάσει το σχήμα των κοπράνων, τα οποία γίνονται πιο λεπτά (μπορεί το πάχος τους να μην ξεπερνά αυτό ενός μολυβιού). Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η δυσκοιλιότητα ή οποιαδήποτε άλλη αλλαγή στη γαστρεντερική λειτουργία που επιμένει για περισσότερο από 4 εβδομάδες.

5. Πόνοι & κράμπες στην κοιλιά:

Ο ορθοκολικός καρκίνος προκαλεί επίσης πόνους και κράμπες στην περιοχή της κοιλιάς, καθώς και έντονο φούσκωμα και αέρια. Όταν οι ενοχλήσεις αυτές εμφανίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ιδιαίτερα εάν δεν υποχωρούν σε διάστημα αρκετών εβδομάδων πρέπει οπωσδήποτε να αξιολογούνται από γιατρό.

 

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα