Μην χασετε

Σουτζουκάκια γιαουρτλού: Η πεντανόστιμη συνταγή που θα σας τρελάνει

Πεντανόστιμα σουτζουκάκια με αρωματική σάλτσα ντομάτας και γιαούρτι, που θα σας τρελάνουν!

Advertisements

 

Από τον Γιώργο Τσούλη

 

ΥΛΙΚΑ

Για τα σουτζουκάκια:

  • 300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 300 γρ. χοιρινό κιμά
  • 3 φέτες ψωμί του τοστ, θρυμματισμένες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 αυγό, μέτριο
  • 1 κ.σ. ξύδι, από κόκκινο κρασί
  • 2 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
  • Αλεύρι, για το πασπάλισμα

 

Για τη σάλτσα:

  • Ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 10 ml λευκό κρασί
  • 500 ml νερό
  • 1 κ.γ. κύμινο, τριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κ.σ. μέλι

 

Για το σερβίρισμα:

Advertisements
  • 6 πίτες για σουβλάκι
  • Γιαούρτι, στραγγιστό
  • Μαϊντανός

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα σουτζουκάκια:

Σε ένα μεγάλο μπολ,προσθέτουμε τους κιμάδες, το ψωμί, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αυγό, το ξύδι και το κύμινο. Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε με τα χέρια, φορώντας γάντια μιας χρήσης. Αφού ομογενοποιηθεί η ζύμη για τους κεφτέδες την καλύπτουμε με μία μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Μετά το πέρας της μιας ώρας, πλάθουμε σε μπαλάκια των 35-40 γρ. και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.

Παράλληλα, τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι ή μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ηλιέλαιο και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τα σουτζουκάκια και τα τηγανίζουμε. Όσο τηγανίζονται τα σουτζουκάκια στρώνουμε σε ένα πιάτο απορροφητικό χαρτί.

Όταν τα σουτζουκάκια πάρουν σκούρο χρώμα, τα αποσύρουμε από τη φωτιά, τα τοποθετούμε στο πιάτο με το χαρτί και τα αφήνουμε στην άκρη.

 

Για τη σάλτσα:

Advertisements

Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αφήνουμε να ζεσταθεί και αφού ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα σοτάρουμε, μέχρι να μαλακώσουν.

Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, σβήνουμε με το λευκό κρασί αφήνοντας το αλκοόλ εξατμιστεί, κι έπειτα, προσθέτουμε το νερό και το κύμινο. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Τα τελευταία 5 λεπτά, προσθέτουμε τα σουτζουκάκια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.

Αφού δέσει η σάλτσα, προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σύνθεση:

Παίρνουμε μία πίτα για σουβλάκι, την κόβουμε στα 4, την απλώνουμε σε ένα πιάτο και την αλείφουμε με 2-3 κ.σ. γιαούρτι.

Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια ζεστά πάνω από την πίτα με το γιαούρτι με λίγο μαϊντανό.

 

tip: Προσέχουμε να μην τηγανιστούν πολύ τα σουτζουκάκια, γιατί θα μαγειρευτούν και μέσα στη σάλτσα

 

 

giorgostsoulis.com

 

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα