Μην χασετε

Θυμός: 10 συμβουλές για να τον διαχειριστείτε

Όλοι μας κάποια στιγμή στην ζωή μας έχουμε νιώσει έντονο θυμό. Άλλες φορές για κάποιο σοβαρό λόγο κι άλλες χάνουμε την ψυχραιμία μας με το παραμικρό.  Αυτό βέβαια έχει αντίκτυπο στις σχέσεις μας αλλά και στην ψυχική και σωματική μας υγεία.

Advertisements

 

Δείτε παρακάτω 10 συμβουλές για να διαχειριστείτε τον έντονο θυμό.

#1 Σκεφτείτε πριν μιλήσετε

Πάνω στα νεύρα, είναι εύκολο να πεις κάτι για το οποίο αργότερα θα μετανιώσεις. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας πριν πείτε οτιδήποτε – και επιτρέψτε σε άλλους που εμπλέκονται στην κατάσταση να κάνουν το ίδιο.

 

#2 Μόλις ηρεμήσετε, εκφράστε τον θυμό σας

Μόλις καθαρίσετε το μυαλό σας, εκφράστε την απογοήτευσή σας με διεκδικητικό αλλά όχι συγκρουσιακό τρόπο. Δηλώστε τις ανησυχίες και τις ανάγκες σας ξεκάθαρα και άμεσα, χωρίς να πληγώσετε τους άλλους ή να προσπαθήσετε να τους ελέγξετε.

 

 

Advertisements

#3 Ασκηθείτε

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες που μπορεί να σας προκαλέσει θυμό. Εάν αισθάνεστε τον θυμό σας να κλιμακώνεται, πηγαίνετε για ένα γρήγορο περπάτημα ή τρέξιμο ή αφιερώστε λίγο χρόνο σε άλλες, ευχάριστες σωματικές δραστηριότητες.

 

#4 Κάντε ένα time out

Τα time out δεν είναι μόνο για τα παιδιά. Κάντε μικρά διαλείμματα όταν νιώθετε ότι μια μέρα τείνει να γίνει αγχωτική.

Λίγες στιγμές ησυχίας μπορεί να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα προετοιμασμένοι να χειριστείτε ό,τι είναι μπροστά, χωρίς να εκνευριστείτε ή να θυμώσετε.

 

#5 Προσδιορίστε πιθανές λύσεις

Αντί να εστιάσετε σε αυτό που σας έκανε να θυμώσετε, δουλέψτε για την επίλυση του προβλήματος. Σας τρελαίνει το ακατάστατο δωμάτιο του παιδιού σας; Κλείστε την πόρτα. Ο σύντροφός σας αργεί για δείπνο κάθε βράδυ; Προγραμματίστε τα γεύματά σας πιο αργά – ή συμφωνήστε να τρώτε μόνοι σας μερικές φορές την εβδομάδα. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι ο θυμός δεν θα διορθώσει τίποτα και μπορεί μόνο να το κάνει χειρότερο.

 

Advertisements

#6 Χρησιμοποιείστε τη φράση «εγώ» όταν μιλήσετε

Για να αποφύγετε να γίνετε επικριτικοί ή να εκτοξεύσετε κατηγορίες – κάτι που μπορεί να αυξήσει την ένταση – χρησιμοποιήστε δηλώσεις «εγώ» για να περιγράψετε το πρόβλημα. Να σέβεστε και να είστε συγκεκριμένοι.

Για παράδειγμα, πείτε: «Είμαι στενοχωρημένη που έφυγες από το τραπέζι χωρίς να προσφερθείς να βοηθήσεις με τα πιάτα» αντί για «Δεν κάνεις ποτέ δουλειές του σπιτιού».

 

#7 Μην κρατάτε κακία

Η συγχώρεση είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Εάν επιτρέψετε στον θυμό και άλλα αρνητικά συναισθήματα να παραγκωνίσουν τα θετικά σας συναισθήματα, μπορεί στο τέλος να σας καταπιεί η δική σας πικρία ή το αίσθημα της αδικίας.

Αλλά αν μπορείτε να συγχωρήσετε κάποιον που σας εξόργισε, ίσως και να πάρετε μαθήματα από αυτή την κατάσταση, καταφέρνοντας να ενισχύσετε τη σχέση σας.

 

#8 Χρησιμοποιήστε το χιούμορ για να απελευθερώσετε την ένταση

Η ελάφρυνση μπορεί να βοηθήσει στη διάχυση της έντασης. Χρησιμοποιήστε το χιούμορ για να αντιμετωπίσετε αυτό που σας θυμώνει και, πιθανώς, τυχόν μη ρεαλιστικές προσδοκίες που έχετε για το πώς πρέπει να πάνε τα πράγματα. Αποφύγετε τον σαρκασμό, ωστόσο – μπορεί να πληγώσει τα συναισθήματα και να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

 

 

#9 Εξασκηθείτε στις δεξιότητες χαλάρωσης

Όταν η ψυχραιμία σας ξεσπά, ενεργοποιήστε τις δεξιότητες χαλάρωσης. Πραγματοποιήστε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, φανταστείτε μια χαλαρωτική σκηνή ή επαναλάβετε μια κατευναστική λέξη ή φράση, όπως «Χαλάρωσε». Μπορείτε επίσης να ακούσετε μουσική, να γράψετε σε ένα ημερολόγιο ή να κάνετε μερικές στάσεις γιόγκα – ό,τι χρειάζεται για να ενθαρρύνετε τη χαλάρωση.

 

#10 Μην διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια

Η εκμάθηση του ελέγχου πάνω στο θυμό συχνά είναι μια πρόκληση. Ζητήστε βοήθεια εάν ο θυμός σας είναι ανεξέλεγκτος και σας αναγκάζει να κάνετε πράγματα για τα οποία μετανιώνετε ή πληγώνει τους γύρω σας.

 

ΠΗΓΗ

 

 

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα