Κουρκουμάς
Η κουρκουμίνη, που είναι το βασικό συστατικό του, έχει αντιφλεγμονώδη δράση που συγκρίνεται με αυτήν της κορτιζόνης. Δίνει το κίτρινο χρώμα στο κάρι.
Τι λέει η επιστήμη
Η κουρκουμίνη λειτουργεί ως «εξολοθρευτής» των ελεύθερων ριζών, ενώ στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της αποδίδεται η καταστολή της καρκινογόνου δράσης και του σχηματισμού καρκίνων. Επίσης, σύμφωνα με βρετανική μελέτη, η κουρκουμίνη μπορεί να επιβραδύνει τις ηπατικές βλάβες που οδηγούν σε κίρρωση. Χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση της, βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας, ενώ συστήνεται για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών, όπως η δυσπεψία.
Πότε να την αποφεύγεις
Εάν χρησιμοποιείς τον κουρκουμά για τη διευκόλυνση της πέψης, πρέπει να γνωρίζεις ότι αντενδείκνυται σε περίπτωση χολολιθίασης.
Η συμβουλή των ειδικών
Ο κουρκουμάς χρωστάει τις ιδιότητές του στην κίτρινη χρωστική, η οποία «φοβάται» το φως. Φύλαξε το μπαχαρικό σε σκοτεινό μέρος. Να θυμάσαι ότι το φυτό εκτελεί καλύτερα τη δράση του σε συνέργεια με την πιπερίνη, δραστική ουσία του μαύρου πιπεριού. Το μείγμα μπαχαρικών (κουρκούμη και πιπέρι) θα βοηθήσει περισσότερο την πέψη σου.