Μην χασετε

Αντισύλληψη: Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γυναίκες

Στη σύγχρονη εποχή οι γυναίκες έχουν στη διάθεσή τους πολλά και διαφορετικά αντισυλληπτικά μέσα, προκειμένου να επιλέξουν εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στις προσωπικές τους ανάγκες και τον τρόπο ζωής τους.

Παρόλα αυτά, οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και οι ∈κτρώσεις συνεχίζουν να αποτελούν συχνά φαινόμενα ακόμα και σήμερα, λόγω της ελλιπούς πληροφόρησης αλλά και των λανθασμένων αντιλήψεων που έχουν επικρατήσει σχετικά με θέματα αντισύλληψης. Ακολουθούν μερικά από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γυναίκες, τα οποία ορισμένες φορές θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την υγεία τους.

Θεωρούν ότι μπορούν να υπολογίσουν τις γόνιμες ημέρες τους

Εάν πιστεύετε ότι οι γόνιμες μέρες σας είναι κοντά στη 14η ημέρα του κύκλου σας, τότε ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Πολλές γυναίκες νομίζουν ότι μπορούν να υπολογίσουν τις γόνιμες ημέρες τους, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν μέτρα αντισύλληψης για τις σ∈ξουαλικές τους επαφές. Παρόλα αυτά, η ωορρηξία δεν συμβαίνει πάντα την ίδια στιγμή του κύκλου. Είτε έχετε σταθερό είτε ακανόνιστο κύκλο, ο κίνδυνος σύλληψης είναι πάντα πιθανός, ακόμα και λίγες μέρες πριν ή μετά την περίοδο. Επιπλέον, κάθε ωάριο «ζει» για 24 ώρες ενώ τα σπ∈ρματοζωάρια επιβιώνουν μέχρι και πέντε ημέρες στις σάλπιγγες. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις προκειμένου να αποφευχθεί μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Ξεχνούν το αντισυλληπτικό χάπι

Τα αντισυλληπτικά δισκία πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά την ίδια ώρα. Ωστόσο, αν παραλείψετε να πάρετε ένα δισκίο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι την επόμενη δόση σας, τότε δεν είστε προστατευμένες από μία πιθανή εγκυμοσύνη. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να σας πει πώς θα συνεχίσετε τη λήψη των αντισυλληπτικών σας και φροντίστε να χρησιμοποιείτε κάποια επιπρόσθετη αντισυλληπτική μέθοδο, όπως το προφυλακτικό, για τις επόμενες ημέρες. Σε περίπτωση που είχατε σ∈ξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη σε αυτό το χρονικό διάστημα, ενδεχομένως να χρειαστεί να λάβετε το χάπι επείγουσας αντισύλληψης.

Advertisements

Δεν είναι ενημερωμένες σχετικά με την επείγουσα αντισύλληψη

Η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε περιπτώσεις που γίνεται χρήση αξιόπιστων μεθόδων αντισύλληψης, όπως για παράδειγμα αν μία γυναίκα ξεχάσει να λάβει το αντισυλληπτικό της χάπι. Παράλληλα, μπορεί να είναι μία ιδιαίτερα αποτελεσματική λύση σε περίπτωση ατυχήματος κατά τη διάρκεια της σ∈ξουαλικής επαφής. Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το χάπι «της επόμενης ημέρας», που μπορεί να κάνουν τις γυναίκες να διστάζουν να το επιλέξουν. Για αυτό η ενημέρωση γύρω από το ζήτημα είναι πολύ σημαντική, καθώς υπάρχουν σύγχρονα δισκία επείγουσας αντισύλληψης  που μπορούν να αποτρέψουν μία εγκυμοσύνη ακόμα και λίγο πριν την ωορρηξία όταν ο κίνδυνος εγκυμοσύνης είναι μεγαλύτερος. Φυσικά, όπως όλα τα φάρμακα, ενδέχεται να έχει παρενέργειες, αν και αυτές δεν παρουσιάζονται σε όλες τις γυναίκες.

Θεωρούν ότι με τη διακεκομμένη σuνοuσία δεν υπάρχει κίνδυνος εγκυμοσύνης

Η μέθοδος της διακεκομμένης σuνοuσίας δεν είναι αξιόπιστη. Πέρα από το γεγονός ότι απαιτεί μεγάλο αυτοέλεγχο του συντρόφου, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για πιθανή εγκυμοσύνη, λόγω των προσπ∈ρματικών υγρών.

Πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης κατά την περίοδο του θηλασμού

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι ο θηλασμός τις προστατεύει από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο η ωορρηξία να πραγματοποιείται κανονικά, ακόμα και αν μία νέα μητέρα θηλάζει. Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί μία εγκυμοσύνη το ζευγάρι πρέπει να επιλέξει κάποια μέθοδο αντισύλληψης.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα