Μην χασετε

Tarte Tatin: Μια απολαυστική συνταγή για την διάσημη γαλλική ανάποδη μηλόπιτα

Κλασική συνταγή για τη διάσημη γαλλική τάρτα τατέν, τη σπιτική ανάποδη μηλόπιτα!

 

Από τον Άκη Πετρετζίκη

 

Advertisements

Συστατικά

Για τη ζύμη τάρτας
  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 180 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 αβγό, μέτριο

 

Για τη γέμιση
  • μήλα κόκκινα
  • 3 μήλα πράσινα
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
  • 1/2 κ.γ. τζίντζερ
  • 1 κ.γ. κανέλα

 

Για την καραμέλα
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. κονιάκ

 

Για το σερβίρισμα
  • παγωτό
  • φύλλα δυόσμου
  • ζάχαρη άχνη

 

 

Advertisements

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την άχνη, το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, αλάτι και τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να πάρει το μείγμα μας την υφή βρεγμένης άμμου.
Προσθέτουμε το αβγό και πλάθουμε καλά για να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη.
Απλώνουμε τη ζύμη σε διάμετρο 28 εκ. και τυλίγουμε με μεμβράνη. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

 

Για τη γέμιση

Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τον πυρήνα τους και κόβουμε το κάθε μήλο σε 4 κομμάτια.

Βάζουμε τα μήλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το τζίντζερ, την κανέλα και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε στην άκρη.

 

Advertisements

Για την καραμέλα

Τοποθετούμε ένα τηγάνι 28 εκ. σε δυνατή φωτιά και βάζουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και το κονιάκ. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και αρχίσει να γίνεται καραμέλα.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε τα μήλα στο τηγάνι. Φροντίζουμε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του τηγανιού με τα μήλα.

Προσοχή! Αφαιρούμε νωρίς το τηγάνι από τη φωτιά γιατί το μείγμα συνεχίζει να ψήνεται και εκτός φωτιάς. Αν το μείγμα καεί τότε ξεκινάμε τη διαδικασία από την αρχή. Δεν ακουμπάμε την καραμέλα γιατί καίει πολύ!

Τοποθετούμε από πάνω τη ζύμη και κάνουμε 2-3 τρύπες στην επιφάνειά της με ένα μαχαίρι για να φύγει η υγρασία κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Αναποδογυρίζουμε την τάρτα και σερβίρουμε με παγωτό, δυόσμο και ζάχαρη άχνη.

 

 

akispetretzikis.com

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα