Μην χασετε

Κακή αναπνοή: Πως να απαλλαγείτε μέσω της διατροφής

 Η κακοσμία του στόματος μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους, ένας από αυτούς μπορεί να είναι η κατανάλωση ορισμένων τροφών. Εδώ είναι μερικά κόλπα για την εξάλειψη της κακής αναπνοής μέσω των τροφίμων. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και δεν θα το μετανιώσετε.

 

Απαλλαγείτε από την κακή αναπνοή μέσω του φαγητού

Η κακοσμία του στόματος ή η χαλίτωση δεν είναι κλινικό σημάδι ενός ζητήματος υγείας, αλλά είναι πολύ ενοχλητικό. Συνήθως προκαλείται από την απελευθέρωση αερίων που προκύπτουν από βακτηριακή ζύμωση. Εάν έχετε παρατηρήσει ότι έχετε αυτό το πρόβλημα, λάβετε υπόψη ότι δεν είστε μόνοι, ούτε είναι κάτι καινούργιο: η χαλίτωση επηρεάζει το 25% του πληθυσμού.

Αν και υπάρχουν πολλοί τύποι αυτού που θεωρείται κακή αναπνοή, μπορούμε επίσης να υποδείξουμε ότι περίπου το 90% των περιπτώσεων προκαλούνται από τα εκατομμύρια βακτήρια που ζουν στην στοματική κοιλότητα.

Advertisements

Αυτά τα βακτήρια, με τη ζύμωση των τροφίμων, μπορούν να παράγουν ενώσεις θείου που δεν έχουν την καλύτερη οσμή (για να έχετε μια ιδέα, τα σάπια αυγά δημιουργούν ενώσεις θείου).

 

 

Κύρια αίτια της κακής αναπνοής

Οδοντική πλάκα

Το στόμα είναι ένα από τα μέρη στο σώμα με τη μεγαλύτερη ποσότητα και μεταβλητότητα μικροβίων. Όσον αφορά τη μυρωδιά, η οδοντική πλάκα σχετίζεται με τη βακτηριακή σήψη ενός κοκτέιλ που περιλαμβάνει υπολείμματα τροφίμων, αίμα, κύτταρα και σάλιο.

Advertisements

Όταν η μικροβιακή ισορροπία χάνεται, η οδοντική πλάκα μπορεί να παράγει αρκετές θειικές ενώσεις, διαμίνες ή λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας για να δημιουργήσει αυτή την συμπτωματολογία.

 

Τρόφιμα

Διαφορετικοί τύποι τροφίμων έχουν συνδεθεί με την κακή αναπνοή:

  • Κρεμμύδι και σκόρδο: Είναι πλούσια σε ενώσεις θείου που μπορούν να προκαλέσουν αυτή τη χαρακτηριστική κακή αναπνοή, τόσο στο στόμα όσο και αργότερα, όταν τα απορροφάμε και τα αποβάλλουμε από πνευμονικά αέρια.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα: Αρκετά βακτήρια που ζουν στο στόμα μπορούν να ζυμώσουν τα αμινοξέα που υπάρχουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα, δημιουργώντας υπολείμματα με ονόματα όπως καδαβερίνη ή πουτρεσίνη.
  • Κονσερβοποιημένα ψάρια: Γενικά, ο καθένας μπορεί να αναγνωρίσει τη μυρωδιά του σάπιου ψαριού. Κατά τη διάρκεια της κονσερβοποίησης, τα ψάρια συνεχίζουν να υποβαθμίζονται και παράγουν βιογενείς αμίνες που σχετίζονται με ορισμένους τύπους κακής αναπνοής.
  • Υδατάνθρακες ταχείας ζύμωσης (FODMAP) : Είναι ένας τύπος μορίου υδατανθράκων που ζυμώνεται εύκολα από τα φυσικά βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα και το έντερο, ευνοώντας την ανάπτυξη αερίων, κοιλιακού φουσκώματος, διαταραχών της κινητικότητας του εντέρου και, φυσικά, κακής αναπνοής.

 

Τσιγάρο και αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών με υψηλή συχνότητα θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση της κακής αναπνοής, επειδή η αιθανόλη είναι αφυδατικός παράγοντας και προκαλεί την πτητικοποίηση βακτηριακών προϊόντων. Ο καπνός έχει επίσης επιρροή, ενισχύοντας τις επιδράσεις του αλκοόλ.

 

 

Advertisements

Θεραπεία για να απαλλαγείτε από την κακή αναπνοή μέσω της διατροφής

Μάθετε την αιτία της κακής αναπνοής

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία είναι να μάθετε τη βασική αιτία της κακής αναπνοής σας. Ίσως απλά πρέπει να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωση σκόρδου και κρεμμυδιού ή να διατηρείτε το στόμα σας ενυδατωμένο.

 

Αποφύγετε το τσιγάρο και το αλκοόλ και απαλλαγείτε από την κακή αναπνοή

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο καπνός και το αλκοόλ μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της κακής αναπνοής. Εάν πίνετε ή καπνίζετε, είναι απαραίτητο να αποφύγετε αυτές τις συνήθειες για να περιορίσετε αυτό το πρόβλημα.

 

Τρώτε το πολύ τρία γεύματα την ημέρα

Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ημερήσιων προσλήψεων, τόσο μεγαλύτερη είναι η αλλοίωση του pH του στόματος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος που δαπανούν τα βακτήρια και τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος συσσώρευσης υπολειμμάτων τροφίμων. Επιπλέον, τα σνακ μεταξύ των γευμάτων είναι, σε πολλές περιπτώσεις, γλυκά και ορεκτικά για βακτήρια. Περιττό να πούμε ότι αυτό δεν σας βοηθά να απαλλαγείτε από την κακή αναπνοή. Απλώς κάνει τα πράγματα χειρότερα.

 

Εφαρμόστε καλή στοματική υγιεινή και ξεπλύνετε με λάδι καρύδας και απαλλαγείτε από την κακή αναπνοή

Σύμφωνα με μελέτες, το βούρτσισμα είναι πιο σημαντικό από την οδοντόκρεμα. Επιπλέον, εάν υποφέρετε από κακή αναπνοή, όταν τελειώσετε το βούρτσισμα των δοντιών σας, σας συνιστούμε να ξεπλένετε περιοδικά με λάδι καρύδας. Το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε λαυρικό οξύ, μια ουσία που έχει δείξει θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση διαφόρων παθογόνων.

  • Έτσι, όταν τελειώσετε το βούρτσισμα των δοντιών σας, πάρτε μια κουταλιά λάδι καρύδας και ξεπλύνετε για 5 έως 10 λεπτά. Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε αυτήν τη διαδικασία για έως και 20 λεπτά. Μόλις περάσει ο χρόνος, μην το καταπιείτε, φτύστε το.

 

Μασήστε ορισμένα βότανα

Το να μασάτε μαϊντανό, μέντα, γαρίφαλο, μάραθο και μερικά βότανα όπως το κάρδαμο, το χαμομήλι, το μύρο, το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο, βοηθούν επίσης στη θεραπεία της χαλίτωσης.

 

 

Μερικά χρήσιμα συμπληρώματα διατροφής

  • Ψευδάργυρος : Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα άλατα ψευδαργύρου μετατρέπουν τις ενώσεις θείου σε αέρια άοσμα.
  • Προβιοτικά : Σε γενικές γραμμές, τα βακτήρια που πρέπει να παραμένουν στο στόμα υγιών ανθρώπων είναι ο Streptococcus salivarius. Ωστόσο, σε άτομα με κακή αναπνοή, έχουν εντοπιστεί χαμηλά επίπεδα ή ακόμα και η απουσία αυτού του βακτηριδίου. Γι ‘αυτό φαίνεται ότι τα από του στόματος προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση αυτού του είδους του προβλήματος.

Συμπερασματικά, εάν θέλετε να απαλλαγείτε από την κακή αναπνοή, μετριάστε τις γρήγορες ζυμώσιμες ίνες και δοκιμάστε το λάδι καρύδας. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα μέτρα είναι αρκετά για την καταπολέμηση αυτής της κατάστασης. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία.

 

ΠΗΓΗ

 

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα