Μην χασετε

Με ένα απλό κολπάκι: Πως να φτιάξεις στο σπίτι σου τον καλύτερο καφέ.

Υπάρχει ένα έξυπνο κόλπο, που δεν το γνωρίζουν πολλοί και αυτό θα σας βοηθήσει να φτιάχνετε πλούσιο και γευστικό καφέ εσπρέσσο. Μπορεί να είστε λάτρεις του καφέ, αλλά δεν έχετε δοκιμάσει τα πάντα και σίγουρα όχι αυτό. Το μυστικό για γευστικό καφέ είναι πριν αλέσετε τους κόκκους καφέ να τους έχετε βρέξει λίγο.

Τι συμβαίνει όταν προσθέτετε νερό στους κόκκους καφέ και γιατί αυτή η διαδικασία βελτιώνει το αποτέλεσμα;

Όπως εξηγούν σε άρθρο τους, στο περιοδικό Matter, ο Christopher Hendon και οι συνεργάτες του, στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, όλα έχουν να κάνουν με τη μείωση του στατικού ηλεκτρισμού.

Το άλεσμα του καφέ προκαλεί στατικό ηλεκτρισμό, ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν τα αντικείμενα τρίβονται μεταξύ τους. Έτσι, όταν τρίβετε τους κόκκους καφέ, προκαλείτε την απομάκρυνση ηλεκτρονίων από την επιφάνειά τους. Αυτά τα ηλεκτρόνια μεταφέρονται στη συνέχεια σε άλλα αντικείμενα, όπως τον μύλο του καφέ ή το φίλτρο σας.

Ο στατικός ηλεκτρισμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά την παρασκευή του καφέ. Μπορεί να οδηγήσει σε άνισο άλεσμα, καθώς τα πιο μικρά σωματίδια καφέ θα προσελκύουν περισσότερο ηλεκτρόνια από τα μεγαλύτερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της γεύσης του καφέ.

Advertisements

Πώς η προσθήκη νερού μπορεί να μειώσει τον στατικό ηλεκτρισμό;

Μετά από εκτεταμένους πειραματισμούς, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ποσότητα του στερεού καφέ σε ένα φλιτζάνι εσπρέσο αυξήθηκε από 8,2% σε 8,9% όταν πρόσθεταν λίγο νερό στους κόκκους καφέ, πριν τους αλέσουν. Πρόκειται για μια μέση αύξηση 8,5%, με αποτέλεσμα έναν πιο πλούσιο καφέ.

Οι επιστήμονες μέτρησαν την περιεκτικότητα σε νερό σε 31 τύπους καφέ και δοκίμασαν ένα ευρύ φάσμα ρυθμίσεων σχετικά με τους μύλους άλεσης του καφέ, τη θερμοκρασία του νερού και πολλούς άλλους παράγοντες.

Επίσης, έψησαν τους δικούς τους κόκκους καφές σε διαφορετικές θερμοκρασίες και δοκίμασαν δεκάδες συνδυασμούς κόκκων καφέ και στρατηγικών ψησίματος, μετρώντας την περιεκτικότητα σε νερό μετά το ψήσιμο, αλλά και την ποσότητα του στατικού ηλεκτρισμού που παράγεται κατά το άλεσμα του καφέ.

Παρατηρήθηκε ότι οι περισσότερο καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ, συνήθως παράγουν λεπτότερα αλεσμένα σωματίδια και αυτά, από την πλευρά τους, φορτίζονται περισσότερο με στατικό ηλεκτρισμό.

Η αλήθεια είναι ότι οι επιστήμονες ήπιαν πολύ καφέ για να μελετήσουν τα αποτελέσματα. Όμως, γεγονός είναι ότι η επιστήμη απαιτεί θυσίες, σωστά;

Advertisements

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόλπο της προσθήκης λίγου νερού στους κόκκους καφέ είναι ήδη γνωστό σε ορισμένους ειδικούς, αν και η επιστήμη πίσω από αυτό ήταν άγνωστη μέχρι στιγμής. Επίσης απέκτησε και όνομα και περιγράφεται ως «Τεχνική σταγόνων Ross».

Μια σημαντική σημείωση είναι ότι αυτό το τέχνασμα δεν κάνει τη διαφορά όταν παρασκευάζετε καφέ με τη μέθοδο γαλλικού τύπου, καθώς η σκόνη είναι βυθισμένη στο νερό.

Η παραπάνω μελέτη περιορίζεται στον καφέ εσπρέσο. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν είναι αποτελεσματικό και για άλλους τύπους καφέ.

Σίγουρα, αυτό το απλό τέχνασμα είναι ένας εύκολος τρόπος για να φτιάξετε καλύτερη γεύση καφέ εσπρέσο στο σπίτι. Δοκιμάστε το και θα δείτε τη διαφορά!

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα