Μην χασετε

Καλοκαίρι vs Workaholics

Ανεβασμένη διάθεση, πιο χαλαροί ρυθμοί, θετικές σκέψεις, ηρεμία, χαλάρωση και με μια λέξη Καλοκαίρι!

Η εποχή λοιπόν αυτή προσφέρει τα καλύτερα διεγερτικά για χαρούμενη διάθεση, ενισχυμένη και από τις προσδοκίες των διακοπών. Μπάνια, βόλτες, φλερτ, ουζάκι, καφές στις παραλίες, beach parties, συναυλίες, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, επικοινωνία με παλιούς και νέους φίλους.

Στην ανθρώπινη συνείδηση, ο χειμώνας έχει συνδυαστεί με μελαγχολία και πεσμένη διάθεση. Όχι και άδικα. Αντιθέτως, το καλοκαίρι είναι συνδυασμένο με τη χαρά, την ευεξία. Είναι ο ήλιος που προκαλεί στον οργανισμό κατακλυσμό χημικών διαβιβάσεων (τα φυσικά μας οπιούχα, όπως π.χ. οι ενδορφίνες) που προκαλούν ευφορία. Στη συνέχεια, η σκέψη και η αντίληψη επηρεάζονται θετικά, επιδρούν στην επιθυμία για ζωή, στην αισιοδοξία (δηλαδή τις πεποιθήσεις μας για καλύτερη τύχη) και τότε, οι καταστάσεις δείχνουν λιγότερο δύσκολες για μας.

Το ανάλαφρο στιλ είναι στοιχείο του καλοκαιριού, τόσο στο ντύσιμο, όσο και στη διάθεση. Ένας ουρανός που λάμπει ατέλειωτα, το μαυρισμένο δέρμα, ο ακατάπαυστος βομβαρδισμός χρωμάτων και μυρωδιάς δίνουν τη διάσταση της υγείας και της ευεξίας, αλλά και του ερωτισμού στη ζωή μας: η αποπλάνηση, η ακαταμάχητη γοητεία, η σαγήνη, ο ερωτισμός, η παρόρμηση… ναι, συμβαίνουν καλύτερα το καλοκαίρι σε σχέση με το χειμώνα! Οι ενδορφίνες που παράγονται από τον εγκέφαλο, επηρεάζουν την αναζήτηση της έλξης, την επιθυμία της σαγήνης, μέσω της αποπλάνησης.

Advertisements

Τι γίνεται όμως με τους workaholics που δεν λένε να χαλαρώσουν;

Αρνούνται να αποχωριστούν το laptop τους ακόμα και στην παραλία. Δεν μπορούν να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν. Το κινητό τους δεν σταματά να χτυπά.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι κρατούν μαζί τους την ανησυχία και την εργασιακή ανασφάλεια, “περιφρουρούν” την εργασία και τη θέση τους στην εταιρεία, υποκύπτοντας συχνά στον άρρητο εκβιασμό του εργοδότη να είναι “διαθέσιμος” και στη διάρκεια των διακοπών. Αυτό είναι ένα ακόμη πλήγμα στην ανθρώπινη περηφάνια και ελευθερία.

Οι διακοπές, κατά κύριο λόγο, διακόπτουν όλο αυτό το αρνητικό “πακέτο”, το άγχος και το στρες των ρυθμών της πόλης, την αδιέξοδη αγωνία για το τι μας περιμένει -ανεργία, μείωση μισθών και άλλα γνωστά σενάρια.

Φαίνεται ότι είμαστε ευτυχισμένοι, όταν καταφέρνουμε να απολαύσουμε την πλήρη απραξία, την ιεροτελεστία του…. τίποτα, αραγμένοι στα τραπεζάκια κάποιου παραλιακού καφέ, χωρίς την πίεση του ρολογιού, χωρίς την αγωνία ότι οι δουλειές μας έμειναν πίσω. Κλείνοντας τα μάτια και απλά αισθάνεσαι τον ήλιο και ακούς τον ήχο της θάλασσας.

Advertisements

Τι γίνεται όμως όταν οι υποχρεώσεις είναι τέτοιες που δεν μπορούν να σας αφήσουν να ηρεμήσετε. Ωστόσο, δεν γίνεται να συνεχίσετε έτσι. Οι διακοπές βοηθούν να ηρεμήσετε και να βρείτε τις ισορροπίες σας. Το άγχος, η πίεση του χειμώνα, δημιουργούν προβλήματα στην υγεία σας.

Προσπαθήστε λοιπόν φέτος να κάνετε μια νέα αρχή. Επιλέξτε μια περίοδο που μπορείτε να πάρετε άδεια, χωρίς να θέτετε σε μεγάλο ρίσκο την καριέρα σας. Βρείτε ένα μέρος που θα σας εξασφαλίσει την ηρεμία που ζητάτε. Αφήστε τον εαυτό σας να έρθει σε επαφή με τη φύση. Δώστε έμφαση στις πέντε μας αισθήσεις; τί ακούτε, τί γεύεστε, τις μυρωδιές της φύσης, της θάλασσας κτλ

Απαλλαγείτε από κάθε τι που σας προκαλεί άγχος και τύψεις. Δεν χρειάζεται να έχετε πρόγραμμα, θα πρέπει να σηκωθώ το πρωί να επισκεφθώ όλους τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, μετά να πάω για μπάνιο, μετά… Αφήστε τα πράγματα να έρθουν μόνα τους, απεγκλωβιστείτε από την συνήθεια του χειμώνα να λειτουργείτε μέσα σε χρονοδιαγράμματα.

Είναι ωφέλιμη η παραβίαση κάθε είδους συνήθειας και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν στην απαγόρευση του μεσημεριανού υπνάκου διαρκείας και στην ιεροτελεστίας του πρωινού καφέ.

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα