Μην χασετε

Τζίντζερ: Οι ιδιότητες και τα πολύτιμα οφέλη στον οργανισμό μας

Το τζίντζερ (πιπερόριζα) είναι φυτό με φυλλώδη στελέχη και κιτρινωπά πράσινα άνθη. Το μπαχαρικό προέρχεται από τις ρίζες του φυτού.

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία διαφόρων τύπων στομαχικών προβλημάτων, όπως:

 • ναυτία
 • πρωινή αδιαθεσία εγκυμοσύνης
 • κολικός
 • μετεωρισμός
 • διάρροια
 • σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
 • απώλεια όρεξης

 

Άλλες χρήσεις περιλαμβάνουν ανακούφιση από:

Advertisements
 • ρευματοειδή αρθρίτιδα
 • οστεοαρθρίτιδα
 • έμμηνο ρύση
 • λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος
 • βήχα
 • αναπνευστικά προβλήματα
 • ημικρανία
 • βρογχίτιδα
 • διαβήτη

Μερικοί άνθρωποι εφαρμόζουν φρέσκο χυμό στο δέρμα τους για να θεραπεύσουν εγκαύματα. Το λάδι από πιπερόριζα εφαρμόζεται μερικές φορές στο δέρμα για να ανακουφίσει τον πόνο. Το εκχύλισμα τζίντζερ εφαρμόζεται επίσης στο δέρμα για την αποφυγή τσιμπήματος εντόμων. Στα τρόφιμα και τα ποτά, το τζίντζερ χρησιμοποιείται ως αρωματικός παράγοντας.

Μία από τις χημικές ουσίες στο τζίντζερ χρησιμοποιείται επίσης ως συστατικό σε καθαρτικά και αντιόξινα φάρμακα.

 

 

Advertisements

 Ιδιότητες και οφέλη για παθήσεις και ασθένειες

Είναι πιθανώς αποτελεσματικό για:

Ναυτία και έμετος που προκαλούνται από θεραπεία HIV/AIDS

Έρευνες δείχνουν ότι η λήψη τζίντζερ καθημερινά, 30 λεπτά πριν από κάθε δόση αντιρετροϊκής θεραπείας για 14 ημέρες, μειώνει τον κίνδυνο ναυτίας και εμέτου σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία HIV.

 

Πόνοι περιόδου

Έρευνες δείχνουν ότι η λήψη σκόνης πιπερόριζας 500-2000 mg κατά τις πρώτες 3-4 ημέρες του εμμηνορροϊκού κύκλου μειώνει τον πόνο σε γυναίκες με επώδυνες περιόδους.

 

Πρωινή αδιαθεσία εγκυμοσύνης

Η λήψη τζίντζερ από το στόμα φαίνεται να μειώνει τη ναυτία και τον εμετό σε ορισμένες έγκυες γυναίκες. Αλλά μπορεί να λειτουργήσει πιο αργά ή όχι τόσο αποτελεσματικά όσο τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη ναυτία. Επίσης, η λήψη οποιουδήποτε βοτάνου, ή φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια σημαντική απόφαση. Πριν πάρετε πιπερόριζα, φροντίστε να συζητήσετε τους πιθανούς κινδύνους με τον γιατρό σας.

 

Advertisements

 

Οστεοαρθρίτιδα

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη τζίντζερ μπορεί να μειώσει τον πόνο σε ορισμένα άτομα με οστεοαρθρίτιδα. Μια μελέτη δείχνει ότι η λήψη 250 mg εκχυλίσματος τζίντζερ τέσσερις φορές την ημέρα μειώνει τον πόνο της αρθρίτιδας στο γόνατο μετά από 3 μήνες θεραπείας. Έρευνα έδειξε επίσης ότι η θεραπεία μασάζ χρησιμοποιώντας λάδι που περιέχει πιπερόριζα και πορτοκάλι φαίνεται να μειώνει την βραχυπρόθεσμη δυσκαμψία και πόνο σε άτομα με πόνο στο γόνατο.

 

Ναυτία και έμετος μετά από χειρουργική επέμβαση

Οι περισσότερες κλινικές έρευνες δείχνουν ότι η λήψη 1 έως 1,5 γραμμαρίου τζίντζερ μία ώρα πριν από τη χειρουργική επέμβαση φαίνεται να μειώνει τη ναυτία και τον έμετο κατά τις πρώτες 24 ώρες μετά το χειρουργείο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η πιπερόριζα μείωσε τη ναυτία και τον εμετό κατά 38%. Επίσης, η εφαρμογή 5% ελαίου τζίντζερ στους καρπούς των ασθενών πριν από τη χειρουργική επέμβαση φαίνεται να αποτρέπει τη ναυτία σε περίπου 80% των ασθενών. Ωστόσο, η λήψη τζίντζερ από το στόμα μπορεί να μην μειώσει τη ναυτία και τον έμετο κατά την περίοδο 3-6 ώρες μετά την επέμβαση. Επίσης, το τζίντζερ μπορεί να μην έχει πρόσθετα αποτελέσματα όταν χρησιμοποιείται μαζί με φάρμακα για ναυτία και έμετο.

 

Ζάλη (ίλιγγος)

Η λήψη τζίντζερ φαίνεται να μειώνει τα συμπτώματα της ζάλης, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας.

 

Πρόληψη της ναυτίας

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη τζίντζερ έως και 4 ώρες πριν από το ταξίδι δεν αποτρέπει την ασθένεια της κίνησης (ναυτία). Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται καλύτερα, αλλά οι πραγματικές μετρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των μελετών υποδηλώνουν το αντίθετο. Αλλά σε μια μελέτη, η πιπερόριζα φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό από φάρμακο με διμενυδρινάτη (dimenhydrinate) στην μείωση των στομαχικών διαταραχών, που σχετίζονται με την ασθένεια της κίνησης.

 

 

Πιθανές παρενέργειες

Η πιπερόριζα είναι ΠΙΘΑΝΩΣ ΑΣΦΑΛΗΣ όταν λαμβάνεται από το στόμα κατάλληλα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ήπιες παρενέργειες, όπως καούρα, διάρροια και γενική στομαχική δυσφορία. Ορισμένες γυναίκες έχουν αναφέρει πιο βαριά έμμηνο ρύση.

Το τζίντζερ είναι ΠΙΘΑΝΩΣ ΑΣΦΑΛΕΣ όταν εφαρμόζεται στο δέρμα κατάλληλα, βραχυπρόθεσμα. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα για μερικούς ανθρώπους.

Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις:

Εγκυμοσύνη

Το τζίντζερ είναι ΠΙΘΑΝΩΣ ΑΣΦΑΛΕΣ όταν λαμβάνεται από το στόμα για φαρμακευτικές χρήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλά η χρήση τζίντζερ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αμφιλεγόμενη.

Υπάρχει κάποια ανησυχία ότι μπορεί να επηρεάσει τις εμβρυϊκές ορμόνες. Υπάρχει επίσης μια αναφορά αποβολής κατά τη διάρκεια της 12ης εβδομάδας κύησης σε μια γυναίκα που χρησιμοποίησε τζίντζερ για την πρωινή ναυτία. Ωστόσο, μελέτες σε έγκυες γυναίκες υποδηλώνουν ότι το τζίντζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για πρωινές αδιαθεσίες χωρίς βλάβη στο έμβρυο.

Ο κίνδυνος για σημαντικές δυσπλασίες σε βρέφη γυναικών που έπαιρναν τζίντζερ δεν φαίνεται να είναι υψηλότερος από το συνηθισμένο ποσοστό 1-3%. Επίσης, δεν φαίνεται να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πρόωρου τοκετού ή χαμηλού βάρους γέννησης. Υπάρχει κάποια ανησυχία ότι το τζίντζερ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας, οπότε ορισμένοι ειδικοί συμβουλεύουν να μην το χρησιμοποιείτε κοντά στην ημερομηνία τοκετού. Όπως και με κάθε φάρμακο που χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να σταθμίζετε το όφελος έναντι του κινδύνου.

*Πριν χρησιμοποιήσετε το τζίντζερ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συζητήστε το με τον γιατρό σας.

 

Θηλασμός

Δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια της λήψης τζίντζερ εάν θηλάζετε. Είναι σώφρον να αποφύγετε την χρήση όσο θηλάζετε.

 

Διαταραχές αιμορραγίας

Η λήψη τζίντζερ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.

 

Διαβήτης

Το τζίντζερ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ινσουλίνης ή/και να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα. Ως αποτέλεσμα, τα φάρμακά σας για τον διαβήτη μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστούν από τον γιατρό σας.

 

Καρδιακές παθήσεις

Οι υψηλές δόσεις μπορεί να επιδεινώσουν ορισμένες καρδιακές παθήσεις.

Advertisements

 

ΠΗΓΗ

 

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα