Μην χασετε

Πως να μαγειρέψεις το λάχανο σαν επαγγελματίας Σεφ: 12 χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν

Το λάχανο είναι ένα ευέλικτο και θρεπτικό λαχανικό που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συνοδευτικό, ως κύριο γεύμα ή ως συστατικό σε άλλα πιάτα. Ανήκει στην οικογένεια των Κραμβοειδών και λόγω της αντοχής του στο κρύο, έχει γίνει απαραίτητο λαχανικό στις χώρες που κάνει κρύο, ενώ παράλληλα έχει περίοπτη θέση στις κουζίνες σε όλο τον κόσμο.

Πολλές φορές, το λάχανο μπορεί να είναι δύσκολο να μαγειρευτεί. Δεν του δίνεται πάντα ο σεβασμός που του αξίζει και στα χέρια ενός άγνωστου μάγειρα, μπορεί να μετατραπεί σε ένα άχρωμο και άνοστο λαχανικό. Ευτυχώς, υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να φτιάξετε νόστιμα γεύματα, με βασικό συστατικό το λάχανο. Από την επιλογή του σωστού τύπου λάχανου, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας, μέχρι τα σωστά βήματα προετοιμασίας και αποθήκευσης, οι ακόλουθες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να μαγειρεύετε άψογα το λάχανο, σε χρόνο μηδέν.

Λάχανο

12 χρήσιμες συμβουλές για να μαγειρεύετε το λάχανο σαν επαγγελματίας

 • Μελετήστε τις ποικιλίες λάχανου
 • Διαλέξτε το σωστό κεφάλι λάχανου
 • Αποθηκεύστε σωστά το λάχανο
 • Ακολουθείστε τα σωστά βήματα προετοιμασίας
 • Κόψτε το λάχανο ή κρατήστε το ολόκληρο
 • Χρησιμοποιήστε τα υπολείμματα του λάχανου
 • Διατηρείστε το λάχανό σας τραγανό
 • Απαλλαγείτε από την δυσάρεστη μυρωδιά του
 • Διατηρήστε το χρώμα του λάχανου
 • Μεγιστοποιήστε τα διατροφικά του οφέλη
 • Βρείτε νέους τρόπους για να το απολαύσετε
 • Προχωρήστε σε παστερίωση ή ζύμωση του λάχανου

Επιλέξτε το σωστό είδος λάχανου για τη συνταγή σας

Πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα με λάχανο, είναι σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή ποικιλία για τη συνταγή σας. Με την επιλογή του σωστού είδους λάχανου για τη συνταγή σας, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι το πιάτο σας θα είναι γευστικό και θρεπτικό.

Advertisements

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη λάχανου, καθένα με τη δική του μοναδική γεύση και υφή. Μερικά από τα πιο κοινά είδη λάχανου περιλαμβάνουν:

Λευκό λάχανο: Το πιο κοινό είδος λάχανου, το λευκό λάχανο είναι τραγανό και γλυκό. Είναι ιδανικό για σαλάτες, σούπες και stir-fries.
Κόκκινο λάχανο: Το κόκκινο λάχανο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έχει πιο έντονη γεύση από το λευκό λάχανο. Είναι ιδανικό για σαλάτες, κονσέρβες και kimchi.
Μοβ λάχανο: Το μοβ λάχανο έχει παρόμοια γεύση με το κόκκινο λάχανο, αλλά είναι πιο γλυκό. Είναι ιδανικό για σαλάτες, σούπες και stir-fries.
Λάχανο νάπα: Το λάχανο νάπα έχει πιο τραγανή υφή από τα άλλα είδη λάχανου και έχει πιο γλυκιά γεύση. Είναι ιδανικό για σαλάτες, stir-fries και σούπες.
Bok choy: Το bok choy έχει πιο λεπτή υφή από τα άλλα είδη λάχανου και έχει πιο πικρή γεύση. Είναι ιδανικό για stir-fries, σούπες και σαλάτες.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη την εποχικότητα του λάχανου, όταν κάνετε την επιλογή σας. Τα περισσότερα είδη λάχανου είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο, αλλά ορισμένα είναι πιο νόστιμα σε συγκεκριμένες εποχές. Για παράδειγμα, το λάχανο νάπα είναι πιο νόστιμο το φθινόπωρο και το χειμώνα, ενώ το bok choy είναι πιο νόστιμο την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Λάχανο

Επιλέξτε το σωστό κεφάλι λάχανου

Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι ο λόγος που μετράμε το λάχανο σε κεφάλια οφείλεται στην απίστευτη ομοιότητα του λαχανικού με το ανθρώπινο κεφάλι, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην ετυμολογία του. Η λέξη λάχανο προέρχεται στην πραγματικότητα από το παλιό γαλλικό “caboce”. Με τη σειρά της, αυτή η λέξη συνδυάζει το “caput”, που είναι στα λατινικά “κεφάλι” και “boce”, που σημαίνει φουσκωμένο (σύμφωνα με το Cupboard Love 2: A Dictionary of Culinary Curiosities).

Advertisements

Τι πρέπει λοιπόν να αναζητήσετε σε ένα τέλειο «φουσκωμένο κεφάλι» από λάχανο;

Η επιλογή του σωστού λάχανου είναι σημαντική για να εξασφαλίσετε ότι το πιάτο σας θα είναι νόστιμο και θρεπτικό. Όταν ψωνίζετε λάχανο, αναζητήστε τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Σφιχτό και καλά συμπιεσμένο κεφάλι: Το λάχανο πρέπει να είναι σφιχτό και να μην έχει μαύρισμα ή σημάδια ζημιάς από σκουλήκια.
Φρέσκα και τραγανά φύλλα: Τα φύλλα πρέπει να είναι πράσινα ή κόκκινα και να μην είναι μαραμένα ή αποχρωματισμένα.
Κομμένο και φρέσκο στέλεχος: Το στέλεχος πρέπει να είναι κομμένο και να φαίνεται φρέσκο, όχι στεγνό και ραγισμένο.

Ορισμένες επιπλέον συμβουλές

Επιλέξτε το σωστό είδος λάχανου για τη συνταγή σας. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη λάχανου, καθένα με τη δική του μοναδική γεύση και υφή.
Αποθηκεύστε το λάχανο στο ψυγείο για έως και δύο εβδομάδες.

Προσπαθήστε να αποφύγετε το κομμένο ή τεμαχισμένο λάχανο, καθώς χάνει γρήγορα την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, ακόμα και όταν το τυλίγετε σφιχτά.

Πώς να αποθηκεύσετε το λάχανο για να διατηρήσει τη φρεσκάδα του

Το λάχανο είναι ένα θρεπτικό και ευέλικτο λαχανικό που μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα εάν αποθηκευτεί σωστά. Με τις σωστές συνθήκες αποθήκευσης, το λάχανο μπορεί να διατηρήσει τη φρεσκάδα του για έως και 4 μήνες.

Οι καλύτερες συνθήκες αποθήκευσης για το λάχανο είναι σε θερμοκρασία -1 έως 2 βαθμούς Κελσίου και υψηλή υγρασία. Εάν δεν έχετε κελάρι, μπορείτε να αποθηκεύσετε το λάχανο στο ψυγείο σας στο συρτάρι για λαχανικά.

Advertisements

Για να διατηρήσετε το λάχανο φρέσκο ​​για περισσότερο, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

 • Μην ξεπλένετε το λάχανο μέχρι να είστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσετε.
 • Αφήστε τα εξωτερικά φύλλα στο λάχανο για να προστατεύσουν τα εσωτερικά φύλλα.
 • Αποθηκεύστε το λάχανο σε πλαστική σακούλα ή αεροστεγές δοχείο για να διατηρήσετε την υγρασία του.

Τα κοινά σημάδια ότι το λάχανό σας έχει χαλάσει είναι το μαλάκωμα των ιστών του, με αποχρωματισμό με τη μορφή γκρίζων και μαύρων ραβδώσεων. Επιπλέον, ενώ το λάχανο είναι γενικά γνωστό ότι έχει μια δυσάρεστη μυρωδιά, η μυρωδιά ενός σάπιου κεφαλιού λάχανου σίγουρα θα απωθήσει ακόμη και τους μεγαλύτερους θαυμαστές του.

Χρήσιμες συμβουλές για να προετοιμάσετε το λάχανο για μαγείρεμα

Το λάχανο είναι ένα θρεπτικό και ευέλικτο λαχανικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία πιάτων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προετοιμάσετε σωστά το λάχανο πριν το μαγείρεμα για να εξασφαλίσετε ότι είναι ασφαλές για κατανάλωση και έχει τη καλύτερη δυνατή γεύση.

Ακολουθούν τέσσερις συμβουλές για να προετοιμάσετε το λάχανο για μαγείρεμα:

 • Καθαρίστε καλά το λάχανο. Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα, τα οποία συχνά είναι κατεστραμμένα ή μουτζουρωμένα. Στη συνέχεια, μουλιάστε τα κομμένα μέρη σε δροσερό νερό για τουλάχιστον 10 λεπτά. Για να βεβαιωθείτε ότι θα απαλλαγείτε από όλα τα βακτήρια και τα πλάσματα, προσθέστε περίπου μισό φλιτζάνι ξύδι ανά φλιτζάνι νερό στο λουτρό προϊόντων σας.
 • Κόψτε το λάχανο στο επιθυμητό μέγεθος. Το λάχανο μπορεί να κοπεί σε κύβους, φέτες ή λεπτές λωρίδες. Το μέγεθος του κόψματος θα εξαρτηθεί από τη συνταγή που χρησιμοποιείτε.
 • Αφαιρέστε τα σκληρά νεύρα. Τα νεύρα είναι οι σκληρές ίνες που τρέχουν μέσα στα φύλλα λάχανου. Μπορούν να γίνουν σκληρά και δύσπεπτα όταν μαγειρεύονται. Για να αφαιρέσετε τα νεύρα, κόψτε τα φύλλα λάχανου στη μέση κατά μήκος και, στη συνέχεια, αφαιρέστε τα νεύρα με ένα μαχαίρι ή ένα κουτάλι.
 • Χρησιμοποιήστε την κατάψυξη για να διαχωρίσετε τα φύλλα λάχανου. Εάν θέλετε να διαχωρίσετε τα φύλλα λάχανου χωρίς να τα βράσετε, μπορείτε να τα καταψύξετε. Απλώς τοποθετήστε ένα ολόκληρο ξεπλυμένο κεφάλι λάχανο στην κατάψυξη όλη τη νύχτα. Τα φύλλα θα πρέπει να διαχωριστούν εύκολα όταν τα βγάλετε από την κατάψυξη.

Πώς να κόψετε το λάχανο: 4 εύκολες συμβουλές

Το κόψιμο του λάχανου μπορεί να φαίνεται τρομακτικό για τους αρχάριους. Με αυτές τις τέσσερις εύκολες συμβουλές, μπορείτε να κόψετε το λάχανο σαν επαγγελματίας.

 • Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα. Τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου συχνά είναι μουτζουρωμένα ή κατεστραμμένα. Αφαιρέστε τα με ένα μαχαίρι ή ένα κουτάλι.
 • Ξεπλύνετε το λάχανο. Ξεπλύνετε το λάχανο καλά κάτω από τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσετε τυχόν ακαθαρσίες.
 • Χωρίστε το κεφάλι σε τέταρτα. Τοποθετήστε το λάχανο σε ένα ξύλο κοπής και, στη συνέχεια, κόψτε το κατά μήκος σε τέταρτα.
 • Κόψτε το λάχανο στο επιθυμητό μέγεθος. Για σαλάτες, κόψτε το λάχανο σε λεπτές λωρίδες. Για άλλα πιάτα, όπως ψητά ή σιγοβρασμένα, μπορείτε να το αφήσετε ολόκληρο ή να το κόψετε σε κύβους ή φέτες.

Μην πετάτε τα υπολείμματα λάχανου

Μετά την προετοιμασία του λάχανου, συχνά μένουν υπολείμματα, όπως σκληρά εξωτερικά φύλλα και πυρήνες. Αυτά τα υπολείμματα μπορούν να πεταχτούν ή να χρησιμοποιηθούν για να παρασκευαστούν νόστιμα και θρεπτικά πιάτα.

Τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου είναι συχνά σκληρά και δύσπεπτα. Ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια ποικιλία συνταγών, όπως:

 • Ρολά λάχανο: Τα εξωτερικά φύλλα λάχανου είναι ιδανικά για την παρασκευή ρολών λάχανο. Αυτά τα ρολά είναι γεμισμένα με ρύζι, κρέας, λαχανικά ή τυριά.
 • Σούπες και μαγειρευτά: Τα εξωτερικά φύλλα λάχανου μπορούν επίσης να προστεθούν σε σούπες και μαγειρευτά. Θα προσθέσουν επιπλέον γεύση και θρεπτικά συστατικά στο πιάτο.
 • Ξινολάχανο και λαχανοσαλάτα: Τα εξωτερικά φύλλα λάχανου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή ξινολάχανου και λαχανοσαλάτας. Αυτά τα πιάτα είναι πλούσια σε βιταμίνες C και K.
 • Πυρήνες λάχανου: Οι πυρήνες του λάχανου είναι συχνά χαλασμένοι ή δύσπεπτοι. Ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρασκευαστούν νόστιμα και θρεπτικά πιάτα.
 • Σαλάτα: Οι πυρήνες λάχανου μπορούν να ψιλοκοπούν και να προστεθούν σε σαλάτα. Θα προσθέσουν επιπλέον τραγανότητα και γεύση στο πιάτο.
 • Σούπα πουρέ: Οι πυρήνες λάχανου μπορούν να προστεθούν σε μια κατσαρόλα με άλλα λαχανικά για να παρασκευαστεί μια σούπα πουρέ. Αυτή η σούπα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και γεύση.
 • Τουρσί: Οι πυρήνες λάχανο μπορούν να τουρσί για να γίνουν ένα νόστιμο σνακ ή γαρνιτούρα
 • Τηγανητά: Οι πυρήνες λάχανου μπορούν να τηγανιστούν για να γίνουν ένα τραγανό και νόστιμο σνακ ή γαρνιτούρα.

Τα υπολείμματα λάχανου δεν χρειάζεται να πεταχτούν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τα χρησιμοποιήσετε για να παρασκευάσετε νόστιμα και θρεπτικά πιάτα. Με λίγη δημιουργικότητα, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο κάθε κομμάτι λάχανου.

Πώς να διατηρήσετε το λάχανο τραγανό

Το λάχανο μπορεί να χάσει την υφή του εάν δεν μαγειρευτεί ή αποθηκευτεί σωστά.

Πώς να διατηρήσετε τραγανό το ωμό λάχανο

Το λάχανο χάνει υγρασία και βιταμίνες μόλις κοπεί. Για να το διατηρήσετε τραγανό, μπορείτε να το μουλιάσετε σε κρύο νερό για 10-15 λεπτά. Αυτό θα αφαιρέσει τις γευστικές ενώσεις που προκαλούνται από το τεμαχισμό και θα ενυδατώσει τα φύλλα. Στραγγίστε καλά το λάχανο πριν το χρησιμοποιήσετε.

Πώς να διατηρήσετε τραγανό το μαγειρεμένο λάχανο

Το μαγείρεμα του λάχανου για πολύ καιρό μπορεί να το κάνει άχρωμο και μαλακό. Για να διατηρήσετε το μαγειρεμένο λάχανο τραγανό, μαγειρέψτε το για όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο. Το βράσιμο, το μαγείρεμα στον ατμό, το τηγάνισμα και το σοτάρισμα του λάχανου δεν πρέπει να διαρκούν περισσότερο από τρία έως 12 λεπτά. Το ψήσιμο και το ψήσιμο μπορεί να διαρκέσουν έως και μισή ώρα ή περισσότερο.

Ορισμένες χρήσιμες συμβουλές

 • Για να διατηρήσετε το λάχανο τραγανό για περισσότερο από μία ημέρα, αποθηκεύστε το σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.
 • Εάν μαγειρεύετε λάχανο για να το χρησιμοποιήσετε σε σαλάτα, προσθέστε το στη σαλάτα στο τέλος για να διατηρήσει την τραγανότητά του.

Με λίγη προσοχή, μπορείτε να διατηρήσετε το λάχανο τραγανό και νόστιμο, είτε το καταναλώνετε ωμό είτε μαγειρεμένο.

Πώς να αφαιρέσετε την δυσάρεστη μυρωδιά του λάχανου

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αφαιρέσετε τη δυσάρεστη μυρωδιά του λάχανου, είτε το μαγειρεύετε είτε το τρώτε ωμό.

Μαγειρεμένο λάχανο

 • Μην το μαγειρεύετε πολύ. Το μαγείρεμα του λάχανου για πολύ καιρό μπορεί να ενισχύσει τη μυρωδιά του.
 • Μαγειρέψτε το σε καλά αεριζόμενο χώρο. Αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των δύσοσμων ενώσεων.
 • Προσθέστε καρυκεύματα ή μυρωδικά που μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση της μυρωδιάς, όπως κύμινο, δάφνη, καρύδια χωρίς κέλυφος, σέλινο, ξύδι, χυμό λεμονιού, ψωμί ή μπισκότο.
 • Βυθίστε το λάχανο σε πολύ νερό και βράστε το σε δυνατή φωτιά. Αυτό θα βοηθήσει στην εξάλειψη των δύσοσμων ενώσεων.
 • Αφήστε ένα μπολ με λευκό ξύδι κοντά στη σόμπα. Το ξύδι θα βοηθήσει στην απορρόφηση των δύσοσμων ενώσεων.

Ωμό λάχανο

 • Μουλιάστε το λάχανο σε κρύο νερό για 10-15 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των δύσοσμων ενώσεων.
 • Προσθέστε καρυκεύματα ή μυρωδικά που μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση της μυρωδιάς, όπως κύμινο, δάφνη, καρύδια χωρίς κέλυφος, σέλινο, ξύδι, χυμό λεμονιού, ψωμί ή μπισκότο.
 • Κόψτε το λάχανο σε λεπτές φέτες και τηγανίστε το σε καυτό λάδι. Αυτό θα βοηθήσει στην αποτροπή της διαφυγής των δύσοσμων ενώσεων.
 • Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να αφαιρέσετε τη μυρωδιά του λάχανου και να απολαύσετε αυτό το θρεπτικό λαχανικό χωρίς την ανεπιθύμητη μυρωδιά.

Διατηρήστε το χρώμα του λάχανου

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διατηρήσετε το χρώμα του λάχανου, ανάλογα με την ποικιλία του.

Κόκκινο λάχανο

Το κόκκινο λάχανο έχει υψηλή συγκέντρωση ανθοκυανινών, οι οποίες είναι χρωστικές που είναι ευαίσθητες στο pH. Όταν το κόκκινο λάχανο μαγειρεύεται, οι ανθοκυανίνες μπορεί να απελευθερωθούν και να δώσουν στο λάχανο μια γαλαζωπό-μωβ απόχρωση.

Για να διατηρήσετε το ζωηρό χρώμα του κόκκινου λάχανου, προσθέστε ένα οξύ (χυμό λεμονιού ή ξύδι) στο υγρό μαγειρέματος. Το οξύ θα βοηθήσει στην σταθεροποίηση των ανθοκυανινών και θα διατηρήσει το χρώμα του λάχανου.

Επιπλέον, χρησιμοποιήστε ένα μη αντιδραστικό ταψί και ένα μαχαίρι από ανοξείδωτο χάλυβα. Τα αντιδραστικά μέταλλα, όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, μπορούν να αντιδράσουν με τις ανθοκυανίνες και να προκαλέσουν αλλαγή χρώματος.

Πράσινο λάχανο

Η χλωροφύλλη, η οποία είναι υπεύθυνη για το πράσινο χρώμα του λάχανου, δεν αντέχει την όξινη επεξεργασία. Όταν το πράσινο λάχανο μαγειρεύεται σε όξινο περιβάλλον, η χλωροφύλλη μπορεί να καταστραφεί και το λάχανο να γίνει κίτρινο ή καφέ.

Advertisements

Για να διατηρήσετε το χρώμα του πράσινου λάχανου, μαγειρέψτε το σε αλκαλικό νερό (δηλαδή, νερό με λίγη μαγειρική σόδα). Το αλκαλικό περιβάλλον θα βοηθήσει στην σταθεροποίηση της χλωροφύλλης και θα διατηρήσει το χρώμα του λάχανου.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην μαγειρέψετε το πράσινο λάχανο για πολύ καιρό σε αλκαλικό περιβάλλον. Εάν το pH είναι πολύ υψηλό, το λάχανο μπορεί να γίνει υπερβολικά μαλακό και να του δώσει μια δυσάρεστη γεύση σαπουνιού.

Με λίγη προσοχή, μπορείτε να διατηρήσετε το χρώμα του λάχανου και να απολαύσετε αυτό το θρεπτικό λαχανικό στην καλύτερη δυνατή του εμφάνιση.

Πώς να μεγιστοποιήσετε τα διατροφικά οφέλη του λάχανου

Το λάχανο είναι ένα θρεπτικό λαχανικό που προσφέρει μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία. Για να μεγιστοποιήσετε τα διατροφικά οφέλη του λάχανου, είναι καλύτερο να το καταναλώνετε ωμό. Ωστόσο, το σύντομο μαγείρεμα είναι μια επιλογή εάν δεν είστε λάτρης της πικάντικης και κάπως πικρής γεύσης του λάχανου.

Διατροφική αξία

Το λάχανο είναι μια καλή πηγή βιταμινών C, K, A και B6. Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου και μαγγανίου.

Ωμά έναντι μαγειρεμένων

Όταν μαγειρεύετε λάχανο, χάνεται κάποια από τη βιταμίνη C. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, ακόμη και μετά από θερμική επεξεργασία.

Advertisements

Πώς να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη

Για να μεγιστοποιήσετε τα διατροφικά οφέλη του λάχανου, είναι καλύτερο να το καταναλώνετε ωμό. Μπορείτε να το προσθέσετε σε σαλάτες, σάντουιτς, smoothies ή να το φάτε μόνο του.

Εναλλακτικά, μπορείτε να μαγειρέψετε το λάχανο για σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση ορισμένων από τις βιταμίνες και τα μέταλλα.

Το λάχανο είναι ένα θρεπτικό λαχανικό που μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Για να μεγιστοποιήσετε τα διατροφικά οφέλη του, είναι καλύτερο να το καταναλώνετε ωμό ή να το μαγειρέψετε για σύντομο χρονικό διάστημα.

Εκμεταλλευτείτε την ευελιξία του λάχανου

Από τον ατμό και το βράσιμο μέχρι το σοτάρισμα και το τουρσί, το λάχανο μπορεί να προσθέσει γεύση και διατροφή σε μια ποικιλία πιάτων.

Διατροφική αξία

Το λάχανο είναι μια καλή πηγή βιταμινών C, K, A και B6. Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου και μαγγανίου.

Ευελιξία

Το λάχανο μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, καθιστώντας το ένα εξαιρετικό συστατικό για μια ποικιλία πιάτων, όπως:

Advertisements
 • Γερμανικό ξινολάχανο
 • Πολωνικό haluski
 • Ιρλανδικό colcannon
 • Ιαπωνικό okonomiyaki
 • Κορεατικό kimchi
 • Λατινοαμερικάνικο curtido
 • Ρολό λάχανου
 • Μπριζολέτες λάχανου
 • Σούπα λάχανου

Το λάχανο είναι ένα θρεπτικό και ευέλικτο λαχανικό που μπορεί να προσθέσει γεύση και διατροφή σε μια ποικιλία πιάτων. Με λίγη δημιουργικότητα, μπορείτε να βρείτε νέους τρόπους για να απολαύσετε αυτό το ταπεινό λαχανικό.

Πώς να διατηρήσετε το λάχανο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Το λάχανο είναι ένα θρεπτικό λαχανικό που μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, εάν έχει κοπεί, μπορεί να χαλάσει γρήγορα. Το τουρσί και η ζύμωση είναι δύο τρόποι για να διατηρήσετε το λάχανο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τουρσί

Το τουρσί είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιεί αλάτι και νερό για να διατηρήσει τα τρόφιμα. Το ξινολάχανο είναι ένα παράδειγμα τουρσί λάχανου. Παρασκευάζεται με ζύμωση λάχανου με αλάτι και τους δικούς του χυμούς. Η διαδικασία αυτή παράγει προβιοτικά, τα οποία έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Ζύμωση

Η ζύμωση είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιεί βακτήρια για να μετατρέψουν τους υδατάνθρακες σε αλκοόλ ή γαλακτικό οξύ. Το kimchi είναι ένα παράδειγμα ζυμωμένου λάχανου. Παρασκευάζεται με λάχανο νάπα, αποξηραμένες πιπεριές τσίλι και ζυμωμένα ψάρια ή γαρίδες. Στη συνέχεια, ζυμώνεται για να παράγει μια πικάντικη και πικάντικη γεύση.

Το τουρσί και η ζύμωση είναι δύο αποτελεσματικοί τρόποι για να διατηρήσετε το λάχανο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το ξινολάχανο είναι μια καλή πηγή προβιοτικών, ενώ το kimchi είναι μια πικάντικη και νόστιμη λιχουδιά.

Το λάχανο είναι ένα θρεπτικό και ευέλικτο λαχανικό που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να μαγειρευτεί σωστά, αν δεν γνωρίζετε τα μυστικά. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές θα μαγειρεύετε το λάχανο σαν επαγγελματίας.

enikos.gr

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα