Μην χασετε

Πως η ζάχαρη “αδειάζει” το σώμα μας από σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα

Η ζάχαρη μειώνει την απορρόφηση βασικών βιταμινών και μετάλλων από τον οργανισμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών.

Οι ακόλουθες βιταμίνες και ανόργανα άλατα διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο:

 

Βιταμίνη C 

Οι άνθρωποι ανήκουν στα θηλαστικά που δεν μπορούν να συνθέσουν τη βιταμίνη C μόνα τους. Επιπλέον, τόσο η βιταμίνη C όσο και η γλυκόζη χρησιμοποιούν τους ίδιους μεταφορείς και τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης μπορεί να επιβραδύνουν και να περιορίσουν την απορρόφηση βιταμίνης C στο σώμα. Υπάρχει κυριολεκτικά ένας ανταγωνισμός μεταξύ της γλυκόζης και της βιταμίνης C στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν η βιταμίνη C δεν μπορεί να φτάσει στα κύτταρα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανοσολογικής λειτουργίας και την αναστολή της αναγέννησης των ιστών.

Advertisements

 

 

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι αναγκαίο σχεδόν σε κάθε όργανο του σώματος. Ρυθμίζει τη λειτουργία των νεύρων και των μυών, βοηθά στη δημιουργία πρωτεϊνών, συνθέτει DNA, χτίζει οστά και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και η αυξημένη ινσουλίνη αυξάνουν την έκκριση μαγνησίου από τα νεφρά και κάνουν το σώμα να χρησιμοποιεί τα αποθέματά του. Το γεγονός ότι το μαγνήσιο απαιτείται για την αποτελεσματική ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σημαίνει ότι η παρουσία ζάχαρης είναι διπλά επιβλαβής για τη διατήρηση αυτού του σημαντικού στοιχείου.

 

Advertisements

Βιταμίνη D 

Ενώ η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι πιο συνηθισμένη σε γεωγραφικές περιοχές με μικρότερη ποσότητα ηλιοφάνειας, η ζάχαρη μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Αυτό γίνεται με την αύξηση της παρουσίας ενός ενζύμου που βοηθά στη σύνθεση της. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με φλεγμονή, μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης, αυτοανοσία, άνοια και ορισμένους καρκίνους.

 

 

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών, την πήξη του αίματος και τη σύσπαση των νεύρων και των μυών. Δεδομένου ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, η ζάχαρη καταστέλλει έμμεσα την πρόσληψη του πολύτιμου ασβεστίου. Η γλυκόζη, μια μορφή ζάχαρης, συνδέεται επίσης με την αύξηση της απέκκρισης ασβεστίου από τα νεφρά μέσω της καταστολής των ορμονών και της αναστολής της επαναπορρόφησης του ασβεστίου.

 

Χρώμιο

Το χρώμιο είναι ιχνοστοιχείο που εμπλέκεται τόσο στον έλεγχο του σακχάρου όσο και στο μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών. Ενώ απαιτούνται από τον οργανισμό μικρές μόνο ποσότητες, η περίσσεια ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια προκαλώντας την απέκκριση του. Η έλλειψη χρωμίου μπορεί στη συνέχεια να συμβάλει σε υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σε χαμηλή ανοχή στη γλυκόζη καθώς απαιτείται για τη σύνδεση με την ινσουλίνη.

 

Advertisements

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα